Search
Close this search box.

Ευανθία Σάββα: “Στην επαρχία μας να κερδίσει η αφύπνιση και εγρήγορση και όχι η απάθεια”

1

Η Ευανθία Σάββα είναι υποψήφια βουλευτής για την Eπαρχία Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.
Η παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου ήταν ιδιαίτερα έντονη όταν τάχθηκε και αγωνίστηκε κατά του εργοστασίου χρυσού στην περιοχή Αραδίππου “Από το 2014 με τις εταιρίες των υδρογοναθράκων όπου επίσης χωροθετήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή, υπερασπιστήκαμε με σθένος το δικαίωμα των Δημοτών μας να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει και να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε πως και εμείς είμαστε Δημότες του Δήμου Αραδίππου και έχουμε παιδιά τα οποία θέλουμε να ζουν σε υγιές περιβάλλον. Όλα όσα διαδραματίστηκαν δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πως αυτοί που τελικά πήραν τις αποφάσεις που πήραν είχαν ως γνώμονα μόνο το συμφέρον των μεγάλων εταιριών και του κεφαλαίου και αγνόησαν παντελώς το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών της Αραδίππου αλλά και ευρύτερα της Λάρνακας, μετατρέποντας μια περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας σε βαριά με όλα τα συνεπακόλουθα”.
Με την Ευανθία Σάββα μιλήσαμε για την πόλη και επαρχία Λάρνακας, τις εκλογές Μαϊου, την πολιτική αλλά και για τα δικά της οράματα και απόψεις.

Skala Times

Ποιοί λόγοι σε ώθησαν να κατέβεις υποψήφια στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Όσα συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα: τα σκάνδαλα ,οι μίζες, η κατάρρευση θεσμών του κράτους, η ανεργία, η μείωση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις οι οποίες δεν κρατήθηκαν, αύξησαν, αν θέλετε κατά πολύ, την απαξίωση του κόσμου για την πολιτική. Όταν όμως βλέπω να καταστρέφεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, όταν η υγεία και η παιδεία γυρίζουν πίσω δεκαετίες, όταν συνεχίζουν να υπάρχουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, όταν υπάρχει κύμα μετανάστευσης που θυμίζει άλλες εποχές δεν μπορώ να παραμένω απαθής. Θα έλεγε κανείς πως οι υπάρχουσες συνθήκες «ευνοούν» την απάθεια αφού στο μυαλό του περισσότερου κόσμου κυριαρχεί το λογικοφανές ότι τίποτα δεν αλλάζει και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Απαντώ ευθαρσώς: ΟΧΙ!
Όλα μπορούν να αλλάξουν φτάνει να πιστέψουμε και να αγωνιστούμε μαζί. Θέλω να είμαι μέρος αυτού του μακρύ και δύσκολου αγώνα. Γιατί δεν πιστεύω στο «τσουβάλιασμα» των πάντων, δεν είναι όλοι το ίδιο. Γιατί πιστεύω πως η συμμετοχή είναι που διαμορφώνει πολιτικές και μέσα από τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία περνά ο δρόμος για την διεκδίκηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.
Γι αυτό λοιπόν είμαι υποψήφια γιατί πιστεύω πως η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή, και μέσα από τις μάχες που πρέπει να δοθούν αλλά και τη συμμετοχή και όχι την απαξίωση θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

2Ποία θεωρείς τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας;
Σίγουρα η επαρχία Λάρνακας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όπως και οι υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου. Η ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας δεν έχει αφήσει ανέπαφη την επαρχία μας και επισύρει ένα σωρό και άλλα κοινωνικά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την τοπική κοινωνία. Σοβαρό πρόβλημα θεωρώ πως είναι το αποχετευτικό σύστημα το οποίο δεν έχει κατασκευαστεί σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές όπως στις Καμάρες οι πολίτες πληρώνουν εδώ και χρόνια για ένα αποχετευτικό που δεν έχουν! Την ίδια ώρα βλέπουν τα λύματα να είναι στις αυλές τους και στα πεζοδρόμια τους. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα διότι η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο τη στιγμή που ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για μίζες και από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος στη Λάρνακα. Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι το οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Λάρνακας το οποίο χρήζει πραγματικά άμεσης βελτίωσης. Όμως για μένα, αλλά και του κάθε βουλευτή που θα εκλεγεί από την επαρχία μας ανεξαρτήτως κόμματος, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η στοχοπροσήλωση στο όραμα των Λαρνακέων για μια στρατηγική ανάπτυξης και ευημερίας της πόλης και της επαρχίας της Λάρνακας. Και θα το πετύχουμε αυτό αν αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας, την προσέλκυση επενδύσεων, την «φιλοξενία» κρατικών πανεπιστημιακών σχολών, τη βελτίωση του οδικού δικτύου αλλά και την εκμετάλλευση του διεθνούς αερολιμένα Λάρνακας. Με οδηγό αυτούς τους στόχους, πιστεύω, σταδιακά η επαρχία της Λάρνακας θα οδηγηθεί σε πορεία ανάπτυξης με θέσεις εργασίας για τους πολίτες.

Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει διλήμματα για το μέλλον του λιμανιού της. Ποία είναι η δική σου και κατ΄επέκταση του κόμματος σου θέση για το βαρυσύμαντο αυτό ζήτημα.
Όσον αφορά το Λιμάνι της Λάρνακας η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Τάσσομαι υπέρ της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού όπως είναι και εξακολουθεί να είναι το όραμα των Λαρνακέων διαχρονικά. Τα διλήμματα τα οποία τέθηκαν τα τελευταία χρόνια ήσαν αποτέλεσμα της προχειρότητας της παρούσας Κυβέρνησης να ετοιμάσει και να υλοποιήσει στρατηγικό σχεδιασμό για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση, χωρίς μελέτες, αποφάσισαν την μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό, ένα λιμάνι το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης αδιαφορώντας για την υγεία την ασφάλεια των πολιτών αλλά και το περιβάλλον. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Λαρνακείς διαχρονικά για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας απεδείχθησαν φρούδες ελπίδες. Το καίριο ζήτημα που πρέπει όλοι να ενσκύψουμε είναι το τί ακριβώς θέλουν οι πολίτες της Λάρνακας για την πόλη τους και σε τί περιβάλλον θέλουν να ζήσουν. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αγωνιστούν όσοι οι πολίτες τους δώσουν την ψήφο τους για να τους εκπροσωπούν είτε στην βουλή είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εταιρίες των υδρογοναθράκων από την πλευρά της κυβέρνησης και συγκεκριμένης παράταξης προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να καλύψουν τις προχειρότητες με τις οποίες χειρίστηκαν το όλο ζήτημα, δεν συμβάλει στην ενότητα και την συναίνεση που απαιτείται να έχει η πόλη για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Ας απαντήσουν οι πολέμιοι της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού πόσες θέσεις εργασίας θα είχε η Λάρνακα εάν υλοποιείτο αυτή η ανάπτυξη στη πόλη.

Ποίο το δικό σου όραμα αν εκλεγείς βουλευτής;3
Νομίζω πως το δικό μου όραμα δεν διαφέρει από το όραμα της πλειοψηφίας του υπόλοιπου κόσμου. Δεν θα το ονόμαζα όραμα αλλά απαίτηση ή επιτακτική ανάγκη αν θέλεις. Οι πολίτες χόρτασαν υποσχέσεις, έγιναν μάρτυρες διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας και των πολιτικών, απογοητεύτηκαν, θύμωσαν και εμείς μαζί τους που είμαστε μέσα στη πολιτική μέσα από ένα άλλο μετερίζι, αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως η διοίκηση της κοινωνίας δεν σταματά, η πολιτική δεν είναι μόνο διαφθορά, διαπλοκή και σκάνδαλα. Η πολιτική είναι η οργάνωση της κοινωνίας μας και στο χέρι μας είναι να την επαναφέρουμε εκεί που πρέπει να είναι : στη ορθή διαχείριση των λίγων εκλεγμένων υπέρ του συμφέροντος των πολλών. Αυτό θα ονόμαζα ως δικό μου όραμα, την επαναφορά της πολιτικής στην ορθή της διάσταση.

Ήσουν μια εκ των λίγων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου η οποία πολέμησε δίπλα από τις ομάδες πολιτών κατά της ανέγερσης του εργοστασίου χρυσού. Τελικά οι μάχες σας πήγαν χαμένες;
Καταρχήν θεωρώ πως καμία μάχη δεν πάει χαμένη όταν αγωνίζεσαι και υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των δημοτών σου. Μπορεί στο τέλος της μέρας να μην καταφέραμε να νικήσουμε, όμως έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας πως κάναμε ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψουμε την χωροθέτηση του εργοστασίου χρυσού στην β βιομηχανική περιοχή Αραδίππου. Μας έμεινε πικρή γεύση είναι η αλήθεια και απογοήτευση από την τελική έκβαση της όλης υπόθεσης αλλά και ανησυχία συνάμα αφού η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται κοντά σε οικιστικές περιοχές. Από το 2014 με τις εταιρίες των υδρογοναθράκων όπου επίσης χωροθετήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή, υπερασπιστήκαμε με σθένος το δικαίωμα των Δημοτών μας να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει και να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε πως και εμείς είμαστε Δημότες του Δήμου Αραδίππου και έχουμε παιδιά τα οποία θέλουμε να ζουν σε υγιές περιβάλλον.
Όλα όσα διαδραματίστηκαν δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως αυτοί που τελικά πήραν τις αποφάσεις που πήραν είχαν ως γνώμονα μόνο το συμφέρον των μεγάλων εταιριών και του κεφαλαίου και αγνόησαν παντελώς το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών της Αραδίππου αλλά και ευρύτερα της Λάρνακας, μετατρέποντας μια περιοχή ελαφριάς βιομηχανίας σε βαριά με όλα τα συνεπακόλουθα.

