Γράφει η Μαρία Κυριάκου
(Συνεργάτης του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδια & Νέους)
Είναι με μεγάλη μου χαρά που ξεκινάω μαζί με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά & Νέους και μαζί σας ένα καινούργιο «ταξίδι» αυτή τη νέα δημιουργική χρονιά, με πολύ αγάπη και πάθος!
Ως εξωτερικός συνεργάτης του Ιδρύματος συμβαδίζουμε σε ένα κοινό στόχο, την συνύπαρξη των Τεχνών σε ένα χώρο για παιδιά και νέους παρέχοντας συνάμα και στήριξη σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες. Είναι με πολύ ενθουσιασμό που θα διδάσκω κάποια από τα ποικίλα εργαστήρια που θα υπάρχουν αυτή τη χρονιά στο Ίδρυμα όπως τα εργαστήρια παιδικής και εφηβικής δημιουργικότητας, εργαστήρια θεάτρου, χειροτεχνίες και Playback Theatre καθώς και ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες των Θεραπειών Μέσων των Τεχνών. Τα εργαστήρια θα απευθύνονται από ηλικίες 5 χρονών και άνω.
Στις χειροτεχνίες, χρησιμοποιώντας υλικά της φύσης, καθημερινά υλικά ή και πηλό θα φτιάχνουμε κατασκευές της φαντασίας μας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τα χέρια τους, χωρίς κανένα εμπόδιο μεταξύ αυτών και του έργου τους, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της αφής και την αμεσότητα που έχουν με το έργο.
Ως μητέρα, εικαστικός, Θεραπεύτρια Μέσων των Τεχνών και Συντονίστρια του Playback Theatre πιστεύω ακράδαντα στην απαραίτητη εμπλοκή όλων μας με τις τέχνες. Οι τέχνες έχουν από μόνες τους θεραπευτικές ιδιότητες, γι’αυτό και χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.
Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας η τέχνη χρησιμοποιήθηκε και για θεραπευτικούς λόγους. Στη δημιουργική τέχνη πάντα γίνεται μια συνάντηση, ένας καλλιτέχνης έρχεται σε επαφή με την φύση και με τα δικά του οράματα που θέλει να εξωτερικεύσει…μια προσωπική επαφή καλλιτέχνη και των συναισθημάτων του. Αυτή η δυνατότητα αλληλεπίδρασης, ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο, το να είσαι μέρος αυτής της σχέσης και ταυτόχρονα να είσαι απ’ έξω, είναι η λέξη-κλειδί της επικοινωνίας. Δημιουργείται ένας χώρος που εκεί ζωντανεύει η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία.
Πολλά άτομα δυσκολεύονται να βρουν λέξεις για τα εσωτερικά τους συναισθήματα, τους φόβους και τις εμπειρίες τους. Το έργο τέχνης (μια ζωγραφιά ενός παιδιού ή ενός καλλιτέχνη, μια κατασκευή κλπ) γίνεται συμβολική γλώσσα για τα εσωτερικά τους συναισθήματα και τους βοηθά να οικοδομήσουν μια γέφυρα ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική πραγματικότητα.
Δεν είναι μόνο τα εικαστικά που έχουν αυτήν την ιδιότητα αλλά όλες οι τέχνες. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην μουσική, το θέατρο και τον χορό.
Η Θεραπεία Μέσω των Τεχνών (Μουσικοθεραπεία, Χοροκινητικοθεραπεία, Εικαστική Θεραπεία, Δραματοθεραπεία) είναι μια μορφή έκφρασης και θεραπείας που χρησιμοποιεί την δημιουργική διαδικασία τέχνης για την βελτίωση της φυσικής του ατόμου, της ψυχικής και της συναισθηματικής ευεξίας. Κάθε άτομο που συμμετέχει εμπλέκεται στην τέχνη εκφράζοντας τον εαυτό του καλλιτεχνικά βοηθώντας την επίλυση θεμάτων, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της συμπεριφοράς και τα συναισθήματά του. Ταυτόχρονα μειώνει το στρες και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την ευαισθητοποίηση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις Θεραπείες μέσω Τεχνών στο ενημερωτικό βιβλιαράκι του Ιδρύματος http://www.flipgorilla.com/p/23837411469447083/show#/23837411469447083/0
Τα εργαστήρια είναι ευεργετικά τόσο σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας όσο και σε έφηβους.
Οι δημιουργικές τέχνες, η ελαστική τους ιδιότητα και οι τεχνικές τους διοχετεύουν τα
κατάλληλα εφόδια και τον δυναμισμό στον κάθε ένα μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη την ενασχόλησή τους με τις τέχνες για την καλύτερη ανάπτυξη τους και την κατανόηση του εαυτού τους. Οι τέχνες είναι το κλειδί για την ψυχαγωγία της ψυχής.
Και ας μην ξεχνούμε ότι “Ο χρόνος είναι το βασίλειο του παιδιού“. Σημαντικό στοιχείο στην καλύτερη στήριξη και κατανόηση των παιδιών μας και παράλληλα και στην ποιο ομαλή επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών…ο χρόνος είναι το κλειδί. Δίνοντας χρόνο στο παιδί μας να ενασχοληθεί με τις καλλιτεχνικές του ιδιότητες, συμβάλλει πάρα πολύ στην προσπάθεια που κάνει ο καθ’ένας απο εμάς για την ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη τους.
Σας προσκαλώ λοιπόν να έρθετε να μας γνωρίσετε μαζί με τα παιδιά σας στον χώρο μας, να φανταστούμε, να δημιουργήσουμε, να αφεθούμε δημιουργικά και φυσικά να διασκεδάσουμε!!
——————————————————————————————
Μαρία Κυριάκου
Η Μαρία Κυριάκου είναι Εικαστικός, (BA) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, Θεραπεύτρια μέσω Τεχνών (MA) “Μουσικοθεραπεία, χοροκινητικοθεραπεία, πλαστικές και γραφικές τέχνες, θεατροθεραπεία. Μέθοδοι και τεχνικές παρέμβασης”, στο Πανεπιστήμιο Σπουδών «ROMA TRE» Ρώμη Ιταλία, και Συντονίστρια και ηθοποιός του Playback Theatre της Ιταλικής σχολής Playback Theatre, παράρτημα του Ιnternational Playback Theatre School.
Γνωρίστε τη Μαρία Κυριάκου από κοντά το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου όταν μαζί με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας θα βρίσκεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας, αμέσως μετά την αφήγηση παραμυθιού στις 10.30πμ, όπου θα «Ζωγραφίσουμε το αγαπημένο μας Παραμυθάκι»!