Search
Close this search box.

Λιμάνι Λάρνακας και εκλογές 18ης Δεκεμβρίου

Ευάνθης (Άθως) Καζαντζής                                                        img_0638-1
Πολιτικός Μηχανικός- Δημοτικός Σύμβουλος
Υποψήφιος για Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας
ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας έχει απασχολήσει και ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της Λάρνακας. Εδώ και δύο χρόνια η Λάρνακα βρίσκεται σε μια από τις σοβαρότερες καμπές της ιστορίας της. Η πόλη μας, θύμα αυταρχικών και σκοτεινών αποφάσεων, κινδυνεύει να αλλάξει δραματικά χαρακτήρα. Η προώθηση του βιομηχανικού χαρακτήρα της πόλης αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη της πόλης, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ασφάλεια και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εδώ και δύο χρόνια ακολουθούνται διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαφάνειας, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζουν συνθήκες όπως αυτή του Άαρχους (Δανία, 1998) σύμφωνα με την οποία οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στις αποφάσεις που δύνανται να έχουν άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη συμμετοχή των πολιτών (δημόσια διαβούλευση) στη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν την ποιότητα ζωής τους και που επηρεάζουν αυτήν των μελλοντικών γενεών.

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης και όσων εξυπηρετούν τα σχέδιά της, δείχνουν απαξίωση για την πόλη και για τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πολίτες. Ο τρόπος με τον οποίο η Λάρνακα τυγχάνει χειρισμού αποτελεί ένα πλήγμα για τη δημοκρατία συντείνοντας σημαντικά στην απαξίωση των πολιτών ως προς τους θεσμούς.

Ενώ τον Απρίλιο του 2014 με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο επισκέφτηκε το Προεδρικό εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και διαφωνία του ως προς τις προθέσεις διάθεσης του λιμανιού στις εταιρείες υδρογονανθράκων, η Κυβέρνηση προχώρησε ακάθεκτη στους αρχικούς της σχεδιασμούς. Ενώ η Λάρνακα μαζικά κάλεσε τον Δήμαρχο και την Κυβέρνηση να ανταποκριθούν σε βασικά αιτήματα όπως αυτό της ολοκληρωμένης πληροφόρησης, η Κυβέρνηση και πάλι προχώρησε στους αρχικούς της σχεδιασμούς. Ενώ μετά από 2 σχεδόν χρόνια (Φεβρουάριος 2016) το θέμα τίθεται τελικά σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο και λαμβάνεται η απόφαση απομάκρυνσης των εταιρειών υδρογονανθράκων από το λιμάνι Λάρνακας έτσι ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στην τουριστική του ανάπτυξη, η Κυβέρνηση επιμένει στην παραχώρηση του στις εταιρείες αυτές προβάλλοντας ακόμα μια φορά το επιχείρημα της προσωρινότητας.

Η επιμονή της Κυβέρνησης στην προώθηση της βιομηχανοποίησης του λιμανιού Λάρνακας στηρίζεται σε κίνητρα τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα και είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η προώθηση αυτή στηρίζεται αποκλειστικά σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Πρόσφατα επιβλήθηκε πλαφόν στις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού, ενώ ανανεώθηκαν οι άδειες παραμονής των εταιρειών στο λιμάνι. Παράλληλα, εδώ και δύο χρόνια εξαγγέλλεται η πρόθεση προώθησης του τουριστικού χαρακτήρα του λιμανιού, αυτό κατά παράδοξο τρόπο παρατηρείται σε προεκλογικές περιόδους (βουλευτικές και τώρα με τις δημοτικές εκλογές). Η διαπίστωση αυτή εύλογα γεννά τη δυσπιστία. Μια περιληπτική ανασκόπηση των γεγονότων αποδεικνύει τα πιο πάνω.

Σε μια από τις πρώτες δημόσιες συζητήσεις, τον Μάϊο του 2014, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων επιχείρησε ένα παιχνίδι με τους όρους. Ο Υπουργός ξεκαθάριζε πως δεν επρόκειτο για βιομηχανικό λιμάνι, αλλά για ενεργειακό (!). Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού τα λιμάνια τα οποία φιλοξενούν τέτοιες δραστηριότητες ανά το παγκόσμιο θεωρούνται βιομηχανικά και μάλιστα βαριάς βιομηχανίας και είναι και για το λόγο αυτό που τέτοιες δραστηριότητες δεν φιλοξενούνται στο κέντρο μιας μικρής πόλης όπως αυτό της Λάρνακας. Στη συνέχεια, βλέποντας πως ένα τέτοιο επιχείρημα εκ μέρους του Υπουργού ήταν εύκολο να καταρριφθεί, ο κύριος Δημητριάδης χρησιμοποιεί τον όρο «εμπορικό» ή τη φράση «εμπορικές δραστηριότητες». Ο λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος αυτός στηρίζεται σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός βασικού αιτήματος της Λάρνακας για χρήση του λιμανιού για συμβατές εμπορικές δραστηριότητες.

