Search
Close this search box.

Όλα τα σχολικά βιβλία από τον 19ο αιώνα στο Διαδίκτυο

Disclosed book on table at library

Με την εν λόγω ψηφιοποίηση ένας τεράστιος όγκος υλικού καθίσταται προσβάσιμος και διασώζεται για τις επόμενες γενιές αναγνωστών, ερευνητών και εκπαιδευτικών – Η Ψηφιακή Ιστορική Συλλογή Σχολικών Εγχειριδίων αριθμεί πάνω από 1.000.000 σελίδες υψηλής ανάλυσης, καθώς και 15.000 σελίδες αρχείων κειμένου.

Σχολικά εγχειρίδια από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 θα βρίσκονται στον διαδικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (http://e-library.iep.edu.gr/) που θα λειτουργεί στο εξής ως αποθετήριο-κιβωτός του τεράστιου σε όγκο υλικού.

Η Ψηφιακή Ιστορική Συλλογή Σχολικών Εγχειριδίων αριθμεί πάνω από 1.000.000 σελίδες υψηλής ανάλυσης, καθώς και 15.000 σελίδες αρχείων κειμένου.

Στο πρόγραμμα ψηφιοποιήθηκαν σχολικά εγχειρίδια από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, προγράμματα σπουδών και πρακτικά εκπαιδευτικών φορέων. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που ψηφιοποιήθηκε ανήκε στο πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, «καθολικό διάδοχο» του οποίου αποτελεί το Ι.Ε.Π., ενώ επιπλέον υλικό αναζητήθηκε σε άλλες βιβλιοθήκες και ιδρύματα (π.χ. Ιδρυμα Ευγενίδου, Ε.Λ.Ι.Α., Βιβλιοθήκη της Βουλής, Εθνική Βιβλιοθήκη, Ε.Κ.Ε.ΔΙ.Σ.Υ., Ακαδημία Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Η ψηφιοποίηση του υλικού, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο «είναι πολύτιμη όχι μόνο για την εκπαιδευτική ή την ακαδημαϊκή κοινότητα» (καθώς τα ψηφιοποιημένα κείμενα αποτελούν κρίσιμα αναλυτικά «εργαλεία», βιβλιογραφικού τύπου πηγές και κείμενα αναφοράς) αλλά και «εν γένει για κάθε Ελληνα πολίτη» (ο οποίος έχει πλέον τη δυνατότητα να «επιστρέψει» σε βιβλία που αναφέρονται στη σχολική του ζωή και συνδέονται με καθοριστικό τρόπο με την πνευματική συγκρότηση και ανάπτυξή του).

Με την εν λόγω ψηφιοποίηση ένας τεράστιος όγκος υλικού καθίσταται προσβάσιμος και διασώζεται για τις επόμενες γενιές (αναγνωστών, ερευνητών, εκπαιδευτικών κ.ο.κ.) με συνέπειες που σχετίζονται με την αποτίμηση της σχολικής ζωής στην Ελλάδα, τη λογοτεχνική παραγωγή του τόπου (καθώς σημαντικοί Ελληνες λογοτέχνες υπήρξαν συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων) και την εν γένει πνευματική κίνηση των ιδεών.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γ.Γεωργίου στον Άστρα: Αδειάζει την κυβέρνηση η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόστος ενέργειας στην Κύπρο

Αδειάζει την κυβέρνηση η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόστος ενέργειας και τις ψηλές τιμές του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο ευρωβουλευτής

Τα Δέντρα της Ελπίδας – Μια Εκδήλωση με μήνυμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο Τερσεφάνου

Πολιτιστικός Όμιλος ΤερσεφάνουΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση μας “Τα Δέντρα της Ελπίδας”, μια πρωτοβουλία γεμάτη συμβολισμό και προσφορά. Μαζί, φυτέψαμε δέντρα που θα ριζώσουν

Ακόμη ξέρουμε πως η ακροδεξιά και οι νεοναζιστές εργάζονται με ύπουλο τρόπο και με παλιές τεχνικές, ακόμη νομίζετε πως είναι “ακίνδυνοι” και πως πασκίζουν για το καλό του τόπου!

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχοσυντάκτρια SkalaTimesΌταν εμείς ξέραμε πως ο ναζισμός προωθούσε και σοσιαλιστικές ιδέες οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με το καπιταλιστικό σύστημα, όπως δημόσιο έλεγχο

error: Content is protected !!