Έκθεση Φωτογραφίας
με τις Εκκλησίες της Κυπριακής Παροικίας του Λονδίνου
Ο Αλέξιος Γεννάρης για ένα χρόνο φωτογράφιζε τις Ορθόδοξες Χριστιανικές Εκκλησίες της Κυπριακής Παροικίας στο Λονδίνο. Τον Σεπτέμβριο (2016) και τον Δεκέμβριο (2016) ετοιμάζει έκθεση, στο Λονδίνο, με τις φωτογραφίες αυτές, για να μας παρουσιάσει την θρησκεία μας μέσα από τα δικά του μάτια.
Συνομιλήσαμε με τον Αλέξιο για την έκθεση που ετοιμάζει, τις εκκλησίες της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου, αλλά και τους λόγους που τον ώθησαν να στραφεί στην τέχνη της φωτογραφίας.
Της Γιώτας Δημητρίου
Αλέξιε Γεννάρη, καταρχάς η φωτογραφία είναι το επάγγελμα σου;
Όχι, η φωτογραφία είναι το χόμπυ μου. Αρχικά ξεκίνησα να ασχολούμαι όταν έχασα τον γιο μου, πριν από έξι χρόνια, (ο γιος μου ήταν σε ηλικία 19 ετών). Τότε ανακάλυψα ότι μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας έβρισκα ένα είδος “θεραπείας”. Η φωτογραφία μου έδωσε κάτι να “ξεφύγω” από το τραύμα του χαμού του παιδιού μου.
Πόσα χρόνια, όμως, ασχολείσαι με την φωτογραφία;
Περισσότερο τα τελευταία 6 χρόνια, αφού όπως ανέφερα, για μένα λειτούργησε σαν είδος θεραπείας. Αλλά, από μικρός ανακάλυψα ότι η φωτογραφία ήταν το μεράκι μου και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι από πολύ νεαρή ηλικία. Θυμάμαι όταν ήμουν ακόμη παιδί ο σύζυγος της αδελφής μου, μου είχε φέρει μια slr και μόλις την πήρα άρχισα να βγάζω τον φακό, να την μελετώ, να την δοκιμάζω με διάφορους τρόπους. Με ενδιέφερε πάντα η τέχνη της φωτογραφίας, αλλά δεν κατάφερα να το σπουδάσω, ούτε να το κάνω επάγγελμα καθότι τα χρόνια που ήμουν εγώ έφηβος δεν ήταν τόσο διαδεδομένες οι σπουδές για τον κλάδο αυτό. Ούτε μας παρότρυναν στο σχολείο για μια τέτοια σπουδή.
Σήμερα όμως, ως φωτογράφος, συνεργάζεσαι με το παροικιακό κανάλι Hellenic TV κι επίσης ετοιμάζεις μια έκθεση….
Κάθε Πάσχα έβγαζα φωτογραφίες στην εκκλησία της ενορίας μου. Πρέπει να σου πω ότι πήγαινα κάθε Παρασκευή για επτά βδομάδες (στους χαιρετισμούς) και μετά καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας. Μια φορά αποφάσισα να δώσω τις φωτογραφίες που είχα βγάλει στο Δεσπότη. Όταν λοιπόν πριν δύο χρόνια ο Διάκονος θα γινόταν ιερέας ο Δεσπότης με ρώτησε αν θα πήγαινα στην χειροτόνηση και μου ζήτησε να βγάλω λίγες φωτογραφίες. Όπως και έκανα. Στη συνέχεια ο Διάκονος που είχε γίνει ιερέας (Πάτερ Χριστιανός) θα είχε μια συγγενική βάφτιση και μου ζήτησε να πάω να βγάλω τις φωτογραφίες. Στη συνέχεια μου έδωσε μια ιδέα, να πάω σε όλες τις Ορθόδοξες Χριστιανικές Ελληνικές Εκκλησίες του Λονδίνου και να τις φωτογραφίσω. Μου άρεσε η ιδέα του. Κοίταξα τότε στο Διαδίκτυο και είδα ότι στο Λονδίνο (από την περιοχή του Luton) έχουμε 23 εκκλησίες. Δικές μας, Ορθόδοξες Χριστιανικές Ελληνικές Εκκλησίες. Τότε κατάλαβα πως δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό το “project” σε μικρό χρονικό διάστημα. Ξεκίνησα λοιπόν τον Γενάρη του 2015 και τελείωσα τον Δεκέμβρη του 2015.
