Της Χριστίνας Νικολάου
“Αλλαγή τώρα”, ήταν το προεκλογικό σύνθημα του κ. Λουρουτζιάτη στις εκλογές του 2011 και απ’ ότι φαίνεται τα πήγε καλά με το σύνθημα. Αυτό που δεν μας είχε εξηγήσει αλλά δυστυχώς καταλάβαμε όλοι σιγά σιγά είναι ότι η αντίληψη μας για την αλλαγή προφανώς έχει διαφορετική αφετηρία αλλά και τέρμα. Και επειδή οφείλουμε να τεκμηριώνουμε με στοιχεία όσα λέμε, ακολουθούν κάποια σημεία επεξήγησης των πιο πάνω:
«Η προοπτική ανάπτυξης Λιμανιού – Μαρίνας αποτελεί αναντίλεκτα έργο πνοής για τη Λάρνακα, και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του ίδιου του Δημάρχου» (προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 7).
Η πνοή στη δική μας περίπτωση, θα προέρχεται από τα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας λάσπης, θα εμπεριέχει σκόνη και άλλα συναφή. Φυσικά με τα νέα δεδομένα αγαπητέ κύριε δήμαρχε θα αναπτυχθεί το λιμάνι αλλά θα κλείσουν οι παραλίες, παράπλευρες απώλειες θα μπορούσε να το αποκαλέσει κάποιος, αλλά μπροστά στα φυσικά αέρια τι ξέρουμε εμείς οι απλοί πολίτες.
«Καθιέρωση της Λάρνακας, ως αφετηρία αγροτουρισμού» (προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 8) με διαμόρφωση διαδρομών ειδικού ενδιαφέροντος : αεροδρόμιο, λιμάνι , πλατφόρμες, τελευταία στάση οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια…ως αφετηρία συμφωνούμε θα είμαστε ότι πρέπει!
«Η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών θα αμβλύνει την αισθητική ρύπανση της περιοχής και την καταπόνηση του περιβάλλοντος» (προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 9) και το βιομηχανικό λιμάνι συνάδει με το πιο πάνω, δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου.
Όσο για τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου και την αλλαγή του ονόματος της Λάρνακας σε Δήμος Λαρνακέων, αποδείξατε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αποτελούσε ίσως το μεγαλύτερο ψέμα του προεκλογικού σας προγράμματος, αφού δεν εισακούσατε στο ελάχιστο τις απόψεις και την γνώμη των συμπολιτών σας.
Τώρα για το πανεπιστήμιο (αναγκαίες χρήσεις και Υποδομές, προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 18) τι να πούμε; Οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να κατανοήσει το χτεσινό φιάσκο του αξιότιμου κύριου Πρύτανη του πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος με απειλές και χαρακτηρισμούς προσπάθησε να μας αποδείξει το μέγεθος του λάθους για να μετανοήσουμε.
Λοιπόν για να συνοψίζουμε το χωριό της Λάρνακας όπως μας αποκάλεσε ο αξιότιμος κ πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποφάσισε ότι θέλει μια διαφορετική ανάπτυξη, και αναμένει τόσο από τον δήμαρχο όσο και τις τοπικές αρχές, την αναβάθμιση της περιοχής της Αλυκής, των εκσυγχρονισμό των Μουσείων της πόλης, την δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, αλλά πάνω από όλα την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας. Περιμένουμε μια πόλη με πανεπιστήμιο, με περισσότερο πράσινο, με χώρους περιπάτου, άθλησης και ψυχαγωγίας.
Δεν θα συνιστούσα παρ’ όλα αυτά το άγχος, η αρχή έχει γίνει, τοποθετήσατε ομπρέλες και κρεβατάκια στο ίδιο χρώμα κατά μήκος των παραλιών. Αν και δεν συμφωνούμε στο χρώμα οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.
Υ.Γ. Αγαπητέ κύριε πρύτανη, κατά τα λεγόμενα σας, οι αποικιοκράτες τότε σεβάστηκαν την απόφαση του χωριού, εσείς;