Search
Close this search box.

Μουσικοτεχνάσματα με την Σαλώμη Παρασκευά Ηλία

salwmi1

Τι κάνεις μάμα; ρωτά η κόρη μου.

Εσύ τι κάνεις;

Εγώ παίζω με τα τουβλάκια μου.

Κι εγώ παίζω, της απαντώ. Παίζω στο πιάνο μου.

Υποθέτω πως όλα τα σημαντικά είναι συνήθως δύσκολα. Αν δεν σταθείς όμως να χαρείς και να ευχαριστηθείς τη στιγμή, αυτή φεύγει μακριά. Και αυτή η ευχαρίστηση που ξέρω πως θα πάρω είναι που με κάνει να ξεκινώ.

Η μουσική είναι ένας απέραντος κόσμος γνώσης και πάνω απ’όλα πρακτικής. Εάν δεν πράξεις, αν δεν ασχοληθείς με τη μουσική δεν σου χαρίζεται.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά μας; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να γίνουν φίλοι με τη μουσική; (Η φιλία έχει να κάνει και με το πόσο οικείος και συνδεδεμένος είσαι με κάποιον). Πώς λοιπόν συστήνουμε στα παιδιά μας τη μουσική; Πώς τα βοηθούμε να προσεγγίσουν ή ακόμα και να επανασυνδεθούν με αυτή;

H απάντηση είναι τόσο απλή και συνάμα δύσκολη. Με το παιχνίδι. Γιατί το παιχνίδι είναι μια φυσική πρακτική που επιτρέπει στον γονιό/δάσκαλο να εκμεταλλευτεί αυτή τη μαγική στιγμή προσήλωσης που έχουν τα παιδιά μας όταν παίζουν.

Στα “μουσικοκατσιαρίσματα” μας (έτσι μου το είπε μια καλή φίλη και το κλέβω) θέλουμε τα παιδιά μας να εκτιμήσουν τη μουσική και να καταλάβουν πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στις ζωές τους.

Αυτή η θέληση έκανε τα Μουσικοτεχνάσματα πραγματικότητα.

salwmi2

Η εξιστόρηση ενός παραμυθιού, “Η συμφωνία του μπάνιου” και τα “Μουσικομαγειρέματα” (μουσικά παιχνίδια τα οποία δημιούργησα με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον) προσελκύουν τα μικρά παιδιά σε ένα παιχνιδιάρικο κόσμο μουσικής εξερεύνησης.

“Το κουτσό πιάνο” και ” Το δέντρο της μουσικής” είναι άλλα δύο μουσικά παιχνίδια που μηχανεύτηκα και δούλεψα με τα πιο μεγάλα παιδιά. Το πρώτο βοηθά τους εμπλεκόμενους να μάθουν καλά τους μουσικούς φθόγους και το δεύτερο βοηθά στην κατανόηση του πώς δουλεύουμε πάνω σε ένα μουσικό ψηφιακό πρόγραμμα.

Αυτά τα λίγα παραδείγματα, για να πάρετε μια μικρή ιδέα του τί θα κάνουμε στις συναντήσεις μας.

Τα Μουσικοτεχνάσματα είναι μια δημιουργική προσέγγιση που συνδυάζει τη μουσική ακρόαση με τη φαντασία, τη μουσική σύνθεση με τη δημιουργικότητα, το μουσικό αυτοσχεδιασμό με την προσωπική έκφραση.

Τις Τετάρτες τα απογεύματα, λοιπόν, στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά & Νέους, η μουσική γίνεται παιχνίδι και το παιχνίδι μουσική. Δημιουργικό, φασαριόζικο, (τόσα παιδιά, τόσα μουσικά όργανα!) και με δόσεις χιούμορ.

Γιατί θέλουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας με ένα τρόπο αληθινό και όμορφο…και να τα βοηθήσουμε να πάρουν τα σημαντικότερα που μπορούμε να προσφέρουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μας μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 99108257 και στη σελίδα μας στο Facebook – Mousikotexnasmata – Μουσικοτεχνάσματα (https://www.facebook.com/mousikotexnasmata/?fref=ts)

H Σαλώμη Παρασκευά Ηλία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Την τέχνη της μουσικής την αγάπησε από πολύ μικρή ηλικία. Πήρε το Δίπλωμα Μουσικοπαιδαγωγικής/Μουσικολογίας από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος του Diploma of The Associated Board of the Royal Schools of Music στο piano perfomance. Δουλεύει στην Κύπρο από το 2009 και έχει εργαστεί σαν μουσική εκπαιδευτικός στα δημόσια σχολεία της επαρχίας Λάρνακας στα πλαίσια του Προγράμματος ΖΕΠ (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης είναι δασκάλα πιάνου και ανωτέρων θεωρητικών στο ωδείο Arie Antiche στην επαρχία Αμμοχώστου και συνεργάστηκε με τη χορωδία του Δήμου Λάρνακας, τη χορωδία του Δήμου Αθηένου και τη παιδική χορωδία της Αγίας Νάπας. Η ενασχόληση της με τα παιδιά της και οι δικοί της προβληματισμοί πάνω στα θέματα της μουσικής εκπαίδευσης την ώθησαν να ξεκινήσει το μουσικό project Μουσικοτεχνάσματα με τη συνεργασία του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά & Νέους.

salwmi3

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Εξερευνώντας την Κυπριακή Τοπογραφία – ενότητα εν μέσω διχασμού» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας / Πενήντα καλλιτέχνες εκθέτουν με αφορμή τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής

Η έκθεση θα ανοίξει στις 11 Δεκεμβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρνακας ηώρα 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου. Η Art Unison σε

Αύριο Τρίτη παρακολουθούμε μια δωρεάν θεατρική παράσταση στο προαύλιο του Αγίου Λαζάρου από το Θέατρο ΡΟΗ

Μια ανοικτή δωρεάν παράσταση στο προαύλιο του Αγίου Λαζάρου από το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας: “Ξένες Γυναίκες Πρόσφυγες” Μια ανοικτή δωρεάν παράσταση στο προαύλιο

error: Content is protected !!