Τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016 το NeMe Arts Centre στη Λεμεσό σας προσκαλεί στη ομιλία της Αρετής Λεοπούλου Ευεργετικά παράσιτα.
Ο Michel Serres, με το γνωστό βιβλίο του Το Παράσιτο (ένα υβριδικό έργο μεταξύ λογοτεχνίας, δοκιμίου και κριτικού λόγου) είχε επιχειρήσει να εξηγήσει αλληγορικά τις πολυσήμαντες λειτουργίες και ερμηνευτικές προεκτάσεις που έχουν τα παράσιτα: είχε υποστηρίξει ότι, ναι μεν αποτελούν ένα μικρόβιο, μια εσωτερική δυσαρμονία που αποδυναμώνει τον οικοδεσπότη, αλλά δεν τον σκοτώνει˙ είναι επίσης σύνηθες ένα παράσιτο να λειτουργεί εντέλει ευεργετικά για τον οικοδεσπότη, καθώς ενίοτε του καταδεικνύει κάτι που ενδεχομένως δεν ήτα ν πάντα εντοπίσιμο ή ευκρινές – πόσο δε μάλλον όταν κάτι τέτοιο ισχύει και συμβαίνει σε κοινωνικό επίπεδο.
Υπάρχουν άραγε έργα τέχνης που αφορμώνται από κοινωνικά ζητήματα και μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα σκεπτικό όπως αυτό; Έχει λειτουργήσει η σύγχρονη τέχνη (και δη η ελληνική), οι καλλιτεχνικές ή/και οι ακτιβιστικές παρεμβάσεις τους ως πολυσήμαντος διεγέρτης ενός κοινωνικού συνόλου και συστήματος;
Με παραδείγματα καλλιτεχνικών δρώμενων και παρεμβάσεων, από τη δεκαετία του ‘80 έως και σήμερα, θα επιχειρηθεί να εντοπιστεί η παρασιτική λειτουργία του έργου τέχνης και της καλλιτεχνικής εργασίας/πράξης, αλλά και η πρόσληψη και υποδοχή τους από το περιβάλλον/«ξενιστή» τους.
Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Βιογραφικό
H Αρετή Λεοπούλου είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέμα διδακτορικής διατριβής: Όψεις της Καθημερινής Ζωής στην Ελληνική Μεταπολεμική Τέχνη).
Από το 2006, εργάζεται ως επιμελήτρια εκθέσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης [Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη], καθώς και στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος της ICOM-Hellenic Committee, της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, καθώς και συντακτικών επιτροπών για πολιτιστικές εκδόσεις και fanzines, ενώ έχει εκπονήσει σειρά ερευνητικών δημοσιεύσεων για καταλόγους εκθέσεων, συνεδρίων και συλλογικές εκδόσεις τέχνης.
Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στη σχέση της τέχνης με την καθημερινή ζωή, καθώς και την κοινωνική και μακρο/μικρο-πολιτική υπόσταση και λειτουργία της.