Skala Times
Εκατό καταστήματα, χώροι διασκέδασης και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στο νέο εμπορικό κέντρο που θα ανεγερθεί στη Λάρνακα στη περιοχή κοντά στα Λιβάδια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για το τεράστιο έργο του εμπορικού κέντρου Sunnymall και τα Χριστούγεννα του 2018 θα είναι έτοιμο.
Η πολεοδομική άδεια έχει ήδη κατατεθεί και ο επενδυτής του έργου, ο Alex Raz ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του mall στη Λεμεσό σχεδιάζει και την την ανέγερση ενός 24όροφου κτιρίου (πολυτελούς πύργου) με διαμερίσματα δίπλα στο Sunnymall.
Το μεγελεπίβολο αυτό έργο θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 καταστήματα (παντός τύπου), με συνολικό εμβαδόν περίπου 30.000 τετραγωνικά μέτρα, θα διαθέτει καφετέριες, εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και παγοδρόμιο!
Το Sunnymall θα βρίσκεται πολύ κοντά στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, περίπου 400 μέτρα από τη θάλασσα και θα κοστίσει περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανέγερση του 24όροφου πύργου με τα πολυτελή διαμερίσματα (το κάθε διαμέρισμα θα διαθέτει μικρή πισίνα) υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Και ενώ οι περισσότεροι πανηγυρίζουν για αυτή την ανάπτυξη, για τους καταστηματάρχες στη Λάρνακα οι οποίοι μετά δυσκολίας καταφέρνουν να επιβιώσουν οικονομικά, η εξέλιξη αυτή μοιάζει με χαριστική βολή και εφιάλτης.
Ποιο θα είναι το μέλλον των καταστημάτων σε Ερμού και Ζήνωνος (αλλά και άλλους δρόμους της πόλης) με ένα τέτοιο mall σε μια μικρή πόλη όπως είναι η Λάρνακα; Με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας μπορεί η πόλη να δεχθεί τέτοιου είδους τεράστια malls;
Ποιος θα σκεφτεί και θα βρει λύσεις στα δεκάδες καταστήματα της πόλης σε περίπτωση που επηρεαστούν δραματικά απ’ την παρουσία του μεγάλου αυτού mall και βάλουν λουκέτο;
Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2013, περίπου το 30% των εμπορικών καταστημάτων στη Λάρνακα έκλεισαν. Σύμφωνα με τον επαρχιακό γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου Νίκο Σταμάτη, το ποσοστό αυτό δυνατό να μεταφράζεται μέχρι και σε 1.500 εμπορικά καταστήματα και σημείωσε ότι αριθμός επαγγελματιών που έκλεισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους δεν ενημέρωσαν σχετικά την ΠΟΒΕΚ.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” πριν δυο μήνες (Νοέμβριο 2016) ο κ. Σταμάτης επισήμανε ότι “ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να αποδοθεί το φαινόμενο μόνο στον παράγοντα της κρίσης. Ήταν σίγουρα, πρόσθεσε, ένας δυνατός παράγοντας η κρίση. Αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, στην τριετία που πέρασε στη Λάρνακα, υπήρξε κάθοδος υπεραγορών και καταστημάτων που επιδείνωσαν και αυτά με τη σειρά τους τα δεδομένα για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Το φαινόμενο του λουκέτου σε μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν σημαίνει ότι σταματά ώς εδώ και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και στο μέλλον”. Απεναντίας, τόνισε ο κ. Σταμάτης, όσο θα συνεχίζεται η κάθοδος πολυκαταστημάτων, θα συνεχίζεται και το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων.
Είναι τελικά όνειρο ή εφιάλτης ένα τεράστιο mall μέσα στη πόλη του Ζήνωνα;
Το Skala Times θα επανέλθει για το θέμα.