Μια μοναδική έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων διοργανώνεται από τον Μεταπτυχιακό κλάδο σπουδών του MA Design του University of the West of England στο Alexander College. Η έκθεση με τον τίτλο «Portal Exhibition» θα γίνει στον«Πολυχώρο Αποθήκες» (Αγίου Λαζάρου 79, Λάρνακα) και τα εγκαίνια θα τελεστούν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στις 7:00μμ. από τον τεως υφιπουργό παρά τω προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη και νυν φοιτητή Nομικής στο Alexander College/UWE.
Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό, την αγάπη τους για την τέχνη και το design που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Με τα έργα τους, οι Νεόφυτος Χριστοδουλίδης, Παντελής Παντελή, Επαμεινώνδας Πουρή, Μελίνα Αλκιβιάδη και ZsofiaFanniDavid, αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα που πρέπει να υπάρχει στο design, αφού ο καθένας προσεγγίζει τη δική του θεματική με βάσει την οπτική του γωνία, την αισθητική και τα βιώματά του. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας και καθηγητής Fashion Design Παντελής Παντελή μας μιλά για την έκθεση αυτή και την δική του συμμετοχή.
Skala Times
Τι ωθεί ένα καταξιωμένο σχεδιαστή μόδας να σπουδάζει σε ένα μεταπτυχιακό κλάδο, MA Design;
Πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να εφησυχάζεται ποτέ. Πρέπει σε ολόκληρη τη ζωή του να επιδιώκει να εξελίσσεται, να προχωρά, να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Με την ευκαιρία της εμπολοκής μου στα ακαδημαϊκά (διδασκαλία στο Alexander College/UWE στον κλάδο μόδας) αποφάσισα πως ήταν μια καλή αφορμή για να συνεχίσω τις σπουδές μου με ένα μεταπτυχιακό και έτσι ακολούθησα το MA Design. Αν ο άνθρωπος δεν εξελίσσεται συνέχεια τότε πέφτει σε χειμερινή νάρκη.
Ήταν και μια πρόκληση;
Δεν ήταν εύκολο, σίγουρα ήταν μια πρόκληση, αν σκεφτεί κανείς πως έχω το ατελιέ μου, διδάσκω και έχω και ένα μεταπτυχιακό full time. Αλλά, πρόκειται για ένα αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό ενός Βρετανικού πανεπιστημίου κάτι που είναι σημαντικό. Δεν σου κρύβω ότι τώρα που πλησιάζει ο καιρός να αποφοιτήσω σκέφτομαι «και τι θα κάνω μετά;»
Δηλαδή θα ήθελες να συνεχίσεις και με ένα διδακτορικό;
Δε σου κρύβω πως ήδη περνά απ’ το μυαλό μου η σκέψη για ένα διδακτορικό. Αλλά, αν θα γίνει αυτό θα είναι μετά από ένα διάλειμμα διότι έχω και τους δικούς μου ανθρώπους οι οποίοι κάνουν παράπονα (με αγάπη βέβαια) ότι τους έχω παραμελήσει και ασχολούμαι μόνο με τα θέματα του Πανεπιστημίου και το ατελιέ μου. Τα Χριστούγεννα μαζί με τις ευχές τους οι δικοί μου άνθρωποι μου έγραφαν «και φτάνει πια όλο σπουδές και πανεπιστήμιο και δουλειά».
Η αλήθεια είναι πως έχω βαρυφορτώσει τον εαυτό μου με ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Αλλά, ως άτομο δεν μπορώ να εφησυχαστώ και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συνεχίσω να προσπαθώ να εξελίσσομαι και να βελτιώνομαι. Τώρα μάλιστα με την δημιουργία του ερευνητικού κέντρου Αλεξάντερ που δημιουργείται εδώ στο Alexander College/UWE θέλω πραγματικά να εμπλακώ και να συνεχίσω, είναι ακόμη μια πρόκληση.
