Search
Close this search box.

Hellenic Festival για τους Έλληνες και Κύπριους του Λονδίνου

epitropi-hellenic

To δεύτερο Hellenic Festival πραγματοποιείται αυτή τη βδομάδα στη Βρετανική πρωτεύουσα με σκοπό να φέρει κοντά τους Κύπριους και τους Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο. Για περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό αυτό φεστιβάλ μας μίλησε ο Δημήτρης Κρανιότης, ένας εκ των δημιουργών του Hellenic Festival.
Ο Δημήτρης τονίζει ότι “Εδώ είναι η νέα μας πατριδα. Ο Ελληνισμός ποτέ δεν περιορίστηκε σε στενά γεωγραφικά όρια. Ήμασταν πάντα ταξιδιάρηδες, είτε απο επιλογή, είτε από ανάγκη, δημιουργώντας κύτταρα πολιτισμού όπου ταχθήκαμε να ζούμε. Το οραμα μας ειναι να αγκαλιάσουμε τη νέα μας πατρίδα, και με κέφι, μεράκι και αγάπη, να αφήσουμε το δικό μας στίγμα. Ας ερθουμε κοντα και ας δημιουργησουμε μαζι, συμβαλλοντας ο καθενας απο τη δική του πλευρά”.

Της Γιώτας Δημητρίου
Φώτο: Θανάσης Χαβαλές

Δημήτρη, καταρχάς ποια η σχέση σου με το Λονδίνο;5
Κατ’αρχάς Γιώτα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία να μιλήσω μέσω της συνέντευξης αυτής στους Κύπριους και Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο για τις προσπάθειες και το όραμά της Ark4Art στο χώρο της τέχνης. Προσωπικά, είμαι στην Αγγλία τα τελευταία 8 χρόνια, 2 στο Brighton για σπουδές και 6 στο Λονδίνο και δραστηριοποιούμαι στο χώρο των events αλλά και της επικοινωνίας. Οι δραστηριότητες όμως της Ark4Art για τις οποίες θα μιλήσουμε είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας νέων ανθρώπων που μένουν πλέον μόνιμα στο Λονδίνο από 4 μέχρι και 16 χρόνια.

Η ιδέα του Hellenic Festival πώς ξεκίνησε και τι ακριβώς είναι αυτό το φεστιβάλ;
Η ιδέα του Hellenic Festival ξεκίνησε από μια ανάγκη. Είμαστε τόσοι Έλληνες και Κύπριοι εδώ, από διαφορετικά backgrounds, διαφορετικές ηλικίες και ενδιαφέροντα. Μπορεί να μην έχουμε τις ίδιες ασχολίες, τα ίδια μουσικά ή καλλιτεχνικά γούστα ή τους ίδιους κοινωνικούς κύκλους και παρέες. Αυτό που σίγουρα όμως έχουμε κοινό είναι η ανάγκη μας να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, τους προβληματισμούς μας και τα όνειρα μας για το πώς θα προχωρήσουμε μακρία από την πατρίδα και πώς θα χτίσουμε εδώ τη ζωη μας. Και τί καλύτερο από τη τέχνη ως αφορμή και ευκαιρία δημιουργίας μιας πλατφόρμας συνάντησης! Αυτό είναι και το Ελληνικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, το οποίο η Ark4Art συνδιοργανώνει με το Hellenic Centre: ένας κοινός τόπος συνάντησης, προβάλλοντας την ελληνική τέχνη. Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ είναι μία ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται την ανάγκη αυτή και τους ενδιαφέρει να κάνουν κάτι για αυτό, με όραμα, μεράκι και κέφι: ο Στέφανος Λίβος, η Ξένια Μπολομύτη, καθώς και ο Γιάννης Παλογέλης, με τον οποίο ιδρύσαμε μαζί την Ark4Art.

