Πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαίου 2016 η καθιερωμένη συνάντηση του ΑΚΕΛ με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του τόπου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που απασχολούν σήμερα τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το θέμα προστασίας των πτηνών και της παράνομης παγίδευσης, το θέμα του Ακάμα, της χορηγίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ και το θέμα του νερού.
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, για ακόμη μια φορά επανέλαβε τη στήριξη του προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του τόπου και τη θέληση για περαιτέρω συνεργασία έτσι ώστε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον να βρουν λύση.
Επισήμανε ακόμη ότι αυτός ο συνεχής διάλογος βοήθησε έτσι ώστε το ΑΚΕΛ, μέσω της κοινοβουλευτικής του ομάδας, να αναδείξει στη Bουλή περιβαλλοντικά θέματα, όπως το θέμα του Λιμανιού Λάρνακας, τα εργοστάσια στην περιοχή του Δαλιού- Νήσου καθώς και το θέμα του Ακάμα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:
Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών οργανώσεων Κύπρου
Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας
Πτηνολογικός Σύνδεσμος – Birdlife
Πράσινη Ασπίδα
Περιβαλλοντική Κίνηση
Φίλοι του Ακάμα
Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο πάρκο κροκοδείλων στον Ψεματισμένο
Θέσεις ΑΚΕΛ για το Περιβάλλον:
Ως ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις θεωρούμε ότι το περιβάλλον διαδραματίζει το δικό του καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας και ως εκ τούτου χρειάζεται να του αποδίδεται η αρμόζουσα σημασία και σοβαρότητα. Με την πολύπλευρη δράση μας, τόσο στη Βουλή και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και ευρύτερα παρεμβήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορους τρόπους.
Για το ΑΚΕΛ αποτελεί άμεση ανάγκη η υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που να στηρίζεται στην οικολογική αξιοποίηση των πόρων για εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, όχι μόνο για την τωρινή γενιά αλλά και για τις επερχόμενες. Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, όπως την αντιλαμβανόμαστε ως Αριστερά, αντιμετωπίζει ισότιμα την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι θέσεις του ΑΚΕΛ την περιβαλλοντική πολιτική συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:
-
Σύσταση Φορέα Περιβάλλοντος
-
Σεβασμός και εφαρμογή όλων των περιβαλλοντικών νομοθεσιών
-
Αποτελεσματική αντιμετώπιση και Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές.
-
Εναρμόνιση με την απαίτηση της κοινωνίας για “Κύπρο Ελεύθερη από ΓΤΟ”
-
Επιβάλλεται πλήρης σεβασμός και τήρηση των σχετικών νομοθεσιών για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, από έργα αλλά και Στρατηγικές Εκτιμήσεις των Επιπτώσεων, όσο αφορά σε Σχέδια και Προγράμματα.
-
Ορθολογική διαχείριση του νερού που επιβάλλεται να θεωρηθεί σαν εθνικός πλούτος.
-
Η προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας, η σωστή διαχείριση των Ορυκτών και Υδάτινων πόρων, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση των εκπομπών αέριων ρύπων και των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων, είναι αποφασιστικής σημασίας για την διατήρηση του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των πολιτών.
-
Άμεση αναδιάταξη, αντικατάσταση και ανάπτυξη καλλιεργειών. Προώθηση των καλλιεργειών που συνάδουν με το κλίμα και τους περιοριστικούς του παράγοντες του νησιού μας.
-
Ενδυνάμωση της ορθολογιστικής και βιώσιμης αξιοποίησης των ΑΠΕ υπέρ της κοινωνίας και της μάζας των πολιτών, με κύριο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
-
Θέσεις εργασίας με προστασία του περιβάλλοντος
Η προστασία του περιβάλλοντος, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να συντελέσει και στη δημιουργία νέων – σημαντικών σε αριθμό – θέσεων εργασίας. Θέσεις εργασίας θα προσέφερε, για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας προστατευόμενων περιοχών ή θαλασσών ταυτόχρονα με τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και πλούτου. Να γίνουν έργα εξυγίανσης του περιβάλλοντος. Να αναπτυχθούν προγράμματα για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος, έρευνες και δράσεις για τη διατήρηση των αποδόσεων της αλιείας. Προγράμματα οικολογικής γεωργίας, έρευνες και μελέτες για οικολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, των υγροτόπων και βιότοπων, προγράμματα για την ανακύκλωση υλικών, καθαρισμού των λυμάτων με φυσικά μέσα και δημιουργία δικτύων για επαναχρησιμοποίηση των καθαρισμένων νερών.