Ο Λούκας Παναγή μας μικά για το «Ποιος έκλεψε το μυστικό σοκολάτας;» αλλά και την πρόσφατη κυκλοφορία του παραμυθιού στα αγγλικά, μέσω της Amazon. Ο νεαρός συγγραφέας τονίζει ότι “τα παραμύθια είναι πολύ σημαντικά στην καλλιέργεια της φαντασίας. Τα παιδιά πρέπει να αγαπήσουν τα παραμύθια και τα βιβλία. Όχι απλά να το βλέπουν σαν αγγαρεία. Δυστυχώς στην Κύπρο η φιλαναγνωσία δεν είναι και πολύ ανεπτυγμένη. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την Παιδεία μας καθώς επίσης και με την κοινωνία. Τα παιδιά, διαβάζοντας παραμύθια ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς και μοναδικούς. Αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα για το τι είναι σωστό και τι λάθος καθώς επίσης και τη δημιουργικότητα τους”.
Γιώτα Δημητρίου
Λούκα ποιο ήταν το έναυσμα για το παραμύθι «Ποιος έκλεψε το μυστικό σοκολάτας;»
Από μικρός αγαπούσα τις σοκολάτες. Έτσι στα φοιτητικά μου χρόνια, ήθελα να γράψω μια πρωτότυπη ιστορία που να σχετίζεται με τις σοκολάτες και να απευθύνεται σε όλους εμάς (μικρούς και μεγάλους) λάτρεις της σοκολάτας. Μπήκα στη διαδικασία να ψάξω να βρω διάφορες πληροφορίες σχετικά με τη σοκολάτα και το αποτέλεσμα δουλειάς και δημιουργικότητα βρίσκεται στο πρώτο μου παραμύθι με τίτλο: «Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας; ».
Τι διαπραγματεύεται η ιστορία σου; Δίνει κάποια διδάγματα στους μικρούς αναγνώστες;
Η ιστορία του παραμυθιού έχει ως εξής: Κάτι παράξενο συμβαίνει στον πλανήτη γη.
Οι αγαπημένες μας σοκολάτες δεν έχουν πια την ίδια γεύση. Κάποιος έκλεψε το μυστικό συστατικό της σοκολάτας. Κανείς όμως δεν μπορεί να βρει τη λύση του μυστηρίου, αφού το νησί της σοκολάτας είναι μεγάλο, σκοτεινό και πολλά περίεργα πλάσματα κατοικούν εκεί. Μέσα στην αναστάτωση, δύο θαρραλέα παιδιά αποφασίζουν να επισκεφτούν το νησί. Περνούν διάφορες περιπέτειες και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Πώς η Λάρα η αγελάδα, ο Κακαοδεντρούλης, η Ζαχαρένια και ο Βουτυρούλης εμπλέκονται σε όλο αυτό; Ελάτε μαζί μας σ’αυτή την περιπέτεια για να ανακαλύψουμε τελικά “Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;” Μέσα από αυτή την περιπέτεια, οι μικροί καθώς επίσης και οι μεγάλοι αναγνώστες μαθαίνουν για τη σημασία της συνεργασίας στη ζωή μας. Στο παραμύθι, οι δύο ήρωες μας , ο Αιμίλιος και η Κική (που βρίσκονται στο εξώφυλλο του παραμυθιού) συνεργάζονται για να καταφέρουν να πάνε στο νησί της σοκολάτας. Έτσι και εμείς μαθαίνουμε πως με τη συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Επιπρόσθετα, μαθαίνουμε πως για να καταπολεμήσουμε τους φόβους μας πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να είμαστε θαρραλέοι. Υπάρχουν επίσης πολλά διδάγματα που δε μπορώ να αποκαλύψω. Μπορείτε όμως να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, διαβάζοντας το παραμύθι.
Από που εμπνεύστηκες τους ήρωες του βιβλίου σου (Αιμίλιο και Κική) ;
Ο Αιμίλιος και η Κική είναι υπαρκτά πρόσωπα. Είναι τα ανίψια μιας πολύ καλής μου φίλης. Ήθελα πολύ να δώσω τα ονόματα τους στους χαρακτήρες που θα έφτιαχνα. Έβαλα βέβαια και φανταστικά στοιχεία και το αποτέλεσμα βρίσκεται στο παραμύθι.
Που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής το «Ποιος έκλεψε το μυστικό σοκολάτας;» ;
Το παραμύθι μου μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε Κρήτη και Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν κάποιες παρουσιάσεις στο Ρέθυμνο, όπου σπούδαζα καθώς επίσης και στο Ηράκλειο. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία μου στη Γιορτή Σοκολάτας που έγινε τον Αύγουστο στο Ηράκλειο. Παράλληλα, έγιναν και κάποιες παρουσιάσεις σε διάφορες πόλεις της Κύπρου. Σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρω ότι το παραμύθι μου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου για τις βιβλιοθήκες των δασκάλων και μαθητών. Ήδη κάποια σχολεία με έχουν προσκαλέσει για παρουσιάσεις. Περιμένω όμως προσκλήσεις και από άλλα σχολεία καθώς επίσης και από οργανωμένους φορείς που ενδιαφέρονται ούτως ώστε να κάνω κάποιες παρουσιάσεις με παιχνίδια και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Να αναφέρω επίσης ότι: Μέρος των εσόδων από το παραμύθι, θα δοθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις “Ένα Όνειρο μια Ευχή”.
