ΠΑΡΙΣΙ
Σε ολόκληρη τη Γαλλία επεκτείνεται το νέο κύμα των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων «Ελ Κομρί», με χιλιάδες εργαζόμενους από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας να απεργούν, αποδεικνύοντας ότι «χωρίς εργάτη γρανάζι δε γυρνά». Οι αγωνιστές εργαζόμενοι καταγγέλλουν το αντεργατικό έκτρωμα, που λύνει τα χέρια στην εργοδοσία να κάνει απολύσεις, ενώ τσακίζει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Χτες, στους εργάτες από τα διυλιστήρια και τους σταθμούς αποθήκευσης καυσίμων, που απεργούν από την προηγούμενη βδομάδα, προστέθηκαν και χιλιάδες εργάτες από τους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Σε απεργία κατέβηκαν όμως και εργαζόμενοι σε διάφορα τμήματα μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, επίσης εργαζόμενοι σε αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Από το πρωί έως και το απόγευμα, έγιναν διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεων, όπως Παρίσι, Νάντη, Ρεν, Μονπελιέ, Μπεζιέ, Καέν, Λιόν, Καλαί, ενώ σε μαχητικότητα φαίνεται ότι ξεχώρισαν οι συγκεντρώσεις στη Μασσαλία και τη Χάβρη, δύο από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας από όπου ελέγχεται και μεγάλο μέρος των εισαγωγών (και καυσίμων).
Κυβερνητικό «μαστίγιο και καρότο»
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε μέσο για να καταστείλει τον απεργιακό αγώνα, επενδύοντας, όπως είναι φυσικό, στη λογική του «ρεαλισμού» και την ανάγκη της «κοινωνικής συνοχής» που χρειάζεται η «ανάπτυξη» της χώρας, δηλαδή η ανάπτυξη υπέρ της πλουτοκρατίας.
Εδώ και μέρες, οι δυνάμεις καταστολής ενισχύουν την παρουσία τους και αναλόγως «αναλαμβάνουν δράση», όπως έκαναν για να σπάσει η περιφρούρηση σε διυλιστήρια, αλλά και στη διάρκεια των χτεσινών διαδηλώσεων, π.χ. σε Παρίσι και Μπορντό, αξιοποιώντας και τη δράση διαφόρων μηχανισμών που σχεδιασμένα στήνουν σκηνικά έντασης.
Χτες, ενώ από τη μια μεριά ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διαμήνυε πως «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», από την άλλη, ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, μίλησε για πιθανότητα ορισμένων «τροποποιήσεων» και «βελτιώσεων» στο νομοσχέδιο «Ελ Κομρί», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δε θα υπάρξει καμιά αλλαγή στη φιλοσοφία του κειμένου». Επιτέθηκε μάλιστα σε απεργούς, διαδηλωτές και συνδικάτα δηλώνοντας ότι «αυτή η χώρα μερικές φορές πεθαίνει εξαιτίας συντηρητισμών, της αδυναμίας της να μεταρρυθμιστεί».
Αργότερα, έγινε γνωστό ότι αύριο, Σάββατο, ο Βαλς θα επιδιώξει συνάντηση με συνδικαλιστές από το χώρο των διυλιστηρίων.
Πάντως, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση ελπίζει στις πολύτιμες υπηρεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, στο συντεχνιασμό και τη διάσπαση που κυριαρχεί και στο γαλλικό εργατικό κίνημα, όπου πλειοψηφούν δυνάμεις οι οποίες συνδέουν τις τύχες των εργατών με αυτές των εταιρειών και συμμετέχουν πολύμορφα στη διαφύλαξη της λεγόμενης «κοινωνικής ειρήνης».