Για πρώτη φορά το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κρίνει ένοχους τρία πρόσωπα, ανδρόγυνο και τη μητέρα της συζύγου, από την Αραδίππου, για υπόθεση που έχει άμεση σχέση με περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος γυναίκας από την Γκάνα, η οποία είναι νυμφευμένη με Κύπριο.
Κατηγορούμενοι και παραπονούμενοι στην υπόθεση είναι γείτονες, αφού τα σπίτια τους βρίσκονται απέναντι το ένα από το άλλο. Πρόκειται για την ίδια υπόθεση στην οποία αναφέρεται σε έκθεσή της η Αρχή κατά των Διακρίσεων, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2016.
Η έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησεως Ελίζας Σαββίδου, με αφορμή την πιο πάνω ρατσιστική παρενόχληση της γυναίκας από την Γκάνα, θεωρεί πως είναι αναγκαία πια η εκπαίδευση της κοινοτικής αστυνομίας όσον αφορά την «πολιτισμική διαμεσολάβηση». Χθες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, έπειτα από ακροαματική διαδικασία, έκρινε ένοχους το ανδρόγυνο, ΔΜ και ΕΜ, καθώς και τη μητέρα της συζύγου, ΧΧ, για αδικήματα που αφορούν απειλή, επίθεση και δημόσια εξύβριση. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2012.
Το δικαστήριο έκρινε αξιόπιστους τους δύο βασικούς μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν στη δίκη, δηλαδή τον σύζυγο της γυναίκας από την Γκάνα και την ίδια την παραπονούμενη, οι οποίοι στις μαρτυρίες τους υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΜ συμπεριφερόταν ρατσιστικά προς την κοπέλα, την οποία κορόιδευε με διάφορα υποτιμητικά σχόλια και την εξύβριζε, κυρίως στο facebook. Επίσης, η παραπονούμενη κατήγγειλε ότι η ΕΜ φώναζε έξω από το σπίτι της τις λέξεις… «jungle woman», εννοώντας αυτήν. Ο πρώτος κατηγορούμενος, ΔΜ, κρίθηκε ένοχος ότι στις 2 Νοεμβρίου 2012 απείλησε τον σύζυγο της Γκανέζας λέγοντάς του ότι «θα σε σκοτώσω», η σύζυγός του, ΕΜ, κρίθηκε ένοχη ότι την ίδια μέρα επιτέθηκε κι έσπρωξε τη γυναίκα από την Γκάνα, ενώ η μητέρα της, η ΧΧ, κρίθηκε ένοχη ότι εξύβρισε χυδαία την παραπονούμενη.
«Η παραπονούμενη ήταν σε γενικές γραμμές αξιόπιστη. Θεωρώ ότι ήταν ειλικρινής και αποδέχομαι τη μαρτυρία της σε σχέση με τις προκλήσεις που είχε αντιληφθεί ότι δεχόταν από τη δεύτερη κατηγορούμενη, αλλά και σε σχέση με τις ενέργειες και πράξεις και των τριών κατηγορουμένων», σημειώνει στην απόφασή της η δικαστής Γ. Κυθραιώτου-Θεοδώρου. Η υπόθεση ορίστηκε για αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής στις 16 Φεβρουαρίου. Την υπόθεση για την κατηγορούσα αρχή χειρίστηκε ο δημόσιος κατήγορος Θανάσης Παπανικολάου.
Η έκθεση
Θυμίζουμε ότι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί (jungle woman, μαυρού κτλ.), παρότι λεκτικοί και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις συχνοί και συνήθεις, έχουν προφανώς ρατσιστική χροιά και συνιστούν προσβολή της αξιοπρέπειας τηςπαραπονούμενης. Και τούτο, διότι υποβαθμίζουν την ίδια την ιδιότητά της ως ανθρώπου και νομιμοποιούν τον στιγματισμό, την κατωτεροποίηση και τη στοχοποίησή της.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»