Search
Close this search box.

Πέτρος Χριστοδούλου: Nα κερδίσει η Λάρνακα αυτά που της αξίζουν

3

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου, ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημαρχεύοντος, μετά την σύλληψη του Ανδρέα Λουρουτζιάτη τον Μάρτιο 2016, εννέα μόλις μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές Δεκεμβρίου.
Σήμερα ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου μιλά στο διαδικτυακό μας περιοδικό, 
Skala Times, σε μια συνέντευξη που αναμέναμε εδώ και καιρό. Για το περιβόητο πια Λιμάνι Λάρνακας ο κ. Χριστοδούλου τονίζει:
“Έχουμε κάποια προβλήματα όσον αφορά το πλαφόν που έχει επιβληθεί στο λιμάνι της Λάρνακας προς όφελος των επενδυτών της Λεμεσού, το οποίο περιορίζει την εμπορική χρήση του λιμανιού στις 900 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Δεν μπορείς να επιβάλεις πλαφόν σε ένα λιμάνι προς όφελος ενός άλλου λιμανιού, άλλης πόλης!
Τόσο η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης όσο και το ΕΒΕΛ έχουμε αποφασίσει πως δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιες επιβολές! Θεωρούμε πως είναι παράνομη η οποιαδήποτε αναφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει ο επενδυτής Λεμεσού! Και θα το παλέψουμε ακόμα και με ένδικα μέσα για να αποτραπεί.”

Η Λάρνακα, το όραμα του κ. Χριστοδούλου για τη πόλη, αν θα διεκδικήσει την Δημαρχία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, αυτά και άλλα πολλά στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη: Μιράντα Ορθοδόξου & Γιώτα Δημητρίου

Κύριε Χριστοδούλου, όταν οι εξελίξεις στο Δημαρχείο Λάρνακας σας ανάγκασαν “να πάρετε το τιμόνι” ποια ηταν τα συναισθήματα και ποιες οι πρώτες σας σκέψεις;
Το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν συμβαίνουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν είναι ευχάριστα και κατανοώντας τι προβλήματα μας περίμεναν…. Δεν πρόλαβα να κάνω σκέψεις, ήταν η επιβολή των καταστάσεων τέτοια που δεν πρόλαβα πραγματικά να σκεφτώ κάτι. Μέσα σε ένα κλίμα όπως αυτό που επικρατούσε έπρεπε να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια πάνω και να εργαστούμε.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι το κλίμα ακόμα και πριν από αυτά τα γεγονότα δεν ήταν επίσης ευχάριστο. Είχαμε ένα διχασμένο δημοτικό συμβούλιο, λόγω των εξελίξεων στο λιμάνι και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει στις εταιρείες φυσικού αερίου να συνεχίσουν τις εργασίες τους στο λιμάνι της πόλης. Άρα, ούτε οι συνθήκες πριν τα γεγονότα ήταν ευχάριστες. Ήταν μια έντονη περίοδος αντιπαραθέσεων και τα βάρη ήταν μεγάλα και ξαφνικά.
Όταν πια ανέλαβα καθήκοντα η πρώτη μου σκέψη ήταν πως θα κρατηθεί ο Δήμος από εμένα και το δημοτικό συμβούλιο. Ευτυχώς υπήρχε το αίσθημα ευθύνης απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους και έτσι επικράτησε μια άριστη συνεργασία. Προς τιμή όλων των δημοτικών συμβούλων ενωμένοι συνεργαστήκαμε για να προχωρήσουμε. Το “τιμόνι της πόλης” δεν βρέθηκε στα χέρια μου, αλλά ήταν μια ομαδική δουλειά ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου.
1
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου Λάρνακας σήμερα;
Στις προτεραιότητες μας είναι ο δημότης και η καθημερινότητα του, οι συνθήκες ζωής του. Τα μικρά καθημερινά που για εμάς όμως είναι μεγάλα.
Ο δημότης θέλει να ξέρει ότι ο Δήμος του είναι εκεί δίπλα του και για εμάς αυτό είναι προτεραιότητα, να είμαστε δίπλα στον δημότη.
Γενικότερα σε ευρύτερο πλαίσιο η πόλη έχει πάρει τις αποφάσεις της όσον αφορά το παραλιακό της μέτωπο, ένα όραμα για το οποίο έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε. Από τα Λιβάδια μέχρι το 
Spyros beach,μέσα στα όρια της Λάρνακας, θέλουμε να ενωθεί το Μακένζι με το Spyros Beach. 
Οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου θα μετακινηθούν, ίσως πάρει λίγο περισσότερο καιρό απ’ ότι ορίζει το διάταγμα, αλλά θα μετακινηθούν.
Ένας άλλος στόχος είναι το λιμάνι και η Μαρίνα, θα πρέπει επιτέλους να έχουμε ένα αίσιο τέλος. Γίνονται προσπάθειες τόσο από τον Δήμο όσο και από το Υπουργείο, θέλω να πιστεύω.
Θέλουμε να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση από τους σύμβουλους οι οποίοι έχουν αναλάβει την διενέργεια των όρων για τις προσφορές.
Μια άλλη προτεραιότητα είναι αν τα καταφέρουμε να είναι και η Λάρνακα ένας από τους διεκδικητές καζίνο.
Επίσης, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έχουμε διάφορες δράσεις οι οποίες αφορούν 18,2 εκατ. Και ο στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Έχουμε προσηλωθεί σε πέντε έργα όπως είναι η ανέγερση της δημοτικής παραδοσιακής αγοράς, στην Ερμού, η δράση εμπίπτει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις αστικές περιοχές και θα έχουμε ολοκληρώσει τις όλες διαδικασίες τον Απρίλιο του 2017.
Ένα άλλο έργο το οποίο προωθούμε είναι ο πολυδύναμος πολυχώρος πρόνοιας και απασχόλησης στην περιοχή του Κοινοτικού Κέντρου, με ένα προϋπολογισμό τρεισήμισι εκατομμυρίων. Αφορά ένα πολυδύναμο πολυχώρο κοινοτικής πρόνοιας και απασχόλησης για υγιή ψυχαγωγία και ενεργητική απασχόληση νέων σε ένα πολυπολιτισμικό κέντρο.
Έχουμε το πολυχώρο δημιουργικότητας και πολιτισμού στη πρώην Λέσχη, απέναντι απ’ το Μουσείο Πιερίδη, με ένα προϋπολογισμό των περίπου 1,2 εκατ. Αφορά την αποκατάσταση του αρχαίου μνημείου της Λέσχης και της εσωτερικής του αυλής, με την δημιουργία 15 περίπου χώρων και εργαστηρίων που αφορούν τον πολιτισμό.
Μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έχουμε επίσης κάτι που αφορά τη ανάπλαση οδών και την διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ένα προϋπολογισμό τρεισήμισι εκατομμυρίων. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνουν αρκετά έργα, με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στο 2019.
Επίσης, στόχος είναι και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Έχουμε 150 χιλιάδες ευρώ που αφορά κυρίως το αστικό κέντρο κι όχι μόνο, κατασκευή παραλιακού ποδηλατοδρόμου.
Τέλος, μια άλλη προτεραιότητα σίγουρα για τον Δήμο Λάρνακας είναι η ανάδειξη του αρχαίο λιμανιού της πόλης για το οποίο είμαστε σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου. Ένα έργο το οποίο υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο. Πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί το αρχαίο λιμάνι της Λάρνακας.

Που βρισκόμαστε σήμερα με το θέμα λιμάνι, Μαρίνα;
Υπάρχουν οι εξελίξεις οι οποίες αναφέρονται πλέον στους όρους των εντολών, για να μπορέσουμε να βγούμε σε προσφορές, να καλέσουμε τους επενδυτές. Τα χρονοδιαγράμματα είναι Σεπτέμβριος του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί από την εταιρεία Συμβούλων που έχει ορίσει το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων, τους Ernst & Young Société d`Avocats, έτσι ώστε τέλη Μαρτίου 2017 να μπορεί ο επενδυτής να αρχίσει δουλειά. Έχουμε κάποια προβλήματα όσον αφορά το πλαφόν που έχει επιβληθεί στο λιμάνι της Λάρνακας προς όφελος των επενδυτών της Λεμεσού, το οποίο περιορίζει την εμπορική χρήση του λιμανιού στις 900 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Δεν μπορείς να επιβάλεις πλαφόν σε ένα λιμάνι προς όφελος ενός άλλου λιμανιού, άλλης πόλης!
Τόσο η Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης όσο και το ΕΒΕΛ έχουμε αποφασίσει πως δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοιες επιβολές! Θεωρούμε πως είναι παράνομη η οποιαδήποτε αναφορά στη συμφωνία που έχει υπογράψει ο επενδυτής Λεμεσού! Και θα το παλέψουμε ακόμα και με ένδικα μέσα για να αποτραπεί.
Η Ενιαία Ανάπτυξης του λιμανιού της Μαρίνας είναι για μας το πιο σημαντικό έργο υποδομής το οποίο θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη της Λάρνακας. Ο τουριστικός προσανατολισμός του έργου μαζί με την εμπορική χρήση του λιμανιού και τα συμβατά φορτία τα οποία θα εξυπηρετεί θα μπορέσει να μας δώσει την πιο ορθολογιστική επιλογή ανάπτυξης που μπορεί να έχει η Λάρνακα. Αν το δούμε και από την πλευρά των χωροταξικών ρυθμίσεων αυτή είναι η καταλληλότερη χωροταξική ανάπτυξη που μπορεί να έχει το λιμάνι Λάρνακας.

Πώς βλέπετε την ανάπτυξη του λιμανιού;
Σίγουρα δεν το βλέπουμε να είναι μόνο ένα 
real estate. Βλέπουμε να έχει παραγωγικές χρήσεις μέσα όπως ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, να είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης.
2
Τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο; Φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουν να μετακινηθούν μέχρι τον Ιανουάριο 2017 όπως ορίζει το διάταγμα.
Το διάταγμα το έχει υπογράψει ο Υπουργός και έχει την ευθύνη να το τηρήσει. Εμείς ως Δήμος Λάρνακας θεωρούμε πως τα χρονοδιαγράμματα αυτά πρέπει να τηρηθούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εξ αντικειμένου προβλήματα και ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παραχώρηση γης, στο Βασιλικό, στις εταιρείες των εγκαταστάσεων. Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε ότι εκ μέρους των εταιρειών υπάρχει η καλή διάθεση εκτέλεσης του διατάγματος. Τώρα, αν θα υπάρξει καθυστέρηση κάποιων μηνών για λόγους σοβαρούς, δεν θα χαθεί ο κόσμος. Περιμέναμε 40 τόσα χρόνια, αν περιμένουμε ακόμα λίγους μήνες, δεν πειράζει. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει σε υλοποίηση το διάταγμα και θα απελευθερωθεί το παραλιακό μέτωπο από το κέντρο της πόλης μέχρι την Δεκέλια και αυτόματα αυτό θα δημιουργήσει πολλές προοπτικές. 

Αλήθεια, το δικό σας όραμα για τη Λάρνακα ποιο είναι;
Επειδή στην απλότητα βρίσκεται η ουσία του οράματος: Μια πόλη με ευτυχισμένους κατοίκους.
Για να είναι ευτυχισμένοι οι κάτοικοι σημαίνει θα υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις μέσα στη πόλη.
Να μην ξεχνάμε ότι όλα ξεκινούν από την καθημερινότητα του δημότη αλλά και από τον σεβασμό απέναντι στο δημότη.

Σε γκάλοπ που είχαμε πραγματοποιήσει στο Skala Times με την ερώτηση “τι θα θέλατε να δείτε στη πόλη μας;” οι περισσότεροι απάντησαν “πάρκα και πράσινο”. Γιατί έχουμε τόση έλλειψη πρασίνου και πάρκων; Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει κατά την άποψη σας;
Πραγματικά η πόλη έχει ανάγκη από πράσινο. Και είναι και οι κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο τέτοιες που επιβάλλουν πλέον την όλη καθημερινότητα και δράση στη πόλη με ένα διαφορετικό φακό. Αντιλαμβάνεστε όταν στα 2/3 του χρόνου έχουμε ψηλές θερμοκρασίες πόσο βοηθά το πράσινο και τα πάρκα και κατ’ επέκταση βοηθείται και η καθημερινότητα του πολίτη. Άρα ναι, είναι λογικό το αίτημα για περισσότερο πράσινο και πάρκα. Μπορούμε να κάνουμε αρκετά τόσο σε υποδομές οι οποίες θα μας βοηθούν να επεκτείνουμε το πράσινο στη πόλη, μπορούμε να κάνουμε πολλά όσον αφορά στις υπηρεσίες χώρου πρασίνου και παράλληλα να αλλάξουμε το χρώμα της πόλης.
Τέλος, να τονίσουμε ότι μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία έχουμε 700 χιλιάδες ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη πρασίνου.
4
Υπάρχει νεος κόσμος στη πόλη (ανάμεσα τους και καλλιτέχνες) με όραμα και ανιδιοτελή αγάπη για τη πόλη, που θέλει να προσφέρει στη Λάρνακα. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να είστε κοντά σε αυτό το κόσμο και ενδεχωμένως να υλοποιούνται κάποιες προτάσεις του;
Εδώ θα κάνω μια αυτοκριτική. Έπεσε στα χέρια μου μια κάρτα απ’ τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές όπου έγραφε τι θα ήθελα να γίνει στη πόλη. Ένα βασικό στοιχείο ήταν ότι θα έπρεπε να προχωρούσαμε στη δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων κάτι που πραγματικά θα ήθελα πριν λήξει η θητεία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου να το θεσμοθετήσουμε. Πιστεύω πάρα πολύ στη συνοικία, στη γειτονιά. Η γειτονιά πρέπει να επανέλθει σαν ζώσα οντότητα, οι δημότες της γειτονιάς να έχουν ένα συνδετικό κρίκο. Αυτό μπορεί να γίνει θέτοντας κάποιους στόχους και προσφέροντας κάποιες δράσεις. Άρα να γίνει η γειτονιά ένα ζωντανό κύτταρο, παραγωγής.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην ρωτήσω: Θα διεκδικήσετε την θέση του Δημάρχου στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές οι οποίες απέχουν μόλις 6 μηνες;
Έχουμε ακόμα έξι μήνες, είναι νωρίς ακόμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλα ζητήματα που μας απασχολούν στον Δήμο μας, έτσι ώστε να κερδίσει η Λάρνακα αυτά που της αξίζουν.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!