Γράφει η Μαρία Θεοδώρου
Μέλος και μία εκ των ιδρυτών της ομάδα
“Πολίτες Κάτοικοι Πόλης Και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά”
Από τον Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε ένας αγώνας κατά της βιομηχανοποίησης του λιμανιού Λάρνακας.
Το διαδυκτιακό περιοδικό Skala Times είχε φέρει τότε το θεμα στην δημοσιότητα και είχε διοργανώσει και την πρώτη πορεία από το κάστρο μέχρι το λιμάνι με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
Θυμάμαι με είχε ανησυχήσει πολύ το θέμα και είχα επικοινωνήσει με την αρχισυντάκτρια Γιώτα Δημητρίου για να ρωτήσω πως μπορώ να βοηθήσω. Συναντηθήκαμε τότε αρκετοί πολίτες και είχε δημιουργηθεί η ομάδα larnacAct. Μια ομάδα με ξεκάθαρους στόχους: να τεθεί η ασφάλεια, η υγεία, το περιβάλλον, πάνω από τους σχεδιασμούς κάποιων. Να παραμείνει η Λάρνακα τουριστική και όχι να μετατραπεί σε βιομηχανική.
Στην συνέχεια -και πάλι μέσα από το Skala Times- μάθαμε και για τα εργοστάσια υποστήριξης των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή Κρασά-Αραδίππου. Μια περιοχή στην οποία τύχαινε να βρισκόταν και το δικό μου σπίτι. Τότε, συναντηθήκαμε οι κάτοικοι της περιοχής Κρασά και δημιουργήθηκε και η ομάδα “Πολίτες Κάτοικοι Πόλης Και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά’ με την οποία αγωνιζόμαστε ενάντια στην μετατροπή της περιοχής σε βαριας βιομηχανίας.
Η παράλογη απόφαση κάποιων να φέρουν δίπλα από κατοικημένη περιοχή εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας δεν ταιριάζει σε μία -υποτιθεται- Ευρωπαϊκή πόλη!
Τώρα θα μου πεις, μα στις Ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχει και η Σύμβαση Άαρχους πρωτού γίνουν έργα που έχουν σχέση με το περιβάλλον! Ναι. Στις ευρωπαϊκές πόλεις!
Οι λόγοι για τους οποίους αγωνιζόμαστε, οι επικίνδυνες συνέπειες όλων αυτών (βιομηχανικό λιμάνι, εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας) είναι πλεον γνωστά και τα έχουμε κι εμείς δημοσιεύσει πολλές φορές μέσα στη σελίδα της ομάδας μας στο Facebook.
Με την βοήθεια ειδικών, επιστημόνων, με την βοήθεια και του κ. Θεοπέμπτου πρώην επίτροπου περιβάλλοντος, μάθαμε κι εμείς αυτά που ιθύνοντες αυτής της πόλης έπρεπε ήδη να γνωρίζουν!
Αυτό που θα ήθελα να πω στους συμπολίτες μου είναι ότι αυτή τη στιγμη η πόλη μας πρέπει να πει όχι στην παράταση που ζητά η εταιρεία Total για το λιμάνι. Μια παράταση που στην πραγματικότητα θα δώσει την μονιμότητα στις εταιρείες αυτές. Θέλουμε μια πόλη με βιομηχανίες; Θέλουμε η τουριστική Λάρνακα να γίνει βιομηχανική; Να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας; Το περιβάλλον;
Εγώ ως πολίτης της Λάρνακας, εγώ ως μάνα, θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε μια όμορφη, καθαρή πόλη, μακριά από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι βιομηχανίες αυτές! Να επενδύσουμε στο πράσινο, στις θάλασσες μας, στον τουρισμό!
Η πόλη μας είναι πανέμορφη, πρέπει να την προστατέψουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όχι να την αφήσουμε έρμαιο στα χέρια κάποιων εταιρειών που μόνο το χρήμα τους ενδιαφέρει και όχι οι ζωές των παιδιών μας, όχι η ομορφιά της πόλης μας, όχι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ μας!
Λέω ΟΧΙ στο βιομηχανικό λιμάνι, λέω ΟΧΙ στα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας!
Λέω ΝΑΙ στην ζωή!
Εσύ;