Search
Close this search box.

Λεπτομέρειες για τις μίζες του Λουρουτζιάτη δίνει ο Κοκότσης

louroutziatis-700x267

Καταστάσεις λογαριασμών της εταιρείας Helector έδωσε στους ανακριτές ο διευθυντής της, από το 2007, Ιωάννης Κοκότσης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτές φαίνονται ημερομηνίες και ποσά τα οποία δόθηκαν σε μίζες. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν μέρος της κατάθεσης που έδωσε στην αστυνομία στις 11 Μαρτίου 2016 την οποία κατέχει ο «Πολίτης» και μέρος της οποίας παρουσιάζει σήμερα.

Όπως και χθες, επισημαίνουμε πως πρόκειται για ισχυρισμούς μάρτυρα κατηγορίας οι οποίοι θα κριθούν από το δικαστήριο για το κατά πόσο ευσταθούν ή όχι και παράλληλα υπάρχει πάντα το δεδομένο του τεκμηρίου της αθωότητας.

Μίζες στις Φοινικούδες
Ο Ιωάννης Κοκότσης κατονομάζει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του, τον νυν δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη ως ένα από τα άτομα στα οποία δόθηκαν μίζες από τη Helector.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στους ανακριτές ο κ. Κοκότσης, μετά τη σύλληψή του ως υπόπτου, «μετά την ανάδειξη του ως δήμαρχου Λάρνακας και την ανάληψη της προεδρίας της ΟΕΔΑ Λάρνακας-Αμμοχώστου ο Αντρέας Λουρουτζιάτης με πήρε στο κινητό μου τηλέφωνο ο ίδιος ο δήμαρχος και μου ζήτησε να συναντηθώ μαζί του. Πράγμα που έκανα. Μάλιστα η πρώτη μας συνάντηση ήταν περί τα τέλη του  του 2012 και πραγματοποιήθηκε σε μία καφετέρια στις Φοινικούδες. Άρχισε να μου λέει ότι θα ήθελε να έχει ένα προσωπικό όφελος από την λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη. Συγκεκριμένα, μου ζήτησε να του πω συνήθως ποιο είναι το εύλογο ποσό το οποίο έπρεπε να αναμένει. Άφησε να νοηθεί στην συζήτηση μας ότι θα βοηθήσει να αποκατασταθεί και να βρεθεί μία λύση σχετικά με την καθυστέρηση της πληρωμής των δεδουλευμένων. Να σου πω εδώ ότι οι πληρωμές μας ήταν καθυστερημένες και είχαμε να παίρνουμε 4.000.000 ευρώ περίπου καθυστερημένα, και καθημερινά προσπαθούσα να το εισπράξω. Επίσης, ο δήμαρχος μου ανάφερε ότι θα βοηθήσει στη διευθέτηση της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης μας για μείωση της τιμής εισόδου των απορριμμάτων με αποτέλεσμα το αντάλλαγμα την επιμήκυνση της διάρκειας της σύμβασης».

Χοντρά λεφτά
Ο Κοκότσης, συμβουλευόμενος έγγραφα τα οποία του απέστειλε η σύζυγός του ενώ ο ίδιος τελούσε υπό κράτηση, έδωσε πλήρεις λεπτομέρειες για ποσά και ημερομηνίες. Επί του προκειμένου στην κατάθεσή του αναφέρει τα εξής σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο, πλέον, δήμαρχο Λάρνακας: «Όπως βλέπω στα έγγραφα που μου στάληκαν από την σύζυγο μου το οποίο υπογράφω και γράφω πάνω το όνομα Αντρέας Λουρουτζιάτης στα Αγγλικά, όπως και το άλλο που υπόγραψα το πρώτο ποσό που έδωσα στον Αντρέα Λουρουτζιάτη είναι την 22/11/2012 και του έδωσα 30.000 ευρώ σε φάκελο με μετρητά. Τον συνάντησα σε μία πάροδο κοντά στις Φοινικούδες του έδωσα το φάκελο και έφυγε. Όπως βλέπω του έδωσα την 20/12/12 ποσό 35.000 ευρώ, την 20/02/2013 ποσό 30.000 ευρώ, την 02/05/2013 50,00 ευρώ, την 14/06/2013 10.000 ευρώ, την 03/07/2013 πόσο 10.000 ευρώ, την 26/09/2013 ποσό 5.000 ευρώ, την 21/09/2013 ποσό 5.000 ευρώ και την τελευταία φορά ήταν 28/05/2014 ποσό 8.000 ευρώ. Συνολικά έδωσα στον δήμαρχο Αντρέα Λουρουτζιάτη μίζες 138.000 ευρώ».

