Θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, “κωμωδιογράφος” όπως αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του! Το Skala Times, κουβεντιάζει με τον Σπύρο Σπύρου για το θέατρο, για το “artON &ΘέατρΟΝ”, για τις νέες δουλειές που ετοιμάζει, για το καινούριο θεατρικό στολίδι στα Περβόλια (Λάρνακας) και για άλλα πολλά.
Ο Σπύρος παραδέχεται ότι “Θέλω να βλέπω τον κόσμο να γελά, να φεύγει από το θέατρο με ένα χαμόγελο στα χείλη του και έστω για λίγη ώρα να ξεχάσει τα προβλήματα που έχει. Αλλά, προσωπικά, ακόμα και να μην υπήρχαν τα προβλήματα της εποχής πιστεύω ότι πάλι κωμωδίες θα έκανα”.
Της Γιώτας Δημητρίου
Σπύρο που και τι έχεις σπουδάσει και πως βρέθηκες στο θέατρο;
Η αλήθεια είναι ότι το θέατρο δεν ήταν το όνειρο μου από μικρός. Προέκυψε.
Όταν ήμουν στο λύκειο ήμουν στον κλάδο των κλασικών μαθημάτων. Ξέρετε. Αρχαία, λατινικά, ιστορία. Δεν μου άρεσαν καθόλου αυτά τα μαθήματα και ο μόνος λόγος που διάλεξα το κλασικό ήταν επειδή μισούσα τα μαθηματικά!
Είχα όμως ένα καθηγητή ο οποίος με “διάβασε”.
Ο κ. Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής. Ήταν κάτι περισσότερο από καθηγητής για μένα. Ήταν φίλος και νοιαζόταν για το μέλλον μας. Με έβλεπε στο λύκειο ότι δεν τα πήγαινα και τόσο καλά με τα “καλουπωμένα” μαθήματα και μια μέρα που συζητούσαμε για το τι θα σπουδάσω μου είπε: ΄΄Σπύρο θα πάεις να σπουδάσεις θεατρολογία΄΄.
Δεν ήταν και πολύ γνωστός ο κλάδος των θεατρικών σπουδών τότε οπότε τον ρώτησα : ΄΄τι εν τούτο δάσκαλε;΄΄(πάντα άρεσκεν μου να τον φωνάζω έτσι γιατί τον είχα δάσκαλο από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) και η απάντησή του ήταν: ΄΄άκουμε τι σου λαλώ. Εν κάμνεις για τίποτε άλλο.΄΄
΄΄Α , ευχαριστώ πολλά δάσκαλε΄΄ του είπα.
΄΄Μεν το παίρνεις έτσι, εν για καλό που σου το λαλώ” συνέχισε.
΄΄Τουλάχιστον εξήγα μου λλίο τι εν τούτη η σπουδή΄΄ του είπα.
΄΄Θα το βάλεις επιλογή σου θα περάσεις, θα πάεις και όταν έρτεις πίσω θα τα ξαναπούμε΄΄, ήταν η απάντηση του.
Και έτσι έγινε. Πέρασα θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και όταν ήρθα πίσω για τις διακοπές των Χριστούγεννων πήγα και τον βρήκα και του είπα: ΄΄Δάσκαλε είχες δίκιο. Βρήκα τον δρόμο μου.΄΄
Σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η ζωή μου χωρίς το θέατρο!
Μέχρι σήμερα ποιες θεατρικές δουλειές έχεις κάνει και ποιο είναι το μεγαλύτερο σου θεατρικό όνειρο;
Έχω γράψει και ανεβάσει τέσσερα έργα μέχρι σήμερα. «Στα Φιλικά Μπαίνουν τα Καλύτερα Γκολ», «Στο στρώμα του Νίκου» , «Ο Χριστός τζιαί ο Απόστολος» και ¨BARρούφα¨(bar theater).Γράφω μόνο κωμωδίες προς το παρόν γιατί έτσι μου βγαίνει. Δοκίμασα να γράψω και κάτι διαφορετικό , κάτι πιο δραματικό ,αλλά οι ήρωες μου πάντα καταλήγουν σαν εμένα. Να μην μπορούν να πάρουν την ζωή στα σοβαρά και όσο δύσκολες καταστάσεις και αν βιώνουν τις αντιμετωπίζουν πάντα με κωμικό τρόπο. Θεατρικό μου όνειρο είναι να μπορέσω να κάνω θέατρο όχι μόνο για να “ζήσω” αλλά και για να “επιζήσω”.
Πρόσφατα είδαμε ένα καινούριο θεατρικό χώρο (στολίδι για την περιοχή) στα Περβόλια. Πόσο αναγκαίοι είναι οι καινούριοι θεατρικοί χώροι στη Λάρνακα και στις γύρω περιοχές;
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κοινοτικό συμβούλιο των Περβολιών που πήγαν αντίθετα στο ρεύμα , και σε τόσους δύσκολους καιρούς , έφτιαξαν ένα πραγματικό διαμάντι για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Ήταν κάτι που το χρειαζόταν το χωριό , οι γύρω περιοχές και η Λάρνακα. Είναι πολύ δύσκολο για μια θεατρική ομάδα ,επαγγελματική ή ερασιτεχνική να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα ενοίκια που ζητούν οι λίγοι θεατρικοί χώροι που έχουμε στην Λάρνακα. Οπότε ελπίζω πως αυτός ο χώρος θα είναι πιο ΄΄φιλικός΄΄ και προσιτά οικονομικός για πολλές ομάδες που θέλουν να παρουσιάσουν την δουλειά τους.
