Την θυμάμαι στον εκδοτικό οίκο όπου εργαζόμουν να είναι το χαμογελαστό και πετυχημένο κορίτσι του marketing. Όταν έμαθα πως έγινε μαμά και επέστρεψε επαγγελματικά στην μεγάλη της αγάπη, που ήταν το μπαλέτο, δεν απόρησα καθόλου. Για μερικούς ανθρώπους τo επάγγελμα τους είναι το πεπρωμένο τους, γιατί είναι προέκταση του χαρακτήρα τους!
Κι αν ακόμα το “ξεχάσουν” για λίγο , αυτό βρίσκει τρόπο να ξαναεισβάλει στη ζωή τους, αφού αποτελεί “αδυναμία της ψυχούλας τους”.
Κάπως έτσι είναι η ιστορία της Εύης Σουρή Ευθυμίου, η οποία εδώ και λίγους μήνες εγκαινίασε τη δική της Σχολή Μπαλέτου, στη πόλη της, την Λάρνακα.
Της Γιώτας Δημητρίου
Εύη για αρκετά χρόνια ακολουθούσες μια πετυχημένη πορεία στο χώρο του Marketing σε ένα από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Κύπρου, στο “Δία”. Τι σε ώθησε σε αυτή την αλλαγή πλεύσης;
Κυρίως η μητρότητα! Όταν έγινα μητέρα και αναγκάστηκα να μείνω στο σπίτι, ήθελα να απολαύσω την μητρότητα αλλά την ίδια στιγμή αναθεώρησα και τον τρόπο τον οποίο ζούσα, κυρίως στα επαγγελματικά. Ξεκίνησα να αναθεωρώ μέσα μου ποιες είναι οι εσωτερικές μου ανάγκες.
Ένιωθα ευγνώμων για όσα είχα ζήσει στα επαγγελματικά μου μέχρι τότε, αλλά απ’ την άλλη άρχισε να γεννιέται μέσα μου, έντονα, η επιθυμία, ανάγκη θα έλεγα, να επέστρεφα σε εκείνο που με χαρακτήριζε περισσότερο ως άνθρωπο, ως Εύη, κι αυτό ήταν το μπαλέτο…Το μπαλέτο ήταν πάντοτε κομμάτι του εαυτού μου!
Και τι έκανες;
Από παιδί μέχρι τα 18 μου ήμουν μπαλαρίνα και έτσι είχα ήδη τα πτυχία μου, οπόταν έκανα όλα τα απαραίτητα μαθήματα για να αποκτήσω και το πτυχίο διδασκαλίας, πήγα στο Russian Ballet Society στο οποίο ανήκω και απέκτησα τα πτυχία μου για διδασκαλία μπαλέτου.
Άρα για σένα το μπαλέτο ήταν μια αγάπη από παλιά, την οποία “άφησες” όταν πήγες για σπουδές και μετά με την επαγγελματική πορεία που ακολούθησες, αλλά στη συνέχεια η μητρότητα σε οδήγησε πίσω σε αυτό που ήταν ανέκαθεν η μεγάλη σου αγάπη….
Ακριβώς έτσι!
Πόσο διαφορετικά βλέπεις σήμερα το μπαλέτο σε σύγκριση με τότε που ήσουν παιδί, έφηβος;
Το βλέπω με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό όπως τότε που ήμουν παιδί και έφηβη, ίσως θα έλεγα ότι τώρα το βλέπω με ακόμα περισσότερη αγάπη…
Εύη, με τη επιστροφή σου σε αυτό που πάντα αγαπούσες στέλνεις και ένα μήνυμα πως ποτέ δεν είναι αργά…
Βέβαια. Σίγουρα δεν ήταν αργά για να επιστρέψω σε κάτι που γνώριζα πολύ καλά! Επίσης πιστεύω πως ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι πιστός στον εαυτό του και να βαδίζει σύμφωνα με τα θέλω του και με τα όσα αγαπά. Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να συμβαδίζουμε με τα “θέλω” της κοινωνίας, τα διάφορα στάτους, κτλ. Εγώ μέσα από την μητρότητα συνειδητοποίησα πως για μένα το πιο σημαντικό ήταν να κάνω αυτό που πάντα αγαπούσα, με οποιοδήποτε τίμημα, πχ το οικονομικό. Επέλεξα να “υπηρετήσω” ένα επάγγελμα που πάντα αγαπούσα, που με ικανοποιεί και με κάνει ευτυχισμένη. Στο τέλος της ημέρας η ευτυχία μας είναι πάνω απ’ όλα! Και αυτό έκανα, ακολούθησα το μονοπάτι που θα με έκανε ευτυχισμένη και αυτό ήταν το μπαλέτο.
