Ο Φανής Χριστοδούλου κουβαλάει μια πείρα δεκαετιών στην πολική και κοινωνική σκακιέρα του τόπου. Φοίτησε στο Ινστιτούτο Διεθνούς Τουρισμού της Βάρνας και στη συνέχεια στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σόφιας. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από την περίοδο των σπουδών του στη Βουλγαρία μέσα από τη δραστηριοποίησή του στο φοιτητικό κίνημα στη Βάρνα και στη Σόφια όπου και υπηρέτησε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ξένων φοιτητών στη Σόφια. Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας από το 1989 μέχρι το 2005, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 2006 μέχρι το 2008 και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας-Κερύνειας από το 2008 μέχρι το 2010. Διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 1995 μέχρι το 2013. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας και πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Αναγέννηση Άη Γιάννη Λάρνακας.
Θεωρεί καθήκον του να προσφέρει στο τόπο ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες κοινωνικά και οικονομικά εποχές που διανύουμε, γι αυτό και τονίζει “Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ο οποίος εμπλέκεται για χρόνια στα κοινά μέσα από κομματική και πολιτική δράση, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Να προσφέρει βεβαίως συλλογικά αν καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής, έτσι ώστε να εξαφανιστεί σταδιακά αυτή η αδικία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Την επομένη των εκλογών, όποιοι και να εκλεγούν, θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να βοηθήσουν τον κόσμο να ανέβει το βιοτικό επίπεδο στο βαθμό που ήταν πριν 20 χρόνια και να αρχίσουν οι νέες διεκδικήσεις”.
Κύριε Χριστοδούλου, τι είναι αυτό που ωθεί έναν άνθρωπο με μια σημαντική πολιτικοκομματική πορεία στο βιογραφικό του να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;
Πιστεύω ότι αρκετός κόσμος μετά την οικονομική κρίση του 2008 δεν ερμήνεψε σωστά τα πολιτικοοικονομικά γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν μέσα στην ΕΕ και μας επηρέασαν άμεσα και καθοριστικά. Αρκετός κόσμος δεν κατάφερε να αναλύσει και να εξηγήσει τα όσα γίνονταν. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε την παγκοσμιοποίηση, αλλά και μια ΕΕ στην οποία οι καταστάσεις εντός της επηρεάζουν όλα σχεδόν τα κράτη μέλη.
Ο κόσμος πολλές φορές επηρεάζεται από την προπαγάνδα των ΜΜΕ και δεν καταφέρνει να δει τα πραγματικά αίτια αυτής της οικονομικής κρίσης. Το πιο εύκολο είναι ο καθένας να αναζητεί ένα αποδιοπομπαίο τράγο για να επιρρίψει ευθύνες, αλλά και πολλές φορές για να δικαιολογήσει την στάση του.
Ο κόσμος βέβαια, έχασε τις δουλειές του, έχει κλείσει τις μικρές του επιχειρήσεις, έμεινε καταχρεωμένος χωρίς να ξέρει πώς να αντιδράσει, οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία θυμίζουν άλλες εποχές, ο κόσμος βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση χωρίς να φταίει σε τίποτα. Η φτωχοποίηση του λαού ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε, αλλά ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που άρχισε να χτυπά την ΕΕ από το 2008.
Πιστεύω λοιπόν ότι ένας άνθρωπος ο οποίος εμπλέκεται για χρόνια στα κοινά μέσα από κομματική και πολιτική δράση, μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Να προσφέρει βεβαίως συλλογικά αν καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής, έτσι ώστε να εξαφανιστεί σταδιακά αυτή η αδικία που επικράτησε τα τελευταία χρόνια. Την επομένη των εκλογών, όποιοι και να εκλεγούν, θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να βοηθήσουν τον κόσμο έτσι ώστε να ανέβει το βιοτικό επίπεδο στο βαθμό που ήταν πριν από 20 χρόνια και να αρχίσουν οι νέες διεκδικήσεις.
Θεωρώ ότι μέσα από τη διαδρομή μου και μέσα από την επαφή με τον απλό άνθρωπο έχω τις εμπειρίες ώστε να μπορώ να συνδράμω στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου, ειδικά οι ασθενέστεροι.
