Search
Close this search box.

Το χρονικό μιας Συνεδρίας, μιας παρωδίας!

1

Skala Times

Η αποψινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, θα εξέταζε τις αιτήσεις των τριών εταιρειών ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και NOBLE για παράταση τους στο λιμάνι της πόλης.

Η συνεδρία είχε στόχο την ανατροπή της αρνητικής απόφασης που είχε ληφθεί στις 8 Φεβρουαρίου από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας.

Κάποιοι υπέθεσαν ότι μετά την παραίτηση του Δημοτικού Συμβούλου του ΔΗΣΥ Χάρη Κωνσταντινίδη ο οποίος τήρησε αποχή στην τότε ψηφοφορία θα κατάφερναν απόψε να εξασφαλίσουν το “ναι” που τόσο πολύ επιθυμεί το Προεδρικό και οι πολυεθνικές εταιρείες ΦΑ που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου μόνο το ΔΗΣΥ, ο ένας Δημοτικός Σύμβουλος του ΕΥΡΩΚΟ και ο Δήμαρχος τάχθηκαν υπέρ της παράτασης. ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ) ψήφισαν ΟΧΙ.
Ένα “όχι” που το ΔΗΣΥ και ο Δήμαρχος δεν σεβάστηκαν, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στην σημερινή συνεδρία.

Επειδή τα ΜΜΕ έσπευσαν ήδη να παρουσιάσουν το θέμα όπως βολεύει “κάποιους” το Skala Times θα δημοσιεύσει αυτούσια αποσπάσματα από την συνεδρία. Κάτι σαν… “πρακτικά”. Με την ευκαιρία να ρωτήσουμε: είναι αλήθεια ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν τους τα δίνουν ή τα παίρνουν μετά από 5-6 μήνες;

Να αναφέρουμε ότι τόσο ο Γρηγόρης Γρηγορίου του ΑΚΕΛ όσο και ο Μιχαλάκης Μάλλας της Συμμαχίας Πολιτών κάλεσαν απόψε τον Αντρέα Λουρουτζιάτη να παραιτηθεί.
2
Η συνεδρία ξεκίνησε με ένα εύλογο ερώτημα.
Ο Φλώρος Νικολάου του ΑΚΕΛ έθεσε το ερώτημα :“Κύριε Δήμαρχε γιατί έχουμε συγκληθεί σήμερα για το ίδιο θέμα που έχουμε ήδη συζητήσει και ψηφίσει στις 8 Φεβρουαρίου; Προέκυψε κάτι νέο; Κι αν προέκυψε κάτι νέο γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί;”
Η απάντηση του Δημάρχου Αντρέα Λουρουτζιάτη ήταν πως οι εταιρείες
Noble, ENI και Total έχουν στείλει επιστολή για επανεξέταση του θέματος. Στο σημείο αυτό άρχισε να απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η Λάρνακα πρέπει να πει “ναι” στην παραμονή και παράταση των εταιρειών ΦΑ στο λιμάνι της πόλης. “Οραματίζομαι μια νέα οικονομική βάση η οποία θα συνδυάζεται με την τουριστική ανάπτυξη. Η λειτουργία αυτών των εταιρειών θα προσφέρει πολλά στη πόλη μας. Αν παραμείνουμε στο “όχι” θα είναι σαν να επιμένουμε σε μια δική μας εσωστρέφεια. Οι εταιρείες θα είναι σύμμαχοι μας σε αυτή την προσπάθεια. Θα επενδύσουν και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές”. (Εννοούσε και άλλα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή Αραδίππου;)

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Λάρνακας και επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΕΔΕΚ Πέτρος Χριστοδούλου υπέβαλε εισήγηση όπως η κυβέρνηση εντός 15 ημερών τεκμηριώσει την άποψη της για ενεργειακή χρήση του λιμανιού, έτσι ώστε να μπορέσει η Ομάδα της ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει τις απόψεις της.