Το στενό σου περιβάλλον πως αντέδρασε όταν τους ανακοίνωσες πως θα άλλαζες πορεία πλεύσης στα επαγγελματικά σου;
Ήταν κάπως περίεργο για τους δικούς μου ανθρώπους, διότι τους το είχα ανακοινώσει μόλις είχα γεννήσει και θεώρησαν πως ήταν ένα παροδικό ξέσπαμα. Πρέπει όμως εδώ να τονίσω πως είχα την συμπαράσταση του συζύγου μου, του Δημήτρη, ο οποίος μου είπε “ακολούθησε αυτό που αγαπάς”. Οι γονείς μου ήταν επιφυλακτικοί. Το ίδιο και η δασκάλα μου στο μπαλέτο η οποία μου έκανε τα μαθήματα για να αποκτήσω το πτυχίο διδασκαλίας. Με ρωτούσε “θα το ακολουθήσεις επαγγελματικά;” Τον πρώτο χρόνο το πήρα μόνο ως μια απόλαυση και κάπως χαλαρά. Επειδή ήταν πρακτική η δουλειά που κάναμε, είδα πως ανταποκρινόταν ο εαυτός μου σε αυτό και τότε ένιωσα 100% πως ναι, θα το ακολουθούσα επαγγελματικά!
Ξέρεις, είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα μητρικά αισθήματα, η αγάπη για τα παιδιά, βοήθησαν όλα στο να οδηγηθώ σε αυτό το μονοπάτι που πάντα αγαπούσα!
Αυτή η αγάπη που έχεις εσύ για την τέχνη του μπαλέτου συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο με το γεγονός ότι στην οικογένεια σου είστε τρεις αδελφές οι οποίες επαγγελματικά ασχολείστε με τις τέχνες (σοπράνο, interior design, μπαλέτο) και επίσης έχετε μια μητέρα η οποία γράφει και έχει εκδώσει ποίηση;
Ξέρεις, το μπαλέτο δεν είναι μόνο τέχνη, είναι και άθλημα. Απαιτεί προπόνηση, πειθαρχία. Σίγουρα από την οικογένεια μάθαμε να σεβόμαστε την όποια μορφή τέχνης. Αλλά, πρέπει να σου πω ότι αν κάτι με επηρέασε να λατρέψω ακόμη περισσότερο την τέχνη του μπαλέτου, ήταν ανέκαθεν η δασκάλα μου, η κυρία Ντέμπορα. Εκείνη με καθοδήγησε να είμαι πιστή σε αυτή την πορεία. Είχα ασχοληθεί και με άλλες τέχνες και αθλήματα, αλλά η δασκάλα μου ήταν αυτή που κατάφερε να μου μεταλαμπαδεύσει την φιλοσοφία του μπαλέτου.
Ποια είναι η διαφορά του Ρωσικού μπαλέτου που διδάσκεις εσύ με οποιοδήποτε άλλο είδος μπαλέτου;
Εμείς είμαστε μέλη του Russian Ballet Society. Το μπαλέτο κατηγοριοποιείται σε διάφορες σχολές τεχνικής (εκπαιδευτικές μεθόδους), οι οποίες αντιπροσωπεύουν την ιστορική εξέλιξη του μπαλέτου. Υπάρχουν αρκετά είδη εκπαίδευσης στο κλασικό μπαλέτο. Στη σχολή μου διδάσκω τη μέθοδο legat.
Στα δικά μας μαθήματα υπάρχουν εναλλαγές. Κάθε μάθημα είναι διαφορετικό, δεν είναι μόνο η τεχνική, είναι και η ικανότητα να διδάσκουμε το μυαλό να εργάζεται μαζί με το σώμα ταυτόχρονα. Επίσης κάθε φορά το μυαλό μαθαίνει να δημιουργεί και την ίδια ώρα να δουλεύει το σώμα.