Άρα λέτε ότι η ανάγκη της εποχής, η κοινωνική και οικονομική κρίση είναι η βασική αιτία που αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές Μαίου;
Ναι, αυτός είναι ο βασικός λόγος, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ανήκω σε μια παράταξη που οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, δημοκρατικά, με την εμπλοκή της βάσης του κόμματος. Κανείς δεν αποφασίζει μόνος του. Αλλά, πραγματικά η δύσκολη εποχή που διανύουμε ήταν ο λόγος που με ώθησε να θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω όσο περισσότερο μπορώ και αν μου δοθεί η ευκαιρία, μέσα από τη βουλή.
Ξέρετε, πίστευα ότι τον 21ον αιώνα δεν θα καταπατούνταν τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως γινόταν στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως η κρίση δημιούργησε αντεργατικές πολιτικές και γι αυτό ένας δρόμος μόνο υπάρχει, αυτός της οργάνωσης της διεκδίκησης και του αγώνα ακόμη και για όσα θεωρούσαμε μέχρι χθες αυτονόητα.
Αλήθεια, η πόλη μας η Λάρνακα είναι τελικά ο φτωχός συγγενής;
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, μας άφησαν λες και είμαστε “ο φτωχός συγγενής”. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο τελών υπό κράτηση δήμαρχος της Λάρνακας δεν έχουν να επιδείξουν κανένα σημαντικό έργο, ούτε ασχολήθηκαν σοβαρά με την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Η μόνη τους έγνοια είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων κάτι που απέδειξαν και με τη στάση τους στο θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού της πόλης μας. Ελπίζω ότι οι Λαρνακείς στις εκλογές θα εκλέξουν τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν τις εμπειρίες, τα προσόντα και τη βούληση για να εγκύψουν πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, που είναι αρκετά.
Λέγεται ότι υπάρχει μια τάση για αποχή. Ποια η άποψη σας;
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο κόσμος ακούει καθημερινά πληροφορίες για σκάνδαλα, για υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς. Τα ΜΜΕ έχουν καταφέρει μέσα από ακατάπαυστη προπαγάνδα να πείσουν τους συμπολίτες μας ότι «όλοι είναι ίδιοι». Υπό αυτές τις συνθήκες οδηγούμαστε στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και στην αποχή όχι μόνο απ’ τις εκλογές, αλλά κι απ’ την πολιτική διεργασία εν γένει. Αυτό είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη. Οι πολίτες, ειδικά οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι η αποχή και η απαξίωση των πάντων βολεύει τους κυβερνώντες και ευνοεί το σύστημα, το οποίο οι ίδιοι οι πολίτες κατηγορούν.
Είναι γεγονός ότι η συνεχής προπαγάνδα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας έκαμψε την αγωνιστικότητα των λαϊκών στρωμάτων. Προσπάθησαν να ονομάσουν λαϊκισμό κάθε διεκδίκηση, μετατοπίζοντας τις ευθύνες της τραπεζικής ληστείας στους ώμους του λαού. Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι γονατισμένος δεν έχει τίποτα να ελπίζει. Στις 22 του Μάη μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τους στείλει βροντερό μήνυμα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν εκείνη την πολιτική δύναμη που μπορεί καλύτερα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.
Οι νέοι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο εμπιστεύονται την κυβέρνηση να διαχειριστεί το μέλλον τους. Μια κυβέρνηση που παίζει με τους αριθμούς και το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους μας έχουν μεταναστεύσει, δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα. Στις 22 του Μάη πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ και να στείλουν μήνυμα.
Ξέρετε, ο Μπρεχτ έλεγε “Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται”, αυτό να έχουν κατά νου όσοι σκέφτονται την αποχη….
Ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε μέχρι στιγμής από το κόσμο της Λάρνακας;
Το τελευταίο διάστημα είχα την ευκαιρία να ακούσω πολλούς συμπολίτες μου, από όλους τους κομματικούς χώρους. Η μεγάλη πλειοψηφία νιώθει μεγάλη απογοήτευση για τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις των κυβερνώντων και αγανακτούν διότι αφενός βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της οικονομικής λιτότητας που τους έχει επιβληθεί και αφετέρου βλέπουν μια ανάλγητη κυβέρνηση να προσπαθεί να τους πείσει για τις «επιτυχίες της».