Ο διχασμός της κοινής γνώμης ήταν ένας άλλος από τους τρόπους επιβολής της βιομηχανοποίησης του λιμανιού. Προσωρινότητα, θέσεις εργασίας, αλλά και επίθεση κατά των πολιτών που αντιδρούσαν κατηγορώντας τους για «αντιπολιτευτικές τάσεις» ήταν κάποια από τα «επιχειρήματα» που στόχευαν στην ενδυνάμωση των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Η αδυναμία στο να στηριχθούν τα επιχειρήματα αυτά με πραγματικά δεδομένα δεν κατάφεραν να πείσουν για τα οποιαδήποτε οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η Λάρνακα.

Έτσι ξεκίνησε ένα παράλληλο παιχνίδι, αυτό που θέλει την Κυβέρνηση πρόθυμη να προχωρήσει με την τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού, επαναφέροντας μάλιστα αυτό που θεωρούσαν ως το βασικό εμπόδιο προώθησης του έργο, αυτό της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού. Συνεδρίες στη Βουλή με την κοινοπραξία Ζήνων (2015), προκήρυξη διαγωνισμού για διεξαγωγή μελέτης του οποίου οι όροι αλλά κυρίως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι διαθέσιμα προς τους πολίτες. Σεπτέμβριο του 2016 γίνεται γνωστή η επιβολή πλαφόν εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων ως προς τις εμπορικές δραστηριότητες στο λιμάνι, ενώ λίγο αργότερα γίνεται γνωστό πως παραχωρήθηκε άδεια για παράταση παραμονής των εταιρειών στο λιμάνι.

Είναι ξεκάθαρο πως η τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας με τουριστικό χαρακτήρα, αλλά και η συμβατή εμπορική δραστηριότητα κάθε άλλο παρά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρίσκεται. Η χειριστική συμπεριφορά αντανακλάται και μέσω του υποψηφίου του ΔΗ.ΣΥ. για τη δημαρχία της Λάρνακας, κύριο Αλέξη Μιχαηλίδη, που δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τον τρόπο που σκοπεύει να προωθήσει την ανάπτυξη του λιμανιού – μαρίνας. Και όχι μόνο δε δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης όλων των άλλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Απόδειξη οι τελευταίοι ψευδείς ισχυρισμοί που θέλουν το ΑΚΕΛ να έχει σταθεί εμπόδιο στην αποδέσμευση κονδυλίων για την ανάπτυξη του λιμανιού.

Στις αυταρχικές αποφάσεις, προβάλλουμε συλλογικότητα. Σε λόγια και ισχυρισμούς χωρίς υπόσταση, προβάλλουμε προτάσεις, έργα και συνέπεια ανάμεσα στην πράξη και το λόγο.

Την Κυριακή, στις 18 του Δεκέμβρη, ο πολίτης της Λάρνακας πρέπει να δώσει απάντηση σε αυτούς που ξεπούλησαν την πόλη μας. Δεν θέλουμε ακόμα μία πενταετία Λουρουτζιάτη.
Ψηφίζουμε για το μέλλον της πόλης μας για μία Νέα Αρχή για μια Νέα Πόλη με ένα Νέο Δήμαρχο τον Ανδρέα Βύρα. Άνθρωπο δυναμικό με αρχές , με αποφασιστικότητα και θάρρος, χωρίς μεγάλα λόγια , αλλά με όρεξη για δουλειά.
Ψηφίζουμε τους υποψήφιους των συνδυασμών του ΑΚΕΛ –Αριστερά Νέες Δυνάμεις για Δημοτικούς Συμβούλους και Σχολικούς Εφόρους. Γιατί οι πολίτες ξέρουν καλά ότι η Αριστερά ήταν παρούσα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα αυτής της πόλης.

Ψηφίζουμε για την Λάρνακα την πόλη μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το ΕΛΑΜ Λάρνακας διαφωνεί στην μεταφορά του Δημαρχείου στο χώρο του Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας και εξηγεί το γιατί μέσα από μία ανακοίνωση του

Ανακοίνωση Δημοτικής Ομάδας ΕΛΑΜ Λάρνακας για τη μεταφορά του Δημαρχείου στο χώρου του παλιού νοσοκομείου ΛάρνακαςΗ Δημοτική Ομάδα του ΕΛΑΜ Δήμου Λάρνακας, απαντά στις τοποθετήσεις

error: Content is protected !!