Πόσο σημαντικό είναι ένα τέτοιο φεστιβάλ για τους Κύπριους και Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο και γιατί; Αποτείνεται και σε ξένους (μη Έλληνες/Κύπριους) το φεστιβάλ;
Είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο φανταζόμαστε. Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι το ‘coming together’. Και για αυτό, η ερώτηση που θα θέσουμε στο πάνελ αλλά και στην ανοιχτή συζήτηση με το κοινό είναι το πώς τους έχει αλλάξει η εμπειρία τους στο εξωτερικό και πως αυτή η αλλαγή μπορεί να συνεισφέρει και σε μία αλλαγή στην Ελλάδα ή την Κύπρο. Πώς μπορούμε να προσφέρουμε με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει τόσα χρόνια στο εξωτερικό; Και επειδή αφορμή συνάντησης είναι η τέχνη, θα προβάλουμε την εκπληκτική και τόσο σχετική με το θέμα ταινία ‘Παράδεισος στη Δύση’ του ‘δικού’ μας μετανάστη Κώστα Γαβρά, και θα διασκεδάσουμε αναπολώντας με τη μοναδική παράσταση του Γιώργη Χριστοδούλου, ο οποίος έχει αναλάβει να μας ξανασυστήσει και να δώσει νέα πνοή σε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί τα τελευταία 100 χρόνια.

3Πέρα απ’ το φεστιβάλ “φέρνετε ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό” απ’ την Ελλάδα κατευθείαν στο Λονδίνο. Θες να μας πεις λίγα λόγια για την εταιρεία παραγωγών Ark4Art;
Με τον φίλο και συνεργάτη μου Γιάννη Παλογέλη δημιουργήσαμε την Ark4Art τρία χρόνια πριν, με πολύ μερακι, με σκοπό να ικανοποιήσουμε μια προσωπική μας ανάγκη. Όντας και οι δύο πολυάσχολοι επαγγελματίες (ο Γιάννης είναι λέκτορας και ερευνητής το King’s College London), με όλο και λιγότερο χρόνο να ταξιδεύουμε στη μαμά πατρίδα, νιώσαμε αποκομμένοι από τα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Αυτή νομίζω είναι μια εμπειρία που μοιραζόμαστε με τους περισσότερους Έλληνες και Κύπριους του Λονδίνου. Μιας και δεν πάει το βουνο στον… προφήτη λοιπόν, αποφασίσαμε να φέρουμε εμείς στο Λονδίνο καλλιτεχνικές και θεατρικές παραστάσεις που θέλαμε να δούμε ως κοινό. Παράλληλα, θελήσαμε με τις δραστηριότητες μας να γνωρίσουμε τη σύγχρονη ελληνική τέχνη στο διεθνές κοινό του Λονδίνου (για παράδειγμα, θα έχουμε αγγλικούς υπέρτιτλους στη θεατρική παράσταση “Κατερίνα” το Νοέμβρη, αλλά και στην ταινία του Γαβρά στο Φεστιβάλ).
Επιθυμούμε οι δραστηριότητες μας να συμβάλλουν στο να γνωρίσει το διεθνές κοινό μια άλλη Ελλαδα, διαφορετική από τις εικόνες που το βομβαρδίζουν τα τελευταία χρόνια – μια Ελλάδα δημιουργική. Επιχειρούμε ενα 
rebranding με άλλα λόγια. Φροντίζουμε στην κάθε μας δουλειά να προβάλουμε μια ιδιαίτερη αισθητική και να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό τόσο στο κοινό όσο και στους καλλιτέχνες (για παράδειγμα φροντίζοντας με ιδιαίτερη επιμέλεια την επιλογή των χωρών και την οργάνωση των παραστάσεων). Είναι ένας διαρκής και όμορφος αγώνας, δεδομένου ότι είμαστε μόνο 3 άτομα (πρόσφατα μπήκε στην παρέα μας ο Χάρης Δετοράκης, ο οποίος, με τη μοναδική του αισθητική ματιά, έχει αναλάβει ως Creative Director).

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και Κύπριοι του Λονδίνου τις παραστάσεις και συναυλίες που διοργανώνει η Ark4Art;
Τα σχόλια από το κοινό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μέχρι τώρα, και η ανταπόκριση του κοινού έχει υπάρξει ιδιαίτερα άμεση και θερμή. Τόσο για το London Hellenic Festival, όσο και για τις άλλες εκδηλώσεις και παραστάσεις που διοργανώσαμε μέχρι τώρα, έχουμε λάβει εξαιρετικά σχόλια. Αυτό μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε να συνεχίζουμε. Αντλούμε δύναμη από αυτά, και ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στηρίζει. ‘Εχουμε ανάγκη τη βοήθεια του κοινού, τα σχόλια, τις ιδέες και τις σκέψεις του, έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε όλο και περισσότερο!