Κάποιοι λένε πως η αποχή θα είναι μεγάλη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ποιά η άποψή σου για την αποχή.
Κανείς δεν αμφισβητεί την δυσαρέσκεια και την απαξίωση των πολιτών για τα τεκτενόμενα στην Κύπρο. Οι πολίτες θεωρούν ότι απέχοντας από τις εκλογές θα εκδηλώσουν με αυτό τον τρόπο την απαρέσκεια τους , μιά μορφή διαμαρτυρίας για όλα όσα διαδραματίζονται στον τόπο μας. Μα εάν η αποχή εμπόδιζε τις αντιλαικές πολιτικές και εμπόδιζε τα σκάνδαλα και τους διορισμούς ημετέρων θα είχε νόημα η διαμαρτυρία μέσω της αποχής αλλά όπως πολύ καλά ξέρουμε δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το γεγονός είναι ένα, είτε ψηφίσει το 100% του εκλογικού σώματος είτε το 50% στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα εκλεγούν και πάλι 56 βουλευτές. Άρα λοιπόν το να απέχει ο πολίτης από τις εκλογές δεν θα δώσει τις απαντήσεις που ζητά αλλά θα παγιώσει τις καταστάσεις που τον οδήγησαν στην απογοήτευση. Είναι για αυτό τον λόγο ακριβώς που θα πρέπει όλοι οι πολίτες να συνειδητοποίησουν πως μόνο με πράξη και συμμετοχή μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις. Μετατρέπουμε την απογοήτευση και την δυσαρέσκεια αν θέλετε και τον θυμό, σε δράση που αντιπαλεύει την παραίτηση και την απαξίωση, σε ΠΡΑΞΗ και ΑΦΕΤΗΡΙΑ διεκδίκησης.
Να γίνουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί η δύναμη εκείνη που θα φέρει την ΑΛΛΑΓΗ. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο όπως πολύ εύστοχα είπε ο μεγάλος στοχαστής και πολιτικός Μαχατμα Κάντι.

4Είναι σημαντική η γυναικεία παρουσία στην Βουλή; Γιατί;
Όσο σημαντική είναι η παρουσία ανδρών στην Βουλή, άλλο τόσο είναι σημαντική και η παρουσία των γυναικών. Όλοι οι πολίτες των Δημοκρατικών συστημάτων θα πρέπει να ασκούν ισότιμα επιρροή στην λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και κατ΄επέκταση τα όργανα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να είναι προσιτά για όλους. Η ανεπαρκής εκπροσώπηση των γυναικών αμφισβητεί την νομιμότητα των αποφάσεων καθώς αυξάνει επικίνδυνα την απόσταση ανάμεσα σε εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις και τους ίδιους τους πολίτες, δηλαδή τις γυναίκες. Με την ανεπαρκή εκπροσώπηση η κοινωνία αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού καθώς δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά τις γνώσεις και τις εμπειρίες του μισού πληθυσμού δηλαδή των γυναικών. Η γυναίκα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στα θέματα ζωής, εφόσον αφουγκράζεται την καθημερινότητα μέσα από τον πολλαπλό ρόλο που έχει αναλάβει. Είναι η επαγγελματίας, η σύζυγος, η μητέρα, η νοικοκυρά. Όλα αυτά της δίνουν την δυνατότητα να έχει καλύτερη θεώρηση και μια πιο σφαιρική αντίληψη της ζωής του απλού πολίτη. Κατά συνέπεια η παρουσία της στην πολιτική είναι απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη. Οι γυναίκες έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να συμμετέχουμε στην πολιτική να εντοπίζουμε αδυναμίες και να προτείνουμε λύσεις. Όπως πολύ σωστά ποιητικά έχει ειπωθεί οι γυναίκες δεν αποτελούμε μόνο το άλλο μισό του ουρανού, αλλά και το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού της γής.

Αν σου ζητούσα να περιγράψεις τον εαυτό σου σε μια παράγραφο τι θα έλεγες;5
Θα σου πω τι λένε οι άλλοι για μένα αφού το τι είμαστε είναι στην ουσία η εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας. Δεν θα χρειαστώ ούτε και την παράγραφο, πεισματάρα και επίμονη! Δεν ξέρω τώρα αν είναι πάντα για καλό που τα έχω αυτά τα δύο (γέλια) αλλά στην πολιτική ίσως να βοηθήσει..!

Το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Να είναι ενεργοί, να ανησυχούν για ότι συμβαίνει γύρω τους μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον με ενεργούς πολίτες, αφυπνισμένους πολίτες. Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έδειξε ότι έχει αρκετούς τέτοιους πολίτες. Εύχομαι και ελπίζω στις 22 του Μάη στην επαρχία μας να κερδίσει η αφύπνιση και εγρήγορση και όχι η απάθεια!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!