Search
Close this search box.

Οι επίκαιροι αρχαίοι φιλόσοφοι και οι εποχές που διανύουμε

Γράφει η Έλλη Χρ. Αθανασίου
858148-filosofoi15-680_391099_6052xr

Σήμερα, με τις συγκλονιστικές αλλαγές που παρατηρούνται σ΄ όλον τον κόσμο, και με όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι πρόδηλον ότι οι άνθρωποι παρακολουθούν τα διάφορα γεγονότα με εντεινόμενη ανησυχία.
Ζουν πανικόβλητοι μέσα στην ανασφάλεια που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Η διακίνηση τους γίνεται με φόβο και επιφύλαξη, ατενίζοντας το μέλλον με αβεβαιότητα.

Σίγουρα εκείνο που χρειάζεται είναι να ανακτηθεί το χαμένο θάρρος και η δύναμη, για εναρμόνιση του νου και του πνεύματος. Θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνες οι πηγές που θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των πτωχών μας γνώσεων, εμβαθύνοντας και ακονίζοντας τον νού και την κρίση, για αντιμετώπιση και διαχείριση των πολλών και ποικίλων θεμάτων που απαντώνται στην σύγχρονη εποχή που ζούμε. Μια εποχή πλούσια σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα προόδου σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς , της τεχνολογίας, της Επιστήμης με πληθώρα νέων ερευνών και ανακαλύψεων . Μία φιλοπρόοδο κατά τα άλλα εποχή.

Εάν ανατρέξουμε στα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων , όπως του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηρόδοτου, του Πυθαγόρα, του Δημόκριτου και τόσων άλλων, θα διαπιστώσουμε ότι μας έχουν αφήσει μία ανεξάντλητη πηγή ρήσεων και γνωμονολογικών γνώσεων που πριν δύομιση χιλιάδες χρόνια είχαν καταγράψει με πολλή σοφία και στοχασμό, όλα όσα γίνονταν εκείνην την εποχή. Καυτηρίαζαν και έδιδαν τις δικές τους απόψεις, εισηγήσεις και απαντήσεις.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα ίδια συμβάντα επαναλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο με άλλους ανθρώπους και με αλλιώτικο προσωπείο και σκηνικό.

Με πολλή σοφία ο ΄Ελληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης κατέγραψε στα φιλοσοφικά του συγγράμματα όλα εκείνα που διαδραματιζόταν στην εποχή του, που η Τυρανία βρισκόταν στο ζενίθ της, καταδυναστεύοντας τους ανθρώπους επισημαίνοντας τα ακόλουθα.

«Μία μέθοδος των Τυράνων είναι να φτωχαίνουν τους αρχομένους, επιβάλλοντας φόρους , ώστε οι φρουροί τους να συντηρούνται με τα δικά τους έξοδα , και για να μην διαθέτουν χρόνο για συνωμοσίες εναντίον τους, αφού για να συντηρήσουν την οικογένεια τους πρέπει να δουλέψουν . Ο Τύρανος είναι και φιλοπόλεμος για δύο λόγους. Να κρατά τους πολίτες απασχολημένους και για να χρειάζονται αρχηγό. Άλλος σκοπός είναι η εξασθένηση των πολιτών, η καλλιέργεια της δυσπιστίας , αφού δεν θα έχουν την απαιτούμενη δύναμη κατάλυσης της Τυρανίας» (ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ –ΤΟΜΟΣ 2- ΠΟΛΙΤΙΚΑ 2-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 6 – σελ. 265,267,269,271).

Διαχρονικές οι διαπιστώσεις και τα συμβάντα, παρά το ότι στη δική μας εποχή κυριαρχεί το Δημοκρατικόν Πολίτευμα.

Σήμερα βλέπουμε να διαδραματίζονται τρομερά γεγονότα . Είμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων. Δεν ξεχνιούται τα τρομερά εκείνα γεγονότα που ΄΄εν μια νυκτι΄΄ αφάνισαν τους κόπους, τους μόχθους τις θυσίες και τις περιουσίες που οι πατεράδες μας δούλεψαν και στερήθηκαν για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο, γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους. Πίστευαν και προσπαθούσαν ακόμη για την οικονομικήν ενίσχυση και ευρωστία της δικής τους πατρίδας για να ζουν και να κινούνται ελεύθεροι.

Να είναι σε θέση να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον και την τύχη τους , και όχι άλλοι γι΄ αυτούς, που επιδίωξή τους είναι η χειραγώγηση και υποδούλωση τους.

Καθημερινά βλέπουμε την ανθρώπινη ύπαρξη να καταρρακώνεται και να μηδενίζεται σε όλο της το μεγαλείο. Η εξαθλίωση, ο πόνος, η δυστυχία, οι εμφύλιοι σπαραγμοί οδηγούν τους ανθρώπους σε αναζήτηση νέας πατρίδας, ρακένδυτοι και πεινασμένοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις που τους απέμειναν να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις και τις ευαισθησίες κάποιων κρατών για παραχώρηση ‘’γής και ύδωρ΄΄.

Σίγουρα δεν αμφισβητείται η Παγκόσμια κρίση που παρατηρείται στην οικονομία, στην Πολιτική και στην θρησκεία.

Παρόλα αυτά όμως κάποιοι λαοί ζουν στην ευμάρεια, τον ευδαιμονισμό, αλλά συγχρόνως και στην ανέχεια και την υποκρισία, αφού προσπαθούν να διαφεντεύουν την πρόοδο και την τύχη των πιο μικρών και αδύναμων λαών. Είναι πλέον αισθητό ότι οι ιδέες έχουν χάσει το όραμα του ιδανικού.

Στο μυαλό μου έρχεται η αναφορά του Νομπελίστα ALBERT SCHWEITZER που όταν το 1952 έπαιρνε το Νόμπελ Ειρήνης είπε ότι οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να γίνουν υπεράνθρωποι έγιναν απάνθρωποι.

Είναι καιρός να παραδειγματιστούμε να ενσκύψουμε σ΄αυτά που πρέπει, να μελετήσουμε με προσοχή και ενδιαφέρον τους Έλληνες Φιλοσόφους και στοχαστές που μέσα από τα έργα τους θα αντλήσουμε ανεκτίμητους θησαυρούς γνώσεων. Είναι γνωστόν ότι η Δύση τα έχει υιοθετήσει. Σχεδόν στα περισσότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, τα γνωμονολογικά συγγράμματα και οι στοχασμοί των ελλήνων Φιλόσόφων αποτελούν το Α και το Ω της επιστημονικής κατάρτισης και ολοκλήρωσης των επιστημόνων και Μελετητών.

Τέρμα λοιπόν στις αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις. ‘Ας ανατρέξουμε στα επιστημονικά και εμπειρικά συγγράμματα των Έλλήνων Φιλοσόφων και ας τα μελετήσουμε επιτακτικά και με σοβαρότητα.

Ας αντλήσουμε όλα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να υψώσουμε το ανάστημα μας και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις με δύναμη, θάρρος και με ξεκάθαρο ελεύθερο μυαλό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!