Προκλητικός και υποτιμητικός απέναντι στη Λάρνακα ήταν χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με το θέμα του λιμανιού.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ χθες το πρωί, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επέμεινε να θέτει εκβιαστικά διλήμματα στο ΔΣ της Λάρνακας προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η παραμονή των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι, δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα.
Ο πρύτανης στράφηκε κατά των Λαρνακέων κατηγορώντας τους για απορριπτισμό με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς χαρακτηρίζοντας τη Λάρνακα “χωριό”.
Το 1905 οι Άγγλοι αποικιοκράτες ήθελαν να κάνουν τη σιδηροδρομική γραμμή Μόρφου¬Λευκωσία¬Λάρνακα. Επειδή αντιδρούσαν οι Λαρνακείς ότι θα καταστρεφόταν η παραλία τους, η σιδηροδρομική γραμμή έγινε Μόρφου-Λευκωσία¬Αμμόχωστος.
Γι’ αυτό η Αμμόχωστος έγινε πόλη και η Λάρνακα έμεινε χωριό”, ήταν επί λέξει η δήλωση του στην οποία απάντησε αμέσως ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου που συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή. “Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως πόλη. Είμαστε πόλη”, ανέφερε ο Γ. Γεωργίου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρύτανη ότι συνεχίζει να διασυνδέει τη δημιουργία της πανεπιστημιακής σχολής με την παραμονή στο λιμάνι με εκβιαστικό τρόπο.
Όπως είπε, ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης και πανεπιστημίου προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για εγκατάσταση σχολών του πανεπιστημίου στο χώρο του παλιού λεπροκομείου στη Λάρνακα, ο πρύτανης εμφανίζεται να πιέζει και να ισχυρίζεται ότι η χωροθέτηση της σχολής Χημικών Μηχανικών εξαρτάται απολύτως από την παρα¬ μονή των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι.
“Ονειδος για τη δημοκρατία η στάση Λουρουτζιάτη”, καταγγέλλουν οι ομάδες πολιτών
Στο μεταξύ, δριμύ «κατηγορώ» κατά του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, μετά την ενέργεια του να καλέσει από μόνος του τις εταιρείες να παραμείνουν στο λιμάνι παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο εξαπέλυσαν οι ομάδες πολιτών που αντιτίθενται στη βιομηχανοποίηση του λιμανιού, καθώς και το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας. Οι ομάδες Λάρνακα Εν Δράσει, Πολίτες Κάτοικοι Λάρνακας, Αραδίππου, Κρασά και Ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Δρομολαξιάς¬ Μενεού μαζί με το Περιβαλλοντικό Κίνημα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση κατακεραυνώνοντας τον δήμαρχο.
“Το κάλεσμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας για την επανεξέταση του θέματος της παραμονής των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι Λάρνακας, με στόχο την αναίρεση της δημοκρατικά ληφθείσας απόφασης στις 8 Φεβρουαρίου 2016 μόνο λύπη και απογοήτευση προκαλεί σε δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες.
“Πρόκειται για όνειδος ως προς την ίδια τη δημοκρατία”, αναφέρουν χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας ότι ο δήμαρχος, μετά το τέλος της συνεδρίασης, με τρόπο αυθαίρετο ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά να καλέσει τις εταιρείες να παραμείνουν στη Λάρνακα “Αυτό παραβιάζει κατάφωρα κάθε νόμιμη διαδικασία συλλογικού οργάνου…” τονίζουν οι ομάδες πολιτών.
Πηγή: Εφημερίδα “Χαραυγή”