Search
Close this search box.

Οι διοργανωτές της “Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης” στη Λάρνακα μιλούν στο Skala Times

1

Το “Human Library” (“Aνθρώπινη Βιβλιοθήκη”) έρχεται στη Λάρνακα, το Σάββατο 14 Μαίου 2016 και το Skala Times συνομιλεί με τους διοργανωτές, την ομάδα ANIMI. Μία ομάδα που αποτελείται από πέντε γυναίκες οι οποίες αναλαμβάνουν την διοργάνωση μοναδικών εκδηλώσεων με ανθρωπιστικό χαρακτήρα.  Πρόσφατα οι «υπηρεσίες» της ομάδας έχουν αυξηθεί και πλέον αναλαμβάνουν events και social media marketing διάφορων εταιρειών. Σήμερα οι ANIMI μας συστήνουν την “Ανθρώπινη βιβλιοθήκη” και τονίζουν πως μέσα από αυτή δίνεται μια ευκαιρία σε όλους μας να σπάσουμε τα στερεότυπα και να μην κρίνουμε τους συνανθρώπους μας από το “εξώφυλλο” και τον “τίτλο” του βιβλίου της ζωής τους.

Της Γιώτας Δημητρίου

Τι ακριβώς είναι το Human Library;
Το “Human Library” είναι μια παγκόσμια κίνηση, που ξεκίνησε από την Δανία το 2000. Είναι μια διαφορετική βιβλιοθήκη στην οποία δεν βρίσκουμε τα παραδοσιακά βιβλία αλλά ανθρώπους, που αφηγούνται την ιστορία τους και μπαίνουν σε ένα δημιουργικό διάλογο με τον “αναγνώστη”. Ο κάθε άνθρωπος βιβλίο αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό που έχει στην ζωή του, για το οποίο οι άλλοι αντιμετωπίζουν με άγνοια προκατάληψη και καχυποψία.

Πρώτη φορά γίνεται στην Κύπρο/Λάρνακα; Σε ποιες άλλες χώρες γίνεται και πως ξεκίνησε;4
Ο θεσμός της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης ξεκίνησε, όπως είπαμε, από την Δανία το 2000 όταν μια ομάδα νεαρών ατόμων εφηύρε την ιδέα μετά από επίθεση που δέχτηκε ένας μετανάστης φίλος τους λόγω της διαφορετικότητας του. Οι φίλοι του οργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο που φοιτούσαν την πρώτη “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” για να δείξουν στους συμφοιτητές τους ότι στην ουσία δεν ήταν διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Η εκδήλωση είχε επιτυχία και η αλλαγή είχε αρχίσει. Ο ιδρυτής Ronni Abergel βλέποντας την προοπτική και επιτυχία της ιδέας αυτής προώθησε και ανέπτυξε τον θεσμό της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης η οποία σήμερα πραγματοποιείται σε πάνω από 70 χώρες ανά το παγκόσμιο.
Στην Κύπρο η πρώτη “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” έγινε στην Λεμεσό το 2009 μέσω του μη κυβερνητικού οργανισμού “Youth for exchange and understanding Cyprus” και στην συνέχεια με την δημιουργία της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης Κύπρου» (NGO), οργανώθηκε σε όλες τις πόλεις εκτός από την Λάρνακα. Στις 14 Μαΐου 2016 η Λάρνακα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη και δηλώνουμε περήφανοι και ενθουσιασμένοι που βάλαμε το λιθαράκι μας έτσι ώστε και η πόλη μας να φιλοξενήσει την εκδήλωση αυτή.

Το βιντεάκι που έχετε δημιουργήσει για το σκοπό αυτό τι μηνύματα επιδιώκει να δώσει;
Το βιντεάκι έχει σκοπό να τονίσει ότι παρά τα κοινά μας χαρακτηριστικά ως άνθρωποι ο καθένας μας μπορεί να έχει την ιδιαίτερη και μοναδική του ιστορία την οποία οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να κατανοούμε χωρίς να δημιουργούμε ταμπέλες και στερεότυπα στο μυαλό μας.
Είναι μια πρόσκληση στην εκδήλωση και μια πρόκληση για αυτούς που θα συμμετέχουν: ποιο πρόσωπο αντιστοιχεί σε ποιο βιβλίο και ότι κανένα «βιβλίο δεν πρέπει να κρίνεται από το εξώφυλο του».
2
Τι να αναμένουμε να δούμε στην εκδήλωση και τι να “μάθουμε”;
Τα “βιβλία” είναι εθελοντές που δέχτηκαν να παρουσιάσουν τον πραγματικό τους εαυτό και ιστορία με σκοπό να ανοιχτεί ένας διαπολιτισμικός διάλογος σε θέματα τα οποία η κοινωνία έχει δημιουργήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Το concept κατά την μέρα της εκδήλωσης είναι πολύ απλό: σαν να πηγαίνεις σε μια κανονική βιβλιοθήκη. Διαλέγεις τον τίτλο του βιβλίου που θέλεις να δανειστείς και να «διαβάσεις» και αποτείνεσαι στους βιβλιοθηκάριους για να καταχωρήσουν τα στοιχεία του βιβλίου και την ώρα στην κάρτα βιβλιοθήκης. Οι εθελοντές σε κατευθύνουν στο βιβλίο και έχεις 20 λεπτά στην διάθεση σου για να συζητήσεις, να ρωτήσεις και να ακούσεις την ιστορία του “βιβλίου” που διάλεξες. Όλα αυτά πάντα με σεβασμό στα βιβλία και είναι κανονισμός απαράβατος όπως και στις βιβλιοθήκες ότι όλα τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται στην ίδια αρχική τους κατάσταση. Στο τέλος του χρόνου το βιβλίο επιστρέφει στο «ράφι» του και μπορείς να διαλέξεις κάποιο άλλο, γι αυτό συστήνουμε στο κοινό να έρθει στην εκδήλωση όσο πιο νωρίς για να “διαβάσει” όσα πιο πολλά “βιβλία” μπορεί.
Αυτό που θα κερδίσουν οι αναγνώστες είναι την ευκαιρία να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις τους σε συγκεκριμένα θέματα και να αρχίσουν να σκέφτονται πιο ανοικτά. Ένα βιβλίο δεν πρέπει ποτέ να κρίνεται από το εξώφυλλο γιατί το περιεχόμενο μετράει και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι βιβλιόφιλοι. Ειδικά το «περιεχόμενο» των βιβλίων σε μια “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” μπορεί να σε διδάξει και να σου αλλάξει τον τρόπο αντίληψης και κατανόησης σε πολλά θέματα. Πως μπορούμε να κατανοήσουμε κάποιον αν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του; Σκοπός είναι να μάθουμε να σεβόμαστε και να κατανοούμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν στιγματιστεί και «ταπελωθεί» από ένα χαρακτηριστικό τους και οι οποίοι ζουν καθημερινά ανάμεσα μας και παλεύουν να επιβιώσουν σε μια κοινωνία η οποία τους αντιμετωπίζει με άγνοια, καχυποψία και προκατάληψη. 