Ποιο είναι το όραμα σας για την ελληνική και κυπριακή παροικία του Λονδίνου;
Εδώ είναι η νέα μας πατριδα. Ο Ελληνισμός ποτέ δεν περιορίστηκε σε στενά γεωγραφικά όρια. Ήμασταν πάντα ταξιδιάρηδες, είτε απο επιλογή, είτε από ανάγκη, δημιουργώντας κύτταρα πολιτισμού όπου ταχθήκαμε να ζούμε. Το οραμα μας ειναι να αγκαλιάσουμε τη νέα μας πατρίδα, και με κέφι, μεράκι και αγάπη, να αφήσουμε το δικό μας στίγμα. Ας ερθουμε κοντα και ας δημιουργησουμε μαζι, συμβαλλοντας ο καθενας απο τη δική του πλευρά.

Μέχρι σήμερα ποιοι σας έχουν στηρίξει όσον αφορά το Hellenic Festival αλλά και τις παραστάσεις και συναυλίες που παρουσιάζεται στο Λονδίνο;4
Το ενδιαφέρον του κοινού και η ανάγκη του για αυτές τις πρωτοβουλίες, αυτή είναι η πιο σημαντική στήριξη για εμάς. Για το London Hellenic Festival, αλλά και κάποιες άλλες παραστάσεις μας έχουμε την αμέριστη στήριξη του Hellenic Centre, με το οποιο έχουμε συνδιοργανωσει πολλές εκδηλώσεις, αλλά και στήριξη από οργανισμούς ή εταιρείες που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Μας ενδιαφέρει να συμπορευτούμε με ανθρώπους, εταιρείες ή οργανισμούς που έχουν το ίδιο όραμα με εμάς και μαζί να δημιουργήσουμε κάτι ουσιαστικό.

Ποιο το μήνυμα σας σε όσους παρακολουθούν από μακριά (απ’ την πατρίδα Ελλάδα ή Κύπρο) την παροικία στο Λονδίνο;
Η Ελληνική παροικία του Λονδίνου (Κυπριακή και Ελλαδίτικη) είναι ένα ζωντανό, δραστήριο και παραγωγικό κομμάτι του ελληνισμού. Εκ των πραγμάτων, είμαστε πρέσβεις του ελληνισμού στο εξωτερικό, και οι δραστηριότητες μας μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό συντελεστή στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού σε ένα διεθνές κοινό και τη δημιουργία εντυπώσεων που αντανακλούν αυτό που είμαστε, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η βοήθεια και στήριξη σας στην προσπάθεια αυτή μας είναι πολυτιμη!

Τέλος, τι να πούμε σε όσους ακόμα το σκέφτονται αν θα επισκεφτούν το Hellenic Festival στις 9 Οκτωβρίου;
Σας περιμένουμε! Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είστε εκεί και να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να ακούσουμε τις ιδέες σας, τους προβληματισμούς σας και ό,τι άλλο θέλετε να μοιραστείτε. Υπάρχει μία κοινή κλωστή που συνδέει το περιεχόμενο του Φεστιβάλ και πίσω από κάθε επιλογή κρύβεται και μια αιτία. Η ταινία αντικατοπτρίζει τη περιπλάνηση και αγωνα ενός ανθρώπου σαν και εμάς, ενός ‘ξένου’. Η συζήτησή μας θα αποτελέσει την πλατφόρμα για να έρθουν κοντά όλες οι διαφορετικές μας εμπειρίες και ιστορίες από τη ζωή μας στο εξωτερικό και ενδεχομένως να φέρουν αλλαγή και δράση. Τέλος, η μουσική παράσταση θα μας υπενθυμίσει πως παλιά μαζευόμασταν και τραγουδούσαμε μαζί στα σαλόνια των σπιτιών, και θα μας δώσει την ευκαιρία να τραγουδήσουμε κομμάτια που έχουν διαρκέσει στο χρόνο και βρίσκονται στην καρδιά μας. Ελάτε λοιπόν για κάτι από τα παραπάνω αλλά και για να πείτε ένα γειά, έχουμε να πούμε πολλά! 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!