Του Νικόλα Γεωργίου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας
ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις
Η πολη της ΛΑΡΝΑΚΑΣ τον τελευταίο καιρό ταλανίζεται με αρκετά προβλήματα και δικαιολογημένα οι πολίτες διακατέχονται απο αισθήματα ανησυχίας ως προς το που βαδίζει η πολη μας.
Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε τεκμηριωμένα έτσι ώστε να ξέρει ο Δημότης όλες τις αλήθειες που αφορούν την Λάρνακα, για να μπορεί να αποφασίσει σωστά στις 18 Δεκεμβρίου.
Μια μεγάλη αλήθεια αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών.
Το 2013 ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωνε:
«Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, τα διυλιστήρια Λάρνακας θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό».
«Η μεταφορά τους θα γίνει χωρίς κόστος για την κυβέρνηση, αφού οι εταιρείες θα μετακινηθούν δίχως να λάβουν καμία αποζημίωση».
«Η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες της εκλογής του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήρθε σε επαφή με τις εταιρείες πετρελαιοειδών στη Λάρνακα, με όλους τους επιχειρηματίες. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις και αυτό που γίνεται σήμερα είναι να εξευρεθεί ο συγκεκριμένος χώρος μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Ενεργειακού Κέντρου (στο Βασιλικό) για να μπορούν να μετακινηθούν».
«Από πλευράς των εταιρειών υπάρχει συνεργασία, υπάρχει βούληση, αλλά και θέληση να μετακινηθούν. Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι η μετακίνηση χωρίς κόστος για την κυβέρνηση. Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι να φύγουν».
«Φαίνεται πως το Μαρί έχει διδάξει πολλά σ’ αυτόν τον τόπο».
Σε δε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και επί κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια είχε δοθεί χρονοδιάγραμμα για μετακίνηση των διυλιστηρίων, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι «εμείς θα τα μετακινήσουμε εντός προθεσμίας τριών χρόνων, χωρίς αποζημιώσεις. Τώρα γιατί δεν τα μετέφεραν αυτοί και σήμερα κάνουν κριτική, ρωτήστε τους ίδιους».
Τα πιο πάνω το 2013.
Μέσα στο 2016 ο κ. Χάσικος δήλωσε τα πιο κάτω:
«Δεν έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα, με την έννοια ότι υπάρχει εν ισχύι το γνωστό διάταγμα. Είναι εύκολο να λέμε ότι η μετακίνηση πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ή παρόλο ότι υπάρχει διάταγμα που λέει ότι 1η του 2017 θα πρέπει να έχουν μετακινηθεί, εντούτοις είναι ανέφικτο. Θα μπορούσαν να μετακινηθούν τον Ιούνιο του 2017 ή τον Δεκέμβριο του 2017 ή τον Ιανουάριο του 2018».
«Αποφύγαμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, κι εκείνο που ζητήσαμε από τις εταιρείες είναι, κατά τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο, να μας δώσουν, εντός μιας εβδομάδας, το χρονοδιάγραμμα στο οποίο εκείνοι θεωρούν ότι μπορούν να μετακινηθούν».
«Δεν ισχύει το διάταγμα που είναι και διάταγμα δικαστηρίου; Βεβαίως ισχύει. Έχουμε, από τη μια, το διάταγμα του δικαστηρίου που μιλά για 1η του 2017, αλλά από την άλλη έχουμε την πραγματικότητα, η οποία λέει –και το λέω κι εγώ ευθαρσώς– ότι δεν μπορούν οι εταιρείες να μετακινηθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Είναι αντικειμενικά αδύνατο. Εκείνο που κάνουμε ως Κυβέρνηση είναι να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, από την μια, αλλά και, από την άλλη, μέσα από ενέργειες που ήδη θα κάμουν –είτε αυτό είναι αίτημα για άδεια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε αυτό σημαίνει κτίσιμο, οικοδομή εγκαταστάσεων–, όλα αυτά θα πρέπει να τα έχουμε ενώπιόν μας τεκμηριωμένα».
Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κ. υπουργέ; Τελικά τι να πιστέψουμε σε αυτή την πολη;
Πόσος εμπαιγμός προς τα εκαστοτε δημοτικά συμβούλια για το “μένω φεύγω” των εγκαταστάσεων υγραεριου και πετρελαιοδεξαμενών στη Λάρνακα.
Εμείς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ελπίζαμε ότι το διάταγμα θα τηρηθεί (31 Ιανουαρίου 2017)και ένας απ’ τους (πολλούς) λόγους που αγωνιστήκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά του βιομηχανικού ενεργειακού λιμανιού στη πόλη μας ήταν για να μην μονιμοποιηθεί εσαεί η παραμονή των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών αφού ένα ενεργειακό λιμάνι θα άλλαζε τα δεδομένα της περιοχής.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια οι κυβερνώντες (ΠτΔ, ΥΠΕΣ, Υπουργός Συγκοινωνιών και έργων) μονίμως αγνοούν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας και λαμβάνουν αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών χωρίς να υπολογίζουν το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Επιτέλους χρειαζόμαστε ένα ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ που να είναι έτοιμο να τα βάλει με όποιον λαβώνει τα συμφέροντα της Λάρνακας και του κόσμου της.
Επιτέλους η πόλη μας πρέπει να διεκδικήσει και να πάρει όλα όσα της αξίζουν.
Για ένα καλύτερο και ομορφότερο αύριο.
Αν όχι για εμάς, για τα ΠΑΙΔΙΑ μας.