Μετρητά σε φάκελο
Ο Ιωάννης Κοκότσης περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίο έδινε, κατά τους ισχυρισμούς του πάντα, τις μίζες. «Πάντα ήταν σε φάκελο με μετρητά και οι συναντήσεις μας ήταν στην περιοχή Φοινικούδων, μία φορά στο ξενοδοχείο HILTON στην Λευκωσία, στο χώρο στάθμευσης και μία στο χώρο στάθμευσης έξω από το αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση μου για την Αθήνα. Ο δήμαρχος με τον τρόπο που ζητούσε τα οφέλη του κατάλαβα ότι αν δεν έδινα τις μίζες δεν θα είχα καμία βοήθεια για την πληρωμή τόσο των καθυστερημένων ποσών, όσο και για την διευθέτηση διαπραγμάτευσης της σύμβασης».

Αρπαχτές στον δρόμο
Ο Ιωάννης Κοκότσης ήταν ιδιαίτερα παραστατικός για κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες, όπως υποστηρίζει, έδωσε μίζες στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια από τις καταθέσεις που έδωσε στους ανακριτές της πολύκροτης υπόθεσης: «Τώρα που βλέπω τις ημερομηνίες την 26/09/2013 που αναχωρούσα από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα συναντήθηκα με τον δήμαρχο Λάρνακας στην προσωρινή στάθμευση του αεροδρομίου στο επίπεδο των αναχωρήσεων, όπου άνοιξα την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου του Μερσεντές και έριξα το φάκελο με τα χρήματα μέσα στο αυτοκίνητο που ήταν 5.000 ευρώ. Μάλιστα θυμάμαι ότι είπα του δήμαρχου να κατέβει κάτω να πιούμε καφέ στην καφετερία του αεροδρομίου και μου ανάφερε ότι έχει κάμερες και δεν θέλει να πάμε μέσα. Επίσης θυμάμαι την τελευταία φορά που έδωσα μίζα στον δήμαρχο συγκεκριμένα στις 28/05/2014 για το ποσό των 8.000 ευρώ στο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου ’ΧΙΛΤΟΝ’ στην Λευκωσία. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και στις άλλες περιπτώσεις ήταν κατόπιν τηλεφωνικών συνεννοήσεων για την ώρα και τον χώρο συνάντησης. Στην τελευταία περίπτωση μπήκα στο Μερσεντές του στην θέση του συνοδηγού και άφησα στο συρταράκι του συνοδηγού τον φάκελο. Σε όλες τις περιπτώσεις ο δήμαρχος ήταν πιεστικός για να του δώσω τις μίζες, αλλά ειδικά τις δύο τελευταίες φορές που ήταν την 21/112013 και 28/05/2014 ήταν εξαιρετικά πιεστικός με απανωτά τηλέφωνα που μου ζητούσε να συναντηθούμε για να του δώσω τα χρήματα».

Το ποσοστό Βέργα
Ο Ιωάννης Κοκότσης προβαίνει σε λεπτομερείς αναφορές και σε ό,τι αφορά την εμπλοκή τού τέως δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος φέρεται να έκανε καλύτερη συμφωνία λαμβάνοντας υψηλότερα ποσοστά και ανεβάζοντας το συνολικό ποσό το οποίο του αποδίδεται και με βάση το κατηγορητήριο ότι έλαβε ως μίζα, στις 646.000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από την κατάθεση Κοκότση, τέλη του 2008 αρχές του 2009 ο Σάββας Βέργας, ο μέτοχος της Helector Αθανάσιος Κατρής και Δημήτρης Γιαννακόπουλος, εκ των διευθυντών της εταιρείας, είχαν συνάντηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με την κατάθεση Κοκότση, «η συνάντηση αυτή οδήγησε σε συμφωνία για την πληρωμή των υπερσυμβατικών ποσοτήτων, δηλαδή οι επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων από αυτές που προέβλεπε το αρχικό συμβόλαιο, που όπως σου είπα ήταν 36.000 τόνους. Ο Σάββας Βέργας από ότι μου είπε ο Κατρής και ο Γιαννακόπουλος ζήτησε να έχει προσωπικό όφελος δηλαδή μίζες, αξίας 5 τοις εκατό των ετήσιων εσόδων του συμβολαίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Επίσης, ο Σάββας Βέργας πέρασε την συμφωνία αυτή, ως όφειλε, από την Συμβούλιο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ. Η απόφαση του συμβουλίου ήταν να τεθεί σε εφαρμογή ο διακανονισμός πληρωμής των υπερσυμβατικών ποσοτήτων μέχρι της 31/12/2010, όπου και θα τύχανε νέας διαπραγμάτευσης».

Οι μίζες στον «SV»
Στις οικονομικές καταστάσεις που έδωσε στους ανακριτές ο Κοκότσης υπήρχαν δίπλα από κάποια ποσά τα αρχικά SV. Όπως εξήγησε ο Κοκότσης, «σε αυτό το έγγραφο που βλέπω, εδώ που έχει πάνω τα αρχικά SV, τα έγραψα εγώ και σημαίνει οι μίζες που πήγαν στον Σάββα Βέργα».
Επικαλούμενος αυτά τα έγγραφα, αναφέρει στην κατάθεσή του: «Σχετικά με τον Σάββα Βέργα να σου πω ότι έλαβε συνολικά 646.000 ευρώ σε μίζες από την εταιρεία μας οι οποίες δόθηκαν από την 09/01/2009 μέχρι και την 05/07/2014. Ήταν όπως σου είπα 20 διαφορετικές περιπτώσεις πάντα σε μετρητά σε φάκελο και του τα έδινα δια χειρός στο γραφείο του, στο ξενοδοχείο HILTON PARK στην Λευκωσία όπως είπες και στο Δικαστήριο και μου τα έφερε η Παντελίτσα Μαππούρα (σ.σ. μάρτυρας κατηγορίας), στο FOUR SEASONS στην Λεμεσό. Επίσης ήρθε και δύο φορές στην Αθήνα και με βρήκε και του έδωσα μετρητά και ήταν από 10.000 ευρώ την κάθε φορά. Βλέποντας τώρα το έγγραφο θυμούμαι ότι λόγω των περιορισμών που έγινε στην Κύπρο για ανάληψη χρημάτων, κατά το έτος 2013 έφερα χρήματα από την Αθήνα την 16/04/2013 για 10.000 ευρώ και άλλη μία φορά την 25/11/2013 πάλι για 10.000 ευρώ».

Κι άλλος στο παιχνίδι
Με την πάροδο του χρόνου στο παιχνίδι φαίνεται πως μπήκαν και άλλοι. Ο Κοκότσης κάνει εκτενή αναφορά στον Δημήτρη Πατσαλίδη, κατηγορούμενο στην υπόθεση και οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου κατά τον ουσιώδη χρόνο. Ο Κοκότσης υποστηρίζει ότι «κατά την διάρκεια του 2010 ο Σάββας Βέργας μου είπε ότι επειδή πλησιάζει το τέλος της συμφωνίας που ενέκρινε το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να διευθετήσουμε ένα ποσό και για τον Δημήτρη Πατσαλίδη που ήταν τότε οικονομικός διευθυντής του Δήμου Πάφου και Σύμβουλος του ΧΥΤΑ. Όπως μου είπε ο Βέργας για να μην έχουμε προβλήματα στην συμφωνία θα έπρεπε να δώσω μίζες και στον Δημήτρη Πατσαλίδη. Σε συνεννόηση με τον Αθανάσιο Κατρή, συμφωνήσαμε να δώσουμε επιπλέον 8 τοις εκατό των εσόδων ως μίζες που αφορούσαν μόνο τις υπερσυμβατικές ποσότητες. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι από αυτό το 8 τοις εκατό, τα μισά δηλαδή το 4 τοις εκατό ήταν για τον Σάββα Βέργα και το άλλο 4 για τον Δημήτρη Πατσαλίδη. Οι πιέσεις και ο εκβιασμός που δεχόμουν για την καταβολή των μιζών στον Βέργα και Πατσαλίδη ήταν συστηματικές και ανυποχώρητες». Για τις πιέσεις ο Κοκότσης εξηγεί ότι «δεχόμουν απανωτά τηλέφωνα είτε στο κυπριακό είτε στο ελληνικό μου κινητό τηλέφωνο λέγοντας μου ότι πρέπει να τηρήσω την συμφωνία και αν δεν το έκανα θα είχα προβλήματα με τις πληρωμές. Μάλιστα, υπήρχε περίοδος όπου ο Πατσαλίδης δεν άφηνε τον Σάββα Βέργα να υπογράψει την πληρωμή προς την εταιρεία προτού δοθούν οι μίζες που τους αναλογούσαν».

Και για τα φύκια!
Φαίνεται πως οι μίζες, σε κάποιο στάδιο, έγιναν συνήθεια. Ο Κοκότσης υποστηρίζει πως οι αξιώσεις για «λάδωμα» δεν αφορούσε μόνο τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων. Ειδικότερα υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι «ο Δημήτρης Πατσαλίδης μου είχε ζητήσει και είχε λάβει και μίζες για την διάθεση των φυκιών από τις παραλίες. Τα φύκια που έφερναν ιδιώτες υπεργολάβοι από παραλίες της Πάφου, ήταν εκτός συμβατικού αντικείμενου και ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο Δημήτρης Πατσαλίδης μου ζητούσε να τιμολογήσω πέραν του εύλογου ποσού που ήθελε η εταιρεία και το υπόλοιπο να το δώσω ως μίζα. Έτσι τα τιμολόγια που αφορούσαν τα φύκια ενσωματώνονταν και στις μίζες που πήρε ο Πατσαλίδης για τον σκοπό αυτό. Ο Πατσαλίδης επίσης μου είχε κάνει ανήθικες προτάσεις, δηλαδή μου ανάφερε να τιμολογήσουμε συγκεκριμένο ποσό πάνω από το εύλογο ποσό που ζητούσε η εταιρεία και να μοιραστούμε εγώ και εκείνος την υπερτιμολόγηση. Εγώ το αρνήθηκα. Επίσης μου έκανε την πρόταση να αποκόπτουμε ένα ποσό από αυτά που παίρνει ο Βέργας και να τα δίνω σε αυτό για να προωθεί τα συμφέροντα της εταιρείας, πράγμα που έκανα στην τελευταία μίζα που έδωσα στον Σάββα Βέργα, δηλαδή αντί να δώσω του Βέργα 15.000 ευρώ, του έδωσα 10.000 ευρώ και οι άλλες 5.000 ευρώ τα έδωσα στον Πατσαλίδη. Συνολικά έδωσα μίζες στον Δημήτρη Πατσαλίδη 217.200 ευρώ. Να σου πω ότι όλα ήταν σε μετρητά και ήταν από ότι βλέπω σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις. Η διαδικασία ήταν πάντα δια χειρός και σε μετρητά σε διαφορά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και πάνω».

ΠηγήΕφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ
07/04/2016 – 09:01

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σήμερα οι εκλογές στις ΗΠΑ / Οι Αμερικανοί επιλέγουν Πρόεδρο ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ

Διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οι πολυαναμενόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της υπερδύναμης. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες και περίπου 244

Νέα επίθεση ψες εναντίον 24χρονου αλλοδαπού – Η υποκρισία και η προπαγάνδα έχουν όρια, ο φασισμός όχι

SkalaTimes TeamΟι επιθέσεις κατά των μεταναστών / αλλοδαπών που εργάζονται στο νησί μας ως ντελιβεράδες (μια δουλειά που λίγοι Κύπριοι “καταδέχονται” να κάνουν) συνεχίζονται.Και ενώ

error: Content is protected !!