Κάπου έχω διαβάσει ότι θαυμάζεις ιδιαίτερα τον Ευγένιο Τριβιζά. Αλήθεια, γιατί;
Στην πρώτη μου συνέντευξη, που παραχώρησα στη Μαριάννα Τζιράκη και την ευχαριστώ δημόσια για την ευκαιρία που μου έδωσε να μιλήσω για το παραμύθι μου, είπα πως θαυμάζω ιδιαίτερα τον τρόπο που σκέφτεται ο Ευγένιος Τριβιζάς. Στα πλαίσια ενός μαθήματος στη διάρκεια των σπουδών μου, είδαμε ένα βίντεο που ο Ευγένιος Τριβιζάς μιλούσε για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Θαυμάζω περισσότερο τον τρόπο που σκέφτεται. Μίλησε για τις στείρες γνώσεις που προσφέρει το σχολείο καθώς επίσης και για τη μείωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας με την πάροδο των χρόνων. Δυστυχώς, μετά λύπης μου διαπίστωσα πόσο δίκαιο είχε!
Πόσο και πώς είναι σημαντικά τα παραμύθια και η καλλιέργεια της φαντασίας στα παιδιά, κατά τη δική σου γνώμη;
Τα παραμύθια είναι πολύ σημαντικά στην καλλιέργεια της φαντασίας. Τα παιδιά πρέπει να αγαπήσουν τα παραμύθια και τα βιβλία. Όχι απλά να το βλέπουν σαν αγγαρεία. Δυστυχώς στην Κύπρο η φιλαναγνωσία δεν είναι και πολύ ανεπτυγμένη. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την Παιδεία μας καθώς επίσης και με την κοινωνία. Τα παιδιά, διαβάζοντας παραμύθια ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς και μοναδικούς. Αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα για το τι είναι σωστό και τι λάθος καθώς επίσης και τη δημιουργικότητα τους. Όπως είπε ο ιταλός συγγραφέας Umberti Eco «Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.»
Οι σπουδές σου (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης) πώς επηρέασε, αν επηρέασε, την απόφαση σου για να γράψεις το παραμύθι αυτό;
Οι σπουδές μου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης πιστεύω πως μου έδωσαν εφόδια και γνώσεις για να εξελίξω την κλίση μου προς τη συγγραφή παραμυθιού. Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν με την Παιδεία στην Ελλάδα, πιστεύω πως ακόμη γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια από όλους για να διατηρηθεί ψηλά ο πήχης της εκπαίδευσης. Πιο σημαντική όμως, θεωρώ πως υπήρξε η επαφή μου με τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διδασκαλιών μου στις πρακτικές ασκήσεις ως δάσκαλος.
Η έκδοση του παραμυθιού «Ποιος έκλεψε το μυστικό σοκολάτας;» έχει κυκλοφορήσει και στα αγγλικά με τη μορφή ebook και τον τίτλο Who stole the secret of chocolate και βρίσκεται σ’ όλα τα Amazon παγκοσμίως. Πώς σε κάνει να νιώθεις το γεγονός ότι το παραμύθι σου μπορεί να διαβαστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη;
Αυτό κι αν είναι κάτι πρωτόγνωρο! Ήταν μια δική μου ιδέα, πολύ πρόσφατη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέρη Αναστασίου και τη Μαριάννα Τζιράκη που πίστεψαν στην ιδέα μου και ανέλαβαν το δύσκολο έργο της μετάφρασης του παραμυθιού στα αγγλικά καθώς επίσης και τη Γεωργία Σπύρου για την υπέροχη εικονογράφηση του παραμυθιού. Είμαι πολύ περήφανος που τα καταφέραμε και το παραμύθι βρίσκεται σε όλα τα Amazon παγκοσμίως υπό τη μορφή ebook. Εύχομαι o κόσμος να αγαπήσει και την αγγλική έκδοση του παραμυθιού όπως αγκάλιασε την ελληνική.
Θα ήθελες να γράψεις και κάτι άλλο εκτός από παραμύθια / ιστορίες για παιδιά;
Η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή θα ήθελα να προσπαθήσω να γράψω διηγήματα και μυθιστορήματα. Δε ξέρω όμως αν θα τα καταφέρω. Είμαι χαρούμενος που γράφω παιδικά παραμύθια γιατί θέλω για πάντα να παραμείνω παιδί. Τα παραμύθια μου δίνουν δύναμη. Με ταξιδεύουν σε κόσμους διασκεδαστικούς, μακριά από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Όλο ακούμε για πολέμους, για θανάτους και τόσα άλλα. Μπορεί να ακουστεί λιγάκι εγωιστικό. Αλλά θέλω να είμαι ευτυχισμένος και το προσπαθώ πολύ. Μέσα από τα παραμύθια μου. Μέσα στο παραμύθι που λέγεται: «Ζωή». Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο μου παραμύθι. Με την καινούργια χρονιά ,εάν όλα πάνε καλά, θα το αυτοεκδόσω. Δε μπορώ να σας αποκαλύψω κάτι ακόμη γι’ αυτό. Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!
Και τέλος, μια πάρα πολύ σημαντική ερώτηση: εσένα σου αρέσουν οι σοκολάτες;
ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ!!!! Εύχομαι το ίδιο και εσείς. Διαβάστε το παραμύθι μου και περιμένω στη σελίδα του παραμυθιού στο facebook με τίτλο: «Ποιος έκλεψε το μυστικό της σοκολάτας;» τα θετικά ή αρνητικά σας σχόλια.
Θελω να πω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στη Γιώτα Δημητρίου και στο Skala Times για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το παραμύθι μου. Ελπίζω να μη σας κούρασα και να τα πούμε ξανά σύντομα…