Ποιοι είναι οι διοργανωτές;3
Τη διοργάνωση της διαδραστικής αυτής βιβλιοθήκης στην Λάρνακα ανάλαβε η ομάδα ANIMIAlternative Thinking σε συνεργασία με την “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη Κύπρου”.

Πόσο εύκολο είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα σε μια μικρή κοινωνία όπως η Κύπρος;
Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει κατορθωτό με την προθυμία και αποφασιστικότητα των ανθρώπων που αποτελούν την Κυπριακή κοινωνία στο να αγκαλιάσουν την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα των συνανθρώπων μας. Εκδηλώσεις και δράσεις όπως την “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” είναι μια απόδειξη ότι η κοινωνία μας κάνει βήματα για να καλλιεργήσει σωστή παιδεία και είναι πρόθυμη να σπάσει στερεότυπα και προκαταλήψεις. Με την στήριξη της κοινωνίας και την συμμετοχή της σε τέτοιες εκδηλώσεις μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πλέον έμπρακτες αποδείξεις ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο και ότι προχωράμε σε μια πιο ανοικτόμυαλη εποχή μακριά από προκαταλήψεις και taboos.

Φιλοδοξείτε όπως γίνει θεσμός η εκδήλωση αυτή;
Τέτοιες εκδηλώσεις ναι πρέπει να γίνονται θεσμός. Όσο αφορά την “Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη” βασικός στόχος και ευχή είναι κάποια στιγμή να έχουμε ωριμάσει σαν κοινωνία ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται.

Ποια η ανταπόκριση των αρχών στην Λάρνακα μέχρι στιγμής;
Το Δημαρχείο μέσω του Αντιδημάρχου κ. Πέτρου Χριστοδούλου και του Πολιτιστικού Τμήματος όπου απευθυνθήκαμε, αντιμετώπισαν την εκδήλωση πολύ θετικά και τους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση για την παραχώρηση του χώρου της αποβάθρας δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο.

5Το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας για την “Ανθρώπινη βιβλιοθήκη” που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη Λάρνακα στις 14 Μαίου;
Είναι μια εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας και σίγουρα αξίζει να παρευρεθούν όλοι. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να περάσεις το απόγευμα του Σαββάτου στις 14 Μαΐου 2016 και ταυτόχρονα να γίνεις πιο πλούσιος σαν άνθρωπος. Να μάθεις από ανθρώπους που ίσως ποτέ δεν θα είχες την ευκαιρία να συνομιλήσεις μαζί τους. Ίσως με το να ακούσουμε την ιστορία τους να μπορέσουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας και ότι μας εμποδίζει να τους αποδεχτούμε όπως πρέπει στην κοινωνίας μας. Ίσως να γίνουν και ήρωες στα μάτια μας. Ίσως γίνουμε ήρωες στα δικά τους γιατί τους δώσαμε μια ευκαιρία αποδοχής, μια ευκαιρία να έχουν την δική τους φωνή και να τους ακούσουμε. Και για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: Δίνεται μια ευκαιρία σε όλους μας να σπάσουμε τα στερεότυπα και να μην κρίνουμε τους συνανθρώπους μας από το “εξώφυλλο” και τον “τίτλο” του βιβλίου της ζωής τους.

Κατάλογος «βιβλίων»:
-Το αέναο πάρτι – gay άνδρας
-Φεμινίστρια
Vegan
-Τουρκοκύπριος
-Άθεος
-Τρανς Άνδρας
-Το δυσλεκτικό βιβλίο
-Πρώην πόρνη
-Το βουλιμικό βιβλίο
-Κατάθλιψη, ένας ζωντανός εφιάλτης
-Παιδί με γκει πατέρα
-Άτομο με κινητική αναπηρία

Είσοδος: Δωρεάν

Κύριοι χορηγοί:
HOBOS STEAK HOUSE
The Steak House

Υποστηριχτές:
Myth Factory
Περί Τέχνης
iTaxi
Trojans Fight Club
Avedis Worx
Δήμος Λάρνακας

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!