Το MA Design του University of the West of England το οποίο προσφέρεται εδώ στο Alexander College υπάρχει η δυνατότητα να φοιτήσουν καλλιτέχνες από διαφορετικά μετερίζια. Στην ομάδα του μεταπτυχιακού μου έχουμε φωτογράφο, αρχιτέκτονα τοπίου, Γραφίστα, σχεδιαστή μόδα κ.α κάτι που λειτουργεί πολύ θετικά και μας βοηθά να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο. Επίσης, ο ένας με τον άλλο επηρεαζόμαστε, αλλά και εμπνεόμαστε.
Στην έκθεση στις 3 Φεβρουαρίου θα λάβεται μέρος όλοι οι φοιτητές του MA Design. Από εσένα τι να περιμένουμε να δούμε;
Έχω δουλέψει στην τεχνολογία του υφάσματος, θα έχω ρουχισμό αλλά και κάτι που δεν είναι ρουχισμός αλλά θα μπορούσε να γίνει….Ξέρεις, δεν θέλω να πω πολλά για να είναι και έκπληξη για τον κόσμο που θα έρθει αφού πρόκειται για μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα. Μια μεγάλη πηγή της έμπνευσης μου για αυτό που θα παρουσιάσω ήταν ο Toyo Ito, ένας Ιάπωνας αρχιτέκτονας. Όταν έψαχνα για να καταλήξω στο project που θα παρουσιάζα ήξερα πως θα κοίταζα μέσα από τα μονοπάτια της αρχιτεκτονικής, αφού τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα πάντρεμα του fashion design με την αρχιτεκτονική. Αρκετοί σχεδιαστές μόδας μέσα από την αναζήτηση ιδεών έχουν «πιαστεί» από την αρχιτεκτονική και έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει μέσα από αυτή. Η φιλοσοφία του Toyo Ito με έχει επηρεάσει. Ο διάσημος αυτός αρχιτέκτονας επιδιώκει να φτιάχνει κτήρια τα οποία φαίνονται ανάλαφρα. Σκέψου πόσο ταλέντο χρειάζεται για να μπορείς να κάνεις ένα κτήριο να φαίνεται ανάλαφρο, αέρινο. Κι εγώ ως σχεδιαστής πάντα προσπαθούσα οι δημιουργίες μου οπτικά να φαίνονται αέρινες, ανάλαφρες, άσχετα από το ύφασμα και το σχέδιο. Ίσως οι περισσότεροι καλλιτέχνες να έχουμε αυτή την τάση να αιωρούνται τα έργα μας, ίσως να έχει σχέση με το γεγονός πως οι περισσότεροι καλλιτέχνες πετάμε στα σύννεφα! (Γέλια)
Πάντως, αυτό που θα ήθελα να πω για την έκθεση στις 3 του Φλεβάρη είναι πως στο δικό μου project θα υπάρχει και κάτι που θα είναι σαν να αιωρείται…..
Η έκθεση αρχίζει στις 7 αλλά το δικό σου performance ξεκινά στις 8….
Ναι, στις 8 ξεκινά το performance μου μέσα από το οποίο 7 μοντέλα θα παρουσιάσουν το project μου, θα έχω και ένα installation και θα λάβω μέρος και εγώ στο performance. Πρόκειται για κάτι που δεν έχω ξανακάνει και δεν πιστεύω να έχει γίνει ξανά στην Κύπρο….Λυπάμαι που δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά θέλω να είναι έκπληξη! Και η τεχνολογία που χρησιμοποιώ στα κομμάτια μου είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί στην Κύπρο, αλλά και παγκόσμια μόνο μια σχεδιάστρια έχει ασχοληθεί με κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθώ να δείξω εγώ.
Τι να αναμένουμε να δούμε στην έκθεση Παντελή;
Θα δείτε πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικό μετερίζι ο καθένας, να παρουσιάζουν μοναδικά projects. Οι φοιτητές του MA Design είναι επαγγελματίες και τα έργα τους ενδιαφέρουν καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και το ευρύ κοινό. Επίσης οι φοιτητές είναι σημαντικό να μπορούν να έρθουν διότι θα μάθουν αλλά και θα εμπνευστούν μέσα από τα όσα θα δουν. Πραγματικά θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μοναδική έκθεση που παντρεύει διαφορετικά είδη τέχνης και είμαι σίγουρος πως θα εντυπωσιάσει τους παρευρισκομένους.