Σε αναμενόμενα πένθιμο κλίμα διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου, στην αίθουσα του Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους, η τελετή λήξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με οικοδέσποινα τη Μαρία Ναυπλιώτου.
Ο αντίκτυπος των γεγονότων στο Παρίσι έδωσε τον τόνο στη λιτή ολοκλήρωση της διοργάνωσης, πόσω δε μάλλον τη στιγμή που τρεις από τους επισήμους που βρέθηκαν στη σκηνή για τους τελικούς χαιρετισμούς είναι Γάλλοι.
Τονίζοντας τη διπλή του υπηκοότητα, την ελληνική και τη γαλλική, ο βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας και πρόεδρος του ΔΣ του φεστιβάλ Γιώργος Αρβανίτης, που αντικατέστησε στο βήμα τον νοσηλευόμενο ύστερα από ένα ατύχημα καλλιτεχνικό διευθυντή Δημήτρη Εϊπίδη, εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα, και αφού προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό των φετινών δράσεων του ΦΚΘ (σχεδόν ίση με πέρυσι η προσέλευση του κοινού, όπως είπε), κάλεσε την αίθουσα σε ενός λεπτού σιγή.
Η Μισέλ Ρέι-Γαβράς, η Γαλλίδα σύζυγος του Κώστα Γαβρά και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, πριν ξεκινήσει την απονομή των βραβείων, κάλεσε άπαντες να ανοίξουν τις καρδιές και τα σύνορά τους, υπογραμμίζοντας πως από «χθες είμαστε όλοι Παριζιάνοι».
«Το σινεμά είναι δυνατό»
Ο δε Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν, τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ και δημιουργός της ταινίας λήξης «Τα χρυσά χρόνια», δήλωσε προλογίζοντας το φιλμ πως συνειδητοποίησε όσες μέρες ήταν εδώ πόσο ευάλωτοι νιώθουμε όλοι μας. «Αλλά το σινεμά που νομίζουμε πως είναι ευάλωτο είναι στην πραγματικότητα πολύ δυνατό. Και όταν το σινεμά δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε, μας κάνει δυνατότερους» συμπλήρωσε νοώντας την τέχνη ως μοναδικό όπλο απέναντι στη βαρβαρότητα των καιρών μας.
Στη σκηνή ανέβηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για να απονείμει το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες». Στον λόγο του, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον γαλλικό λαό και τόνισε την ανάγκη της αντίστασης όλων μας στον φόβο, πριν παραδώσει την αντίστοιχη διάκριση στον σκηνοθέτη Σέσαρ Ασεβέδο για το αγροτικό του δράμα «Η γη και η σκιά».
Αυτή ήταν και η πιο πολυβραβευμένη ταινία της διοργάνωσης, τιμημένη ακόμα με τον Αργυρό Αλέξανδρο και το Βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Δύο βραβεία, Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας (Αλφρέδο Κάστρο), απέσπασε το αιχμηρό, ήδη τιμημένο με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία φιλμ του Λορένσο Βίγας «Από μακριά».
Η Ντέβον Κέλερ κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τον «Ζωολογικό Κήπο» του Μάικα Μαγκί, ο Χάλκινος Αλέξανδρος (Βραβείο Σκηνοθεσίας) πήγε στον Γκαμπριέλ Ριπστάιν για τα «600 μίλια», ενώ τον Χρυσό Αλέξανδρο πήρε το δράμα του Γκ. Χακόναρσον «Δεσμοί αίματος».
Σε ελληνικές ταινίες πήγαν τα βραβεία της διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου FIPRESCI και για το διεθνές και για το εγχώριο πρόγραμμα (το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα και τον «Καύσωνα» της Τζόις Α. Νασαουάτι, αντίστοιχα), ενώ η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απένειμε το δικό της καθιερωμένο βραβείο για την καλύτερη ελληνική ταινία του Φεστιβάλ στο γκανγκστερικό θρίλερ «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου, φιλμ που εξερευνά την υπό κρίση Ελλάδα των τελευταίων ετών μέσα από τους κώδικες μιας ταινίας είδους, όπως επιγραμματικά συνοψίζεται το σκεπτικό της.
Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ελληνική ταινία μοιράστηκαν η σπαρταριστή σάτιρα «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και το νεανικό κοινωνικό δράμα «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες πήρε η αμερικανική κομεντί «Εγώ, ο Ερλ και το κορίτσι που πεθαίνει», ενώ εκείνο του Τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια το γαλλοτουρκικό «Ατίθασες», ίσως η πιο feelgood ταινία του φετινού φεστιβάλ.
Πηγη:http://www.ethnos.gr/
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64288073