Αυτό το διάστημα που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;
Είμαστε στις πρόβες για το καινούριο μου θεατρικό έργο “Τα πετεινάρκα”, μια κυπριακή κωμωδία του σήμερα και παράλληλα γράφω ένα μυθιστόρημα το οποίο ελπίζω να τελειώσω μέσα στο 2017.
Πότε λογαριάζεις να ανέβει το καινούριο σου έργο και πώς κάνεις την επιλογή των ηθοποιών;
Δεν έχουμε ορίσει ημερομηνία ακόμα αλλά η πρεμιέρα μας θα είναι κάπου μέσα στον Ιανουάριο. Η θεατρική ομάδα μας, το artON &ΘέατρΟΝ αποτελείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες . Οι ερασιτέχνες που έχουμε είναι άτομα έχουν το ταλέντο , ήθελαν να σπουδάσουν θέατρο αλλά για κάποιο λόγο δεν τα κατάφεραν. Οι επαγγελματίες είναι συνήθως νέοι ηθοποιοί και θεατρολόγοι που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο .
Πόσο αναγκαία είναι η κωμωδία σε εποχές σαν αυτές που διανύουμε;
Όπως σου είπα και πριν έχω γράψει και ανεβάσει μόνο κωμωδίες. Θέλω να βλέπω τον κόσμο να γελά, να φεύγει από το θέατρο με ένα χαμόγελο στα χείλη του και έστω για λίγη ώρα να ξεχάσει τα προβλήματα που έχει. Αλλά, προσωπικά, ακόμα και να μην υπήρχαν τα προβλήματα της εποχής πιστεύω ότι πάλι κωμωδίες θα έκανα.
Τα κλασικά θεατρικά έργα τι ρόλο πρέπει να έχουν στο σήμερα, κατά τη γνώμη σου;
Σαν θεατής μου αρέσει περισσότερο να βλέπω καινούρια θεατρικά έργα . Στα κλασικά έργα οι απαιτήσεις είναι περισότερες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή . Όταν ανεβάζεις κλασικό θεατρικό οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Και κάποιες φορές οι σκηνοθέτες στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό το καταστρέφουν.
Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος ώστε να μπορέσει να είναι καλός θεατρικός συγγραφέας;
Αν ήξερα την απάντηση θα την ακολουθούσα. (Χαμογελά).
Αν και έχω γράψει πέντε θεατρικά έργα δεν είμαι καλός θεατρικός συγγραφέας. Ίσως καλός κωμωδιογράφος αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο . Δεν είναι εύκολο να γράψεις κωμωδία . Μια κωμωδία που να μπορεί να κάνει τον κόσμο να γελά καθ΄ όλη την διάρκεια της παράστασης, να μην ξεφεύγει ,να μην υπάρχουν βωμολοχίες και ο κόσμος να μην ξεχνά το θεατρικό και τις ατάκες που άκουσε και να σου στέλνουν μηνύματα και να σε ρωτούν πότε θα είναι το επόμενο σου θεατρικό. Για μένα αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνω σωστά.
Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σου, έτσι ώστε ο κόσμος της Λάρνακας (και των γύρω περιοχών) να έρθει πιο κοντά στο θέατρο;
Μια φορά στο τέλος μιας παράστασης μου, με πλησίασε κάποιος γνωστός μου και μου είπε: ‘’Μα εν έτσι το θέατρο ; Εννά ξανάρτω καλό.’’
Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε παραστάσεις οι οποίες θα προσελκύσουν κόσμο που δεν έχει ξαναπάει στο θέατρο . Γι’ αυτό επιμένω στην κωμωδία γιατί πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο για ανθρώπους που δεν είναι θεατρόφιλοι , να αγαπήσουν το θέατρο.
Τέλος, αν η δική σου ζωή ήταν ένα θεατρικό έργο, τι τίτλο θα είχε;
Θα δανειστώ ένα στίχο από τραγούδι για απάντηση. “Ψυχή στον αέρα και πόδια στη γη”. Και στην πρώτη σελίδα θα είχε τους στίχους της Αγαθής Δημητρούκα σε σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου με τη φωνή του Γιώργου Κιμούλη από την παράσταση ‘’Δον Κιχώτης’’ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης το 2009 που μου έμειναν χαραγμένοι στην μνήμη για τόσα χρόνια και με εκφράζουν απόλυτα : ‘’Σ ‘αυτούς που βολευτήκαν με την εξουσία, τους γύρισα την πλάτη, τους περιφρονώ, και προσπαθώ να βγάλω απ’ τη δυστυχία, τον κάθε λυπημένο που μπροστά μου συναντώ.’’