Ο Φλώρος Νικολάου (ΑΚΕΛ) συνέχισε: “Μιλούσατε για παράταση 6 μηνών. Μετά έγινε 18 μηνών. Τώρα μιλάτε για μόνιμη χρήση. Λυπάμαι! Λυπάμαι πραγματικά που σας ακούω! Πείτε μας σε ποια χώρα του κόσμου γίνεται μια πόλη βιομηχανική και συνάμα υπάρχει και τουρισμός. Πείτε μας μία χώρα! Μία!
Ζητήσαμε να δούμε που πήγαν τα λεφτά που γράφουν ότι πήρε η Λάρνακα απ’ αυτή την ιστορία. Ακόμα περιμένουμε”.

Τότε ο Δήμαρχος μίλησε για τα…. ανοικτά μάτια που μας είχε αναφέρει και παλαιότερα. “Υπάρχει κάποιος που δεν σκέφτεται το καλό της πόλης; Αλλά όταν δεις με ανοικτά τα μάτια καταλήγεις ότι η μια επιλογή, το “όχι”, είναι μια κλειστή πόρτα. Μελετάς και βλέπεις….Ιδού η Ρόδος……Ιδού και το πήδημα”. (Σε αυτό το σημείο ένας Δημοτικός Σύμβουλος είπε χαμηλόφωνα: “Ε ναι, ως γεγονός θα φάμε ένα πήδημα…”).

Στην συνέχεια μίλησε με έντονο ύφος ο Αντώνης Παυλάς του ΔΗΣΥ ο οποίος κατέληξε μετά από ένα ατεκμηρίωτο μονόλογο: “Οφείλουμε να πούμε ναι” και αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας. Δεν εξήγησε όμως για πόσες θέσεις εργασίας μιλούμε με το ενεργειακό λιμάνι και αν οι θέσεις εργασίας θα είναι λιγότερες με μια μικτή ανάπτυξη του λιμανιού (Εμπορικό, τουριστικό λιμάνι). Δεν αναφέρθηκε στις ανησυχίες για σοβαρά ζητήματα όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον.

Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του Δημοτικού Σύμβουλου του ΑΚΕΛ Μάριου Κουκουμά ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε: “Ως Δήμαρχος αποτύχατε να σεβαστείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μια απόφαση που πάρθηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Το ότι δεν σας ενδιαφέρει η Δημοκρατία το μάθαμε στις 8 Φεβρουαρίου όταν μετά την ψηφοφορία είπατε “δυστυχώς ψηφίσατε όχι”.
Κάνετε κομματική πολιτική κύριε Δήμαρχε. Είπατε ότι “το ΑΚΕΛ δεν τις θέλει τις εταιρείες” Μα και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ψήφισαν “όχι”. Δεν τους υπολογίζετε; Βρίσκονται εδώ, πείτε τους ότι δεν τους υπολογίζετε. Θέλετε να μας πιέσετε να πούμε “ναι”. Πώς γίνεται η δράση μας να προηγηθεί του στρατηγικού σχεδιασμού; Είδατε σε κανένα οικόπεδο να μπαίνουν τα έπιπλα πριν να χτιστεί κάτι;
Αν σας ενοχλεί που λέμε αλήθειες να μας το πείτε! Να χειροκροτούμε μόνο σε γιορτές και εγκαίνια”.

Ο Τρύφωνας Τρύφωνος του ΔΗΚΟ εισηγήθηκε να πάρει την απόφαση η ίδια η κυβέρνηση. “Ότι αποφασίσουμε θα είναι μόνο εισήγηση προς την κυβέρνηση, όπως μας είπε ο δικηγόρος του Δήμου. Γι αυτό νομίζω να πάρει την απόφαση η κυβέρνηση”.

Ο Μιχαλάκης Μαλλάς της Συμμαχίας Πολιτών με φανερά εκνευρισμένο ύφος για τα τεκταινόμενα είπε ανάμεσα σ’ άλλα “Δεν μας διευκρινίζετε το είδος των εργασιών! Έχουν όμως διαβεβαιώσει οι ίδιες οι εταιρείες ότι θα φεύγουν υδρογονάνθρακες από το λιμάνι Λάρνακας. Ευθύνεστε κύριε Δήμαρχε γιατί διχάσατε την πόλη! Διχάστηκε ο κόσμος! Να παραιτηθείς!”

