Search
Close this search box.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ!

ΑΚΑΜΑΣ S.O.S. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΚΑΜΑ»
ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΑΝΔΡΟΛΥΚΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΞΕΥΤΡΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΓΕΙΑΣ
3 (1)
Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών διοργάνωσε την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016, άλλη μία συμβολική επιτόπια διαμαρτυρία, αυτήν τη φορά μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Δασών. Μέλη της Πρωτοβουλίας βρέθηκαν το πρωΐ μπροστά από την είσοδο των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Δασών, όπου διαμοίρασαν σχετικό υπόμνημα θέσεων της Πρωτοβουλίας στα Μέλη του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος, την ώρα που εισέρχονταν στο κτίριο για να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την κήρυξη του «Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα». Παράλληλα, τα μέλη της Πρωτοβουλίας ανάρτησαν δύο πανό μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Δασών: το πρώτο απεικόνιζε την «Ιστορία της συρρίκνωσης και του κατατεμαχισμού της Χερσονήσου του Ακάμα» και το δεύτερο ανέγραφε «Τσιμεντοποίηση Ακάμα; Δεν είδαμε, δεν μιλήσαμε, δεν ακούσαμε!». Με αυτόν τον τρόπο, η Πρωτοβουλία εκφράζει την αντίθεση της τόσο στον αποκλεισμό όλων των ιδιωτικών περιουσιών από το «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα» (ακόμα και των περίκλειστων εντός των Κρατικών Δασών Ακάμα, Πέγειας και Μελέτη), όσο και της μισής χαλίτικης γης που βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής του Δικτύου Natura 2000 της Χερσονήσου του Ακάμα.

Ειδικά όσον αφορά τη χαλίτικη γη, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών τονίζει ότι, σύμφωνα με τον χάρτη των ορίων του «Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα» που υπέβαλε το Τμήμα Δασών στο Δασικό Συμβουλευτικό Σώμα, εξαιρούνται ακόμη και τα Φαράγγια της Ανδρολύκου, του Πετράτη και το Κρανάζι (για τα οποία υπάρχουν αιτήσεις για επέκταση των παρακείμενων λατομείων, όπως επίσης και ολόκληρη η Ζώνη Προστασίας της Παραλίας από το νότιο άκρο της ‘Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας’ και συγκεκριμένα την εκβολή του Άσπρου Ποταμού, μέχρι τα νότια όρια του Κρατικού Δάσους Μελέτη, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας (όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα περίκλειστα ιδιωτικά κτήματα εντός των Κρατικών Δασών Ακάμα, Πέγειας και Μελέτη).

Πέρα από τα Φαράγγια της Ανδρολύκου και το παραλιακό μέτωπο μεταξύ Τοξεύτρας και Αγίου Γεωργίου Πέγειας, το Τμήμα Δασών προτείνει τον αποκλεισμό από το «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα» παραλιακών τεμαχίων στα Λουτρά της Αφροδίτης, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων το εστιατόριο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), ενώ εξαιρούνται και τεμάχια που γειτνιάζουν με προτεινόμενο ιδιωτικό κατασκηνωτικό χώρο. Ο αποκλεισμός των τριών αυτών μεγάλων και σημαντικών περιοχών χαλίτικης γης προκαλεί έντονο προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα, καθώς φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες περιοχές αφαιρούνται λόγω έξωθεν πιέσεων οικονομικών συμφερόντων και στη βάση πολιτικών σκοπιμοτήτων, που δεν στηρίζονται σε οποιεσδήποτε πρόνοιες και διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας ή σε οποιαδήποτε οικολογικά κριτήρια και επιστημονικά δεδομένα.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών θεωρεί ότι η συρρίκνωση και ο κατατεμαχισμός της Χερσονήσου του Ακάμα αποτελεί μία προσπάθεια καταλήστευσης των φυσικών πόρων και οικειοποίησης των κοινών αγαθών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κίνηση πολέμου ενάντια στην κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον, στη βάση οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Τα κοινά αγαθά προσφέρουν στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης μίας συμμετοχικής και δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά και στην προστασία της από την ασυδοσία των κερδοσκόπων. Η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη απαιτεί, ειδικά σε τόσο δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που διανύουμε σε μια περίοδο πολυδιάστατης κρίσης, συλλογικές αποφάσεις και όχι συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια λίγων. Οι προσπάθειες οικειοποίησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, των παραλιών, της ακτογραμμής και της θάλασσας δεν νομιμοποιούνται ηθικά, ούτε και όταν αυτές γίνονται στο βωμό του δημόσιου χρέους. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι η κρίση προκλήθηκε από τις δυνάμεις της αγοράς, κυρίως από τις ιδιωτικές τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με προεξάρχον μάλιστα παράδειγμα τις εταιρείες ανάπτυξης γης, οι οποίες έρχονται σήμερα να οικειοποιηθούν τα κοινά αγαθά.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών επισημαίνει ότι αντί η κυβέρνηση να αντιληφθεί τα πιο πάνω, συνεχίζει να προωθεί μία αυταρχική και ετσιθελική «αναπτυξιακή» πολιτική, θεωρώντας ότι έχει την εξουσία να αποφασίζει για το μέλλον των δημόσιων αγαθών και των κοινών φυσικών μας πόρων, χωρίς οικολογικά κριτήρια και επιστημονικά δεδομένα, χωρίς τις απαιτούμενες δημόσιες παρουσιάσεις και διαδικασίες διαβούλευσης, χωρίς διαχειριστικά σχέδια διατήρησης και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσω super-fast-track διαδικασιών και με υπουργικές αποφάσεις, διατάγματα, παρεκκλίσεις ή/και χαλαρώσεις. Ουσιαστικά, πλέον αντιμετωπίζουμε ένα αναπτυξιακό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, όπου η εξαίρεση γίνεται ο κανόνας! Αυτή η λογική και πρακτική δεν θα περάσει. Ο αγώνας για τον Ακάμα συνεχίζεται και κλιμακώνεται!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Επιστολή κοινοτικού συμβουλίου Κοφίνου προς υφυπουργό μετανάστευσης: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού»

Επιστολή προς τον υφυπουργό μετανάστευσης Νικόλα Ιωαννίδη απέστειλε πριν λίγες μέρες στο κοινοτικό συμβούλιο Κοφίνου. Αυτούσια η επιστολή: Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ Μετανάστευση, Κυρίε Δόκτωρ Ιωαννίδη,

error: Content is protected !!