Ένα παιδί από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει μπαλέτο;
Από 3 ετών. Έχουμε ήδη παιδάκια 3 ετών. Να αναφέρω εδώ ότι τα οφέλη που παίρνουν τα παιδιά απ’ το μπαλέτο είναι πολλά. Καταρχάς είναι η σωστή στάση σώματος. Το σώμα πλάθεται με τέτοιο τρόπο που δεν επηρεάζει τους μυς, οι μυς γίνονται λεπτοί και δυνατοί και δημιουργείτε ένα σώμα όμορφο, το σώμα της μπαλαρίνας που οι περισσότερες κοπέλες επιθυμούν να έχουν.
Επίσης το παιδί μαθαίνει μέσα από το μπαλέτο να εξασκεί το μυαλό και το σώμα του. Επιπλέον η μπαλαρίνα μαθαίνει να είναι πειθαρχημένη αλλά και να βελτιώνει τον συντονισμό των μελών του σώματος της, την αίσθηση του ρυθμού, αλλά και την μνήμη της. Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να να λειτουργούν μέσα από πνεύμα ομαδικότητας, μαθαίνουν να μπαίνουν σε κανόνες και πειθαρχία και αυτό τα βοηθάει και σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Υπάρχουν τάξεις και για ενήλικες;
Ναι, στη σχολή υπάρχει γκρουπ για ενήλικες και είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της διδασκαλίας μου, επειδή αποτείνεται και σε ενήλικες που δεν έχουν ξανασχοληθεί με το μπαλέτο! Υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν να γυμναστούν αλλά δεν θέλουν να πάνε σε γυμναστήριο, θέλουν να χορέψουν, επίσης υπάρχουν γυναίκες που έχουν το μπαλέτο σαν απωθημένο επειδή δεν είχαν την ευκαιρία ως παιδιά να το ακολουθήσουν. Μπορούν λοιπόν να αδράξουν την ευκαιρία να διδαχτούν αρχές του μπαλέτου, αρχίζοντας από το μηδέν.
Δεν υπάρχουν όρια στην ηλικία;
Όχι!
Στο βάρος;
Όχι.
Πότε ξεκινώ;
(Γέλια) Σήμερα;
Στην Λάρνακα πώς βλέπεις τα πράγματα όσον αφορά το μπαλέτο ή ακόμα και τον χορό γενικότερα;
Κοίταξε στη Λάρνακα ίσως να μην γίνονται πολλά πράγματα επειδή είναι πιο μικρή πόλη. Αλλά, θεωρώ πως στην τέχνη δεν πρέπει να υπάρχουν όρια. Ο καθένας να μπορεί να αποδείξει τις δυνατότητες του και να ισχύει το “sky is the limit”.
Βέβαια Εύη, ζούμε σε μια χώρα που τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, εκδηλώσεις ποίησης και λογοτεχνίας, αλλά οι παραστάσεις μπαλέτου είναι ελάχιστες, παρόλο που το μπαλέτο είναι μια τέχνη που εμπεριέχει ολόκληρη φιλοσοφία, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα....
Ναι, θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα πράγματα όσον αφορά την τέχνη του μπαλέτου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνω ότι περνά απ’ το χέρι μου έτσι ώστε οι γονείς και τα παιδιά να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις γύρω από το μπαλέτο.
Τι άλλο να πούμε;
Ότι ένα κορίτσι το οποίο έχει κάνει μπαλέτο στη ζωή του, μπορείς πάντα να το ξεχωρίζεις. Έχει μια διαφορετική φιγούρα ένα κορίτσι που έχει ασχοληθεί με το μπαλέτο!
Η μικρή σου Έβελιν, η οποία είναι τριών ετών, θα γίνει μπαλαρίνα;
Ξεκινήσαμε μαθήματα, θα της δείξω τον δρόμο και εκείνη θα αποφασίσει, όχι εγώ. Κάθε παιδί έχει την δική του κλίση και ταλέντο!
MORE INFO:
Eύη Σουρή Ευθυμίου
Σχολή Ρωσικού Μπαλέτου
Τηλέφωνο: 96311761
Email: evisuriballet@gmail.com
Στρατηγού Τιμάγια 9, δεύτερος όροφος, Λάρνακα
(Απέναντι από Croissanterie)