Για το θέμα της υγείας και ασφάλειας μίλησε ο Άθως Καζαντζής του ΑΚΕΛ. “Κανένας δεν σεβάστηκε την μελέτη της Lloyds για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Ζητήσαμε να δούμε την κυβέρνηση για το θέμα αυτό και το αρνηθήκατε κύριε Δήμαρχε! Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί! Μιλάτε για την παράταση των εταιρειών ΦΑ λες και είναι η μοναδική ευκαιρία της πόλης για ανάπτυξη! Δεν είναι!”

Μετά από τρεις σχεδόν ώρες συνεδρίας, αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΔΗΣΥ αμφισβήτησαν τις ανησυχίες των κατοίκων για επιπτώσεις των εργασιών των εταιρειών ΦΑ στην υγεία και ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και στο περιβάλλον, αφού αμφισβήτησαν και τους ίδιους τους εμπειρογνώμονες που έχουν ήδη τοποθετηθεί για το θέμα, ξέσπασε μια έντονη αντιπαράθεση.
Τότε ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, Γρηγόρης Γρηγορίου, είπε: “Σε αυτό το φιάσκο, το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχει” και αποχώρησε η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ. Αμέσως μετά αποχώρησαν και οι Δημοτικές Ομάδες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.

Μετά την αποχώρηση των Δημοτικών Ομάδων ο Δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Λουρουτζιάτης, απευθυνόμενος στους εναπομείναντες Δημοτικούς Συμβούλους του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ (ένας του ΕΥΡΩΚΟ) ανέφερε ότι “η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι ο τομέας της ενέργειας είναι επιθυμητός στη Λάρνακα και καλώ τις εταιρείες να έρθουν στην πόλη, να συνεργαστούν μαζί μας. Λυπούμαι που συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει στερώντας το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει το αίτημα της NOBLE και να επανεξετάσει τα αιτήματα των εταιρειών TOTAL και ENI, αλλά οι πράξεις τους με οδηγούν στο να πάρω μια συνειδητή προσωπική θέση”.
Μα κύριε Δήμαρχε το Δημοτικό Συμβούλιο εξέτασε, αποφάσισε και ψήφισε στις 8 Φεβρουαρίου!

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε ότι “ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος θεσμικά να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτή τη περίπτωση είναι ξεκάθαρο και από το Νομικό Σύμβουλο ότι πρόκειται περί άποψης του Δημοτικού Συμβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη νέα δεδομένα που υπάρχουν, ζήτησα την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου επέλεξαν να αποχωρήσουν πριν εκφράσουν την άποψη τους”.
Ξέχασε ο Δήμαρχος ότι οι “συνάδελφοι” του έχουν εκφράσει την άποψη τους στις 8 Φεβρουαρίου όταν ψήφισαν;

Ανάμεσα σε άλλα ο Αντρέας Λουρουτζιάτης είπε “Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Δεν θα κρυφτώ από ένα θέμα που έχει να κάνει με την πρόοδο και την ανάπτυξη της Λάρνακας αλλά θα ζητήσω όλοι να συμπεριφερθούμε σωστά, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει αυτός ο τομέας και το βαρόμετρο που είναι ουσιαστικά για την κυπριακή οικονομία”.
Αλήθεια, αν οι εργασίες γίνουν σε άλλο μέρος της Κύπρου μακριά από κατοικημένη περιοχή θα δεν θα οφελέσουν την Κυπριακή οικονομία;
Πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την ΥΓΕΙΑ την ΑΣΦΑΛΕΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της Λάρνακας; Πρέπει να βάλουμε ταφόπλακα στο όραμα για τουριστική ανάπτυξη;

Στην Συνεδρία, πέρα από τους εργαζόμενους στο λιμάνι οι οποίοι επιθυμούν να δοθεί παράταση στις εταιρείες ΦΑ, υπήρχαν και τρεις οργανωμένες ομάδες πολιτών που τάσσονται κατά της μετατροπής του λιμανιού σε ενεργειακό, καθώς και η Πρόεδρος και μέλη του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας. Το ΠΚΛ τάσσεται και αυτό κατά της μετατροπής του λιμανιού της πόλης σε ενεργειακό.

Τα ΜΜΕ οφείλουν να γνωρίζουν πως 5 κόμματα*, 3 ομάδες πολιτών και ένα Κίνημα (Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας) τάσσονται κατά της μετατροπής του λιμανιού της πόλης σε ενεργειακό.

*Τα πέντε κόμματα: ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!