Τι ακριβώς έβγαζες; Τις εκκλησίες; Το κόσμο;
Ξέρεις, καταρχάς πρέπει να σου πω ότι δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Κάποιοι ιερείς δεν δέχονταν, αντιμετώπισα διάφορες δυσκολίες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού και κάποιων ιερέων, τα κατάφερα. Δεν έβγαζα μόνο τις εκκλησίες αλλά και το κόσμο μέσα σε αυτές. Θέλησα μέσα από το φακό μου να αποτυπώσω τη δύναμη της πίστης, την μαγεία του μυστηρίου της εκκλησίας, την αφοσίωση, ακόμα και την αθωότητα των παιδιών μέσα στην εκκλησία, καθώς και τον δυνατό σεβασμό που σου εμπνέουν κάποιοι άνθρωποι της εκκλησίας. Επιδίωξα να δείξω την ομορφιά της θρησκείας μας και όλα όσα βλέπω και αισθάνομαι εγώ όταν βρίσκομαι στην εκκλησία.
Πολλοί μου λένε”πήγαινε στο εξώστη να βγάλεις την ωραία θέα”. Μα δεν είμαι εκεί για να βγάλω “ωραία θέα”! Είμαι εκεί για να βγάλω φωτογραφίες που να μπορούν να γεννούν συναισθήματα και σκέψεις.
Ένα περιστατικό που θυμάσαι κατά την διάρκεια του “project”;
Πολλά περιστατικά….Κάποιοι ιερείς που δεν με άφηναν να βγάλω φωτογραφίες. Θυμάμαι έναν ιερέα που δεν με άφησε να βγάλω φωτογραφίες αλλά παρόλα αυτά εγώ έμεινα στην λειτουργία, άλλωστε είχα διανύσει αρκετή απόσταση για να πάω εκεί. Όταν τελείωσε λοιπόν η λειτουργία και θα έκανε μια σύντομη ομιλία, ο ιερέας είπε το όνομα μου. Εκπλάγηκα, σκέφτηκα “θα μου κάνει παρατήρηση δημόσια;” Τότε είπε “παρόλο που του είπα ότι δεν μπορεί να βγάλει φωτογραφίες, εντούτοις έμεινε στην λειτουργία. Αν έχω την άδεια της Επιτροπής της Εκκλησίας, νομίζω πρέπει να τον αφήσουμε να βγάλει”. Η Επιτροπή έδωσε το “οκ” και έτσι τελικά έβγαλα.
Υπάρχουν πολλές σκηνές αποτυπωμένες στο μυαλό μου…Σε μια από τις εκκλησίες μας, ο ιερέας κάθεται μπροστά στο σκαλί να κοινωνήσει τα παιδιά και τα παιδιά τον αγαπούν τόσο πολύ που πάνε εκεί με το στόμα ανοικτό χωρίς διαμαρτυρίες για να μεταλάβουν. Αυτός ο πάτερ στην αρχή δεν με άφηνε να πάω να βγάλω φωτογραφίες, όταν τυχαία λειτουργούσε σε μια άλλη εκκλησία και είδε ότι εκεί με είχαν αφήσει, τότε μου έδωσε κι αυτός το “οκ” του. Όταν τον είδα να κοινωνεί τα παιδιά με τόση αγάπη, πραγματικά τον συμπάθησα πάρα πολύ και μάλιστα έγραψα κάποια θετικά σχόλεια στο facebook page της εκκλησίας του.
Η Έκθεση σου με τις εκκλησίες της Κυπριακής παροικίας του Λονδίνου πότε θα γίνει;
H πρώτη έκθεση θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 για τρεις μέρες στο “Dugdale” στο Enfield και θα έχουμε προσκεκλημένο τον Αρχιεπίσκοπο καθώς και βρετανούς βουλευτές. Με τον Αρχιεπίσκοπο είχαμε και μία συνάντηση πριν κάποιες βδομάδες.
Τον Δεκέμβριο θα γίνει η δεύτερη έκθεση στο “Artsdepot” στο North Finchley για τρεις εβδομάδες.
Οφείλω να αναφέρω ότι με την βοήθεια του διοργανωτή της έκθεσης του James Neophytou έγιναν όλα εφικτά έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση, καθώς ο James ήταν αυτός που με ώθησε να προχωρήσω σε έκθεση.
Επίσης υπάρχει μια σκέψη να γίνουν και κάποιες άλλες εκθέσεις στα χωλ κάποιων εκκλησιών, πάλι εδώ στο Λονδίνο.
Θα γίνει και βιβλίο;
Ναι, σκεφτόμαστε αν βρεθούν χορηγοί να γίνει και βιβλίο. Είναι σημαντικό να δείξουμε τις εκκλησίες της παροικίας, όπως σημαντική είναι η όλη δραστηριότητα της Κυπριακής παροικίας εδώ στο Λονδίνο.
Εκτός από τις εκκλησίες έχεις ασχοληθεί και με άλλα θέματα όσον αφορά στη τέχνη της φωτογραφίας;
Ναι, έχω ασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες, και για αρκετό καιρό έβγαζα φωτογραφίες με αυτό το θέμα. Επειδή ασχολούμαι με πολεμικές τέχνες ξέρω σε ποιο δευτερόλεπτο να βγάλω τη φωτογραφία. Το ίδιο ισχύει και με τις εκκλησίες, όταν φωτογραφίζω τον ιερέα ή τον ψάλτη γνωρίζω πότε θα πει τι και αυτό με διευκολύνει στο πότε θα κινηθώ για να βγάλω την φωτογραφία μου.
Τις προάλλες ο Διάκονος του Αρχιεπίσκοπου μου είχε πει “μου αρέσει ο τρόπος που φωτογραφίζεις τους ψάλτες όταν ψάλλουν, σαν να τους ακούς, να τους καταλαβαίνεις, μέσα από την φωτογραφία”.
Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είσαι άνθρωπος της εκκλησίας….
Ναι, φυσικά…. Κι επειδή γνωρίζω τι θα πουν, πότε κτλ.
Αλέξιε τι θέλεις να δείξεις στο κόσμο μέσα από την έκθεση σου;
Καταρχάς θέλω να δείξω σε Κύπριους και ξένους τα ήθη και τα έθιμα μας μέσα από την εκκλησία. Να σκεφτούν: τα κόλυβα, γιατί γίνονται; Οι ιερείς γιατί φορούν ενδυμασίες σε διαφορετικούς χρωματισμούς; Τι σημαίνει η θεία κοινωνία; Τι σημαίνουν τα επτά μυστήρια της εκκλησίας; (βάπτισμα, χρίσμα, θεία ευχαριστία, ιερωσύνη, μετάνοια, (εξομολόγηση), το ιερό ευχέλαιο και ο γάμος). Να δουν επίσης ότι οι εκκλησίες μας στην παροικία είναι περισσότερες απ’ όσο νομίζει ο πιο πολύς κόσμος. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουν πάντα στην ίδια εκκλησία, μπορεί να πάνε και σε άλλες, να δουν κι άλλους ιερείς, άλλο κλίμα, άλλες εκκλησίες. Ακόμα και τα έθιμα μας διαφέρουν κάπως από εκκλησία σε εκκλησία.
Το επόμενο σου project ποιο θα είναι;
Άρχισα ήδη το επόμενο μου project. Μετά τις εκκλησίες στο Λονδίνο, άρχισα τώρα να φωτογραφίζω τις δικές μας εκκλησίες (Ελληνικές Ορθόδοξες) σε όλη την χώρα. Αλλά δικές μας, όχι αυτές που είναι Αγγλικές και τις ενοικιάζουμε.
Ο κόσμος των εκκλησιών της παροικίας σε έχει μάθει;
Ναι ήδη κάποιοι όποτε έχουν πανηγύρι με προσκαλούν να πάω να βγάλω φωτογραφίες τους εορτασμούς στην εκκλησία τους. Επίσης με έχουν προσκαλέσει στην Ουαλλία, σε εκκλησίες εκεί, καθώς και σε άλλα μέρη της Βρετανίας.
Τέλος, αν θα έδινες ένα όνομα στην έκθεση σου τι τίτλο θα έδινες;
My religion through my eyes. Η θρησκεία μου μέσα από τα δικά μου μάτια.