Search
Close this search box.

«EROFILI REPEAT» από την Ομάδα One/Off στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2015

thea1

«EROFILI REPEAT»  από την Ομάδα One/Off στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2015 Πρεμιέρα 2 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και ακολουθούν παραστάσεις σε όλες τις πόλεις

Μια σύγχρονη διασκευή της κρητικής αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου.

Παραστάσεις:

2 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 8:30 μ.μ.

6 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 8:30 μ.μ.

8 Οκτωβρίου, Α’ Λύκειο Μακαρίου ΙΙΙ, Πάφος, 8:30 μ.μ.

Η παράσταση εντάσσεται στο Επίσημο Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017

9 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 8:30 μ.μ.

Η διασκευή του κειμένου έγινε από τη σκηνοθέτιδα σε συνεργασία με τους ηθοποιούς, ταthea2 σκηνικά/κοστούμια είναι του Γιώργου Γιάννου, ο σχεδιασμός φωτισμών του Βασίλη Πετεινάρη, ο σχεδιασμός ήχου του Πάνου Μπάρτζη και η επιμέλεια κίνησης της Julia Brendle. Σύμβουλος απόδοσης κειμένου η Στέλλα Βοσκαρίδου. Βοηθοί παραγωγής η Χριστίνα Πολεμιδιώτου και η Ελεάννα Τυμπανίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου, Μαρίνα Βρόντη, Άννα Γιαγκιώζη, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μανδρή, Τζωρτζίνα Τάτση και Νιόβη Χαραλάμπους.

Λίγα λόγια για την παράσταση και το έργο

Η παράσταση «EROFILI REPEAT» επιχειρεί μια σύγχρονη αφήγηση της αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη, προσδοκώντας να μεταφέρει το κοινωνικό στίγμα του έργου στο κοινό του σήμερα. Διατηρώντας τα κομβικά σημεία της ιστορίας καθώς και τον λυρικό χορτατσικό στίχο, στοχεύει σε μια αποδόμηση του μύθου έχοντας την αφήγηση ως πυξίδα για την ανάδειξη των εσωτερικών στόχων του έργου.

Η τραγωδία Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, γράφτηκε γύρω στα 1595 και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ως γνήσιο δείγμα αναγεννησιακής τραγωδίας, επηρεασμένο από τα ιταλικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει την άνθηση του κρητικού πολιτισμού υπό την επιρροή της βενετοκρατίας και είναι μέχρι σήμερα η πιο πολυπαιγμένη τραγωδία του κρητικού θεάτρου. Γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, στο κρητικό ιδίωμα, ο γλωσσικός λυρισμός της θεωρείται αριστουργηματικός. Επιπλέον, η θεματική της δεν επικεντρώνεται μόνο στην ερωτική ιστορία, αλλά εγείρει ζητήματα ιδεολογικά και θέτει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη της Αιγύπτου, όπου βασιλιάς είναι ο Φιλόγονος. Κόρη του η Ερωφίλη, η οποία μεγαλώνει στο παλάτι μαζί με τον Πανάρετο, ένα ορφανό παιδί, που ο βασιλιάς έχει μεγαλώσει σαν γιο του. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και παντρεύονται κρυφά. Όταν ο βασιλιάς το μαθαίνει, εξοργίζεται και καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης για να τους τιμωρήσει, αφού αψήφησαν την εξουσία του.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Χορτάτσης;
Έζησε στο Ρέθυμνο της Κρήτης την περίοδο της ακμής της κρητικής λογοτεχνίας και έγραψε τα έργα «Ερωφίλη», «Κατσούρμπος» και «Πανώρια». Δυστυχώς για τον ίδιο τον συγγραφέα δεν γνωρίζουμε αρκετά, μια και πολλά στοιχεία καταστράφηκαν επί τουρκοκρατίας. Ο Κωστής Παλαμάς όμως, εύστοχα τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον εισηγητή του αναγεννησιακού θεάτρου στην Κρήτη και πατέρα της νέας μας δραματικής τέχνης».

Για το διαφημιστικό σποτ δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=Ky6TXLVYAbc&list=PLmdePbqfEUkjxc2hikFWVQYUzfgsN2c6n&index=17

Πληροφορίες στο: www.kypria.org.cy ή στο τηλέφωνο 70002212.

Εισιτήρια προπωλούνται στο: www.SoldoutTickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα SoEasy, στο περίπτερο TimeOut (Πάφος) και στο Θέατρο Ριάλτο (Λεμεσός).

Μέγας Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Χορηγοί:

ΟΠΑΠ Κύπρου, Οργανισμός Νεολαίας Πρωτοβουλίες Νέων, Royal Crown Insurance, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, Spanias Hardware, Υφάσματα Μ. Κουγιουμτζιάν

————————————————————————————————-

Η Ομάδα One/Off δημιουργήθηκε το 2006 απο τη Μαρία Κυριάκου, τη Μαρία Καυκαρίδου και τον Πάνο Μπάρτζη. Κύριος σκοπός της, ο πειραματισμός πάνω στη θεατρική φόρμα και η ανάπτυξη εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας κυρίως μέσω του επινοημένου θεάτρου. Βασικό μέλημα της Ομάδας, η επικοινωνία της λειτουργίας του θεάτρου με το κοινό και η ενασχόληση με κοινωνικοπολιτικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Θεατρικές Παραστάσεις:

«Little Boxes» (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 2007)

«Where Is My Love?» (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Ανοιχτό Θέατρο Λευκωσία, Ίδρυμα Μαυρέλλη, 2008)

«Madame B.» (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Ανοιχτό Θέατρο Λευκωσία, 2009)

«Shopping Mall: First Impressions & Small Confessions» (1ο Φεστιβάλ Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών No_Body, 2009)

«(forgetmenot)» (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Ανοιχτό Θέατρο Λευκωσία, 2010, κυπριακή συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αβινιόν Off 2011 μετά από επιλογή κριτικής επιτροπής στο 1ο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Κύπρου)

«Φ.» (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 2011)

«W.C.» (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, 2013)

«Stallerhof» (συμπαραγωγή με την ΕΘΑΛ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, 2014, προτεινόμενο για 6 υποψηφιότητες στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14)

Η Ομάδα One/Off έχει συνεργαστεί επίσης με την Κροατική θεατρική ομάδα Shadow Casters και μαζί έχουν υλοποιήσει τα εξής εικαστικά έργα: «Famagusta/Varosha: Damnatio Memoriae Wall Displays» (Zagreb, 2011)

«Αμμόχωστος: Χάρτης Μνήμης» (Παλιό Ξυδάδικο Λεμεσός, 2012)

«On the Verge of Reason» (web documentary, 2012-2013)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!