Search
Close this search box.

Ελένη Τσαλιγοπούλου : “ Το ελληνικό τραγούδι σε συνδέει κατευθείαν με την Ελλάδα, με την κουλτούρα και τις μνήμες σου”

tsali1

Τρεις σπουδαίες κυρίες του Ελληνικού τραγουδιού ετοιμάζονται για μια μοναδική συναυλία στο Λονδίνο για να μας υπενθυμίσουν πως η Ελλάδα, ανάμεσα σε άλλα, κρατάει μια σπουδαία προίκα λαϊκών τραγουδιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουλτούρα και την καρδιά της χώρας. Λαϊκά τραγούδια με ιστορία, μουσικές γνωστές, γνώριμοι στίχοι, σπουδαίων στιχουργών και συνθετών, με τις φωνές της Δήμητρας Γαλάνη, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και της Γιώτας Νέγκα, θα απολαύσουν οι κάτοικοι Λονδίνου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 στο Barbican, στο Λονδίνο. Μια συναυλία που διοργανώνεται από τις εταιρείες Ark4Art και Prospero που δραστηριοποιούνται στην προώθηση της Ελληνικής κουλτούρας στο Λονδίνο και το εξωτερικό.
Την περασμένη βδομάδα μιλήσαμε τηλεφωνικώς με την αγαπημένη 
Ελένη Τσαλιγοπούλου, για τη συναυλία αυτή, αλλά και για το λαϊκό τραγούδι σήμερα. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην γνωστή εφημερίδα της παροικίας του Λονδίνου “Παροικιακή” και σήμερα έχουμε τη χαρά να την αναδημοσιεύουμε στο Skala Times. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Κυρία Τσαλιγοπούλου καταρχάς θα σας ρωτήσω αν αυτές οι συναυλίες που κάνετε εκτός Ελλάδος, στο εξωτερικό, στην ομογένεια, έχουν κάποια ιδιαιτερότητα.
Κυρίως τα προηγούμενα χρόνια που ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδέψεις ιδιαίτερα στις μακρινές χώρες ήταν πολύ διαφορετικό. Τώρα έχει αλλάξει αυτό, ο κόσμος ταξιδεύει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.
Όμως, όταν είσαι μετανάστης, όταν ζεις στο εξωτερικό, νιώθεις και ακούς διαφορετικά.

Είναι βέβαια και το νέο κύμα μεταναστών, τα τελευταία 4-5 χρόνια το οποίο δίνει άλλη διάσταση στις συναυλίες των Ελλήνων τραγουδιστών στο εξωτερικό, εκεί όπου υπάρχουν Έλληνες μετανάστες.
Καταρχάς θα σας πω ότι ο κόσμος αυτός που έχει φύγει τα τελευταία χρόνια απ’ τη χώρα ξέρει πολύ καλά τι γίνεται μουσικά στην Ελλάδα. Παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό. Τώρα γνωρίζουν πολύ καλά και τα καινούρια τραγούδια και όχι μόνο τα παλιά. Ξέρουνε τα πάντα. Αλλά όπως σας είπα και πριν, όταν βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας αισθάνεσαι διαφορετικά, ακούς διαφορετικά, την Ελλάδα, τα τραγούδια της, την κουλτούρα. Πραγματικά οπουδήποτε εκτός της χώρας σου, είναι αλλιώς, δεν είναι εύκολο να ζεις μακριά απ’ τον τόπο σου, η μουσική όμως του τόπου σου το κάνει όλο αυτό πιο εύκολο. Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία, κάθε φορά που τραγουδώ στους Έλληνες του εξωτερικού.

Και πολλοί απ’ τους μετανάστες που ζουν στο εξωτερικό αναμένουν σαν πηγή στην όαση τους τραγουδιστές απ’ την πατρίδα τους, για να τους μεταφέρουν ένα κομμάτι της πατρίδας