Search
Close this search box.

Στο φως αρχαία κτίσματα στη Λάρνακα

Δεν έφεραν στο φως χρυσό και περίτεχνα αγγεία, αποκάλυψαν ωστόσο πέντε διαφορετικές εποχές, πέντε διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν στον ίδιο χώρο
arxaia

Οι εργασίες για το αποχετευτικό ξεδιπλώνουν διαρκώς τη μακραίωνη Ιστορία της Λάρνακας και τα 4000
χρόνια διαρκούς παρουσίας των ανθρώπων στο ίδιο σημείο.
Σε εκσκαφές που γίνονται στο μικρό δρόμο μπροστά από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  της Παναγίας των Χαρίτων της Λάρνακας,  δεν έφεραν στο φως χρυσό και περίτεχνα αγγεία, αποκάλυψαν ωστόσο πέντε διαφορετικές εποχές, πέντε διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν στον ίδιο χώρο. Σ’ ένα κομμάτι που σκάφτηκε για το αποχετευτικό  εμβαδού 150 τετραγωνικών μέτρων 5μΧ30, βρέθηκε τμήμα από  το τείχος του αρχαίου Κιτίου από τον 7ο  αιώνα π.Χ εντοπίστηκαν μεσαιωνικά κελιά μονάχων και χριστιανικός ναός που ανάγεται στον 11ο αιώνα μ.Χ.
Βρέθηκε οδόστρωμα που πιστεύεται ότι είχε κατασκευαστεί και χρησιμοποιείτο επί εποχής Τουρκοκρατίας κάπου στα 1700. Σε άλλο επίπεδο πιο επιφανειακό, βρέθηκε άλλος δρόμος που είχε κατασκευαστεί και χρησιμοποιείτο επί Αγγλοκρατίας. Ο ίδιος δρόμος που κουβαλάει πάνω του τόσους αιώνες, τόσους διαφορετικούς πολιτισμούς, χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, αλλάζοντας μορφή. Πρόσφατα η σκαπάνη αποκάλυψε ένα υπέροχο ψηφιδωτό στη οδό Κυριάκου Μάτση και είναι ότι το πιο πολύτιμο εύρημα, είναι η ίδια η Ιστορία της Λάρνακας, ανάμεσα στις 16 αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης και η Daily Telegraph  του Λονδίνου αφιέρωσε εκτενές άρθρο.

ΠΗΓΗ: “Πολίτης”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!