Search
Close this search box.

Ένα αλλιώτικο συνταίριασμα: ψηφιακή τεχνολογία και καλλιτεχνική δημιουργία

Γράφει η Δρ Ευθυμία Προική


1044787_10151772693879083_792945705_nΗ Φιλομάθεια είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από την Δρ Ευθυμία Προική σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΒΙΟΣ, με στόχο την προσφορά επιμορφωτικών μαθημάτων υψηλού επιπέδου σε θέματα ψηφιακών μέσων και της χρήσης τους στους τομείς της εκπαίδευσης, των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών
.
Στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της, η Φιλομάθεια 
έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδια και Νέους Λάρνακας με σκοπό την παροχή επιμορφωτικών σεμιναρίων και στη Λάρνακα.

Στόχος της συνεργασίας είναι η διοργάνωση, κατά το μήνα Απρίλιο, του προγράμματος  “Tέχνες, Πολιτισμός και Ψηφιακή Τεχνολογία” https://philomathiaeducationalservices.wordpress.com/collaborationwithyouthfoundation/ το οποίο θα αποσκοπεί στην επιμόρφωση των νέων σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών εργαλείων στους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της πολιτιστικής παιδείας και της πολιτιστικής διαχείρισης. Το πρόγραμμα θα προσφέρεται και για σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

Το σκεπτικό του προγράμματος βασίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους: στη στενή επαφή των νέων με την ψηφιακή τεχνολογία και στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού και της δημιουργικότητας.

Καλώς ή κακώς, η ψηφιακή τεχνολογία στις ποικίλες της μορφές έχει ενταχθεί για τα καλά στις ζωές μας. Μέσα από τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία ενημερωνόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, εκπαιδευόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, δημιουργούμε, εκφραζόμαστε. Η περίπτωση, όμως της ανεξέλεγκτης και λανθασμένης ή ακόμη και κακής χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου, κυρίως από τους νέους, ελλοχεύει κινδύνους όχι μόνο εκμετάλλευσης αλλά και παραπληροφόρησης και κακής παιδείας. Συνεπώς, βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι, αφενός, η επιμόρφωση ως προς την ασφαλή χρήση του διαδικτύου κι ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι αφετέρου, η ανάπτυξη μιας υγιούς και παραγωγικής σχέσης των νέων με την ψηφιακή τεχνολογία.

Η δεύτερη παράμετρος διαμορφώνει την θεματική εστίαση του προγράμματος, ώστε να σχετίζεται άμεσα με τα12788160_1570972546561286_1058746752_n ενδιαφέροντα του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους. Υπάρχει πλέον πληθώρα ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, είτε για την προβολή του, είτε για πολιτιστική διαχείριση. Επομένως, τα σεμινάρια που θα διοργανωθούν, θα προσφέρουν πρακτικές γνώσεις για την αξιοποίηση τέτοιων εργαλείων.

Βασική δραστηριότητα του προγράμματος ‘Τέχνες, Πολιτισμός και Ψηφιακή Τεχνολογία’ είναι η διοργάνωση εβδομαδιαίων τρίωρων σεμιναρίων στο νέο χώρο του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας, για νέους μεταξύ 18 και 30 ετών.
Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση ή πείρα στον τομέα της τεχνολογίας για την παρακολούθηση των σεμιναρίων.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

2 Απριλίου 2016: Δημιουργία ιστοσελίδας / blog με WordPress για την παραγωγή ή προβολή δημιουργικού έργου.

9 Απριλίου 2016: Ψηφιακά Εργαλεία για τη Διοργάνωση Εκδηλώσεων.

16 Απριλίου 2016: Παρουσίαση του προγράμματος EFIPEN και σεμινάριο στα ακόλουθα θέματα:
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δυνατότητες εκμετάλλευσης τους τόσο για ενημέρωση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού (ιδιαίτερα με τη χρήση hashtag) όσο και για παραγωγή και προώθηση δημιουργικού έργου.
Τα ωφελήματα των RSS aggregators, ή, πώς το Feedly μπορεί να σας βοηθήσει για την καλύτερη ενημέρωση σε θέματα που σας ενδιαφέρουν (τέχνες, πολιτισμός, προγράμματα χρηματοδότησης).

23 Απριλίου 2016: Διαδραστικές Αφηγήσεις με τη χρήση Ψηφιακών Μέσων

12765800_1570972543227953_1258221121_o

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!