Search
Close this search box.

Στάθης Μπαρτζώκας: “Σε περιόδους κρίσης, η ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι σαφές ότι βλάπτεται”

dr1Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκπαιδεύτηκε στην Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) και στη Νευρολογία (Πολυκλινική Αθηνών), ενώ πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά πληθώρα περιστατικών με κυριότερα αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
To
Skala Times μίλησε με τον Δρ Μπαρτζώκα για την ενσυναίσθηση και άλλα επίκαιρα και ενδιαφέροντα που μας αφορούν όλους. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Δρ Μπαρτζώκα γιατί επιλέξατε ως επαγγελματικό μονοπάτι τον κόσμο της ψυχιατρικής;
Η ψυχιατρική είναι μια “ολιστική” επιστήμη δηλαδή ασχολείται με το “όλον” του ανθρώπου και όχι μόνο με κάποιο όργανό του. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να παρατηρείς τον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις του. Στην ψυχιατρική δεν ασχολούμαστε με ένα πάσχον όργανο, αλλά με την γενική ψυχοπαθολογία του ανθρώπου αν υπάρχει. Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι σήμερα οφείλουν να έχουν τον Ψυχοθεραπευτή τους γιατί το τρίτο μάτι βλέπει καλύτερα από το δικό μας. Ως γνωστόν, ο μεγαλύτερος άγνωστος είναι ο εαυτός.

Τι είναι η ενσυναίσθηση (empathy) και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την έννοια/ορισμό της;
Ενσυναίσθηση είναι να καταλαβαίνουμε πως νιώθει ο άλλος, δηλαδή να ακούμε με τα αυτιά του και να βλέπουμε με τα μάτια του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την έννοια της ενσυναίσθησης για να καταλαβαίνουμε την ψυχολογία του συνανθρώπου μας.

Πόσο πιο απαραίτητη γίνεται η ενσυναίσθηση στις μέρες μας;
Όσο μεγαλώνουν τα προβλήματα στην κοινωνία, τόσο πιο απαραίτητη είναι η ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση σχετίζεται με το πρόβλημα του άλλου, οπότε καλό θα ήταν να είμαστε ενημερωμένοι.

Δρ Μπαρτζώκα πόσο επηρεάζεται η ψυχική υγεία των ανθρώπων σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;
Σε περιόδους κρίσης, η ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι σαφές ότι βλάπτεται. Πίσω από τις λέξεις κατάθλιψη και άγχος, κρύβονται οι λέξεις απώλεια και απειλή. Όταν οι περισσότεροι από εμάς έχουν χάσει πράγματα (χρήματα, δουλειές, οικογενειακή γαλήνη), είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια συναισθηματική διαταραχή που μπορεί και να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η απειλή που απλώνεται παντού, πάνω από τα κεφάλια μας για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά μας είναι βέβαιο ότι αυξάνει το άγχος, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και κρίση πανικού. Θα έχετε ακούσει προφανώς την φράση “Εθνική κατάθλιψη”.

Ο κόσμος της Ελλάδας με όλα αυτά που βιώνει τα τελευταία χρόνια πώς καταφέρνει να κρατά τις ψυχολογικές του ισορροπίες; (Αν το καταφέρνει)
Η οικογένεια παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, όταν αυτή υπάρχει και στηρίζεται σε υγιείς βάσεις. Επίσης φιλικές σχέσεις έχουν παίξει μεγάλο ρόλο για την διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας σε περιόδους κρίσης. Όταν οι παραπάνω παράγοντες δεν υπάρχουν ή είναι διαλυμένοι, τότε το άτομο βιώνει μεγάλο στρες. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι δεν τα καταφέρνουν, για τους τελευταίους οι Ψυχοθεραπευτές είναι η καλύτερη λύση.

Ποιες είναι οι πιο απλές και γενικές συμβουλές που δίνεται στο κόσμο έτσι ώστε να μπορέσει ναdr2 κρατήσει τις ψυχικές του ισορροπίες σε δύσκολους καιρούς σαν αυτούς που διανύουμε;
Συμβουλεύω τους πελάτες μου να είναι πιο συγκροτημένοι στην δουλειά, στην οικογένεια και στους φίλους, ώστε να μην διαταράσσονται οι ψυχικές ισορροπίες τους. Γενικώς όταν ο άνθρωπος δεν καταπατά τα όριά του και δεν επιτρέπει σε κανένα να καταπατήσει τα δικά του, είναι πιο ισορροπημένος.

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού στις 23 Απριλίου είναι η Παγκόσμια ημέρα βιβλίου, τα βιβλία αυτοβελτίωσης μπορούν να βοηθήσουν στις ψυχολογικές ισορροπίες του αναγνώστη;
Οτιδήποτε διαβάζουμε που να έχει σχέση με τεχνικές αυτοβελτίωσης είναι καλό. Μακάρι οι άνθρωποι να έδειχναν την ίδια σημασία που δείχνουν στους άλλους και στον εαυτό τους. Πολλές φορές ο εαυτός μένει παραμελημένος και γι’ αυτό τα βιβλία αυτοβελτίωσης κάνουν καλό. Γενικώς όσο πιο πολύ ασχολούμαστε με την βελτίωση του εαυτού, τόσο πιο καλό κάνουμε σε εμάς τους ίδιους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!