Η Συντονιστική Επιτροπή της ΟΠΟΚ η οποία συνεδρίασε χθες, μελέτησε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στο θέμα του Ακάμα. Εκφράζει την κάθετη αντίθεση και διαφωνία της με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υιοθετήσει την πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής.
Η ΟΠΟΚ αποφάσισε την συνέχιση του αγώνα ενάντια στα σχέδια που οδηγούν σε τσιμεντοποίηση του Ακάμα και στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής. Συνεχίζει ταυτόχρονα την συμμετοχή της στις κοινές προσπάθειες πολλών φορέων με αίτημα την αναθεώρηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.
Ειδικότερα η ΟΠΟΚ επαναβεβαιώνει τις θέσεις όπως διατυπώνονται στο κοινό κείμενο των οργανώσεων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για τον Ακάμα.
Οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής δεν διασφαλίζουν της διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά ούτε και την ευημερία και ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων. Αντιθέτως, η Διυπουργική Επιτροπή εξαιρεί όλες τις ιδιωτικές περιουσίες, ενώ εισηγείται την εκπόνηση νέου Τοπικού Σχεδίου και την επέκταση των πολεοδομικών ζωνών για ανέγερση κατοικίας, παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικής ανάπτυξης. Η εισήγηση αυτή θα οδηγήσει σε οικοδομικές αναπτύξεις εντός της προστατευμένης περιοχής και ουσιαστικά θα ωφελήσει τους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν ξεκάθαρα συμφέροντα και έτοιμα σχέδια για την περιοχή.
Η φράση «Προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών και τόνωση τοπικής οικονομίας» αλλά και άλλες παρόμοιες φράσεις μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν ή σκόπιμα να παρερμηνευτούν. Χρειάζεται προσοχή στο λεκτικό και είναι απαραίτητο όπως γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη φέρουσα ικανότητα των διαφόρων περιοχών, έχοντας υπόψη και τις πρόνοιες της Οδηγίας για τους Οικότοπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φέρουσα ικανότητα, όπως είναι φανερό, έχει ήδη ξεπεραστεί σε ορισμένες περιοχές.
Είναι φανερό ότι το νέο Διαχειριστικό Σχέδιο του Ακάμα, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης, δεν ικανοποιεί κάποιους και είναι φανερό ότι η προσπάθεια τώρα είναι να το παρακάμψουν, γιατί μέρη του Διαχειριστικού Σχεδίου φαίνεται ότι δεν τους συμφέρουν, γιατί προκαλούν προβλήματα στην εκμετάλλευση της περιοχής. Παρακάμπτουν έτσι, με την απόφαση του ΥΣ, τον σκόπελο της έγκρισης του Διαχειριστικού Σχεδίου, ως έχει, σε μεγάλο τουλάχιστο βαθμό.
Η ανάδειξη περιοχών και ειδών, όπως αναφέρεται, χρειάζεται σοβαρό προβληματισμό ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν έργα ανάδειξης επί του αντικείμενου της ανάδειξης
Έτσι, απαιτούμε άμεσα την αποτελεσματική προστασία της περιοχής του Ακάμα και την ανακήρυξη ολόκληρης της Χερσονήσου σε Πάρκο Βιόσφαιρας, σύμφωνα με τους ορισμούς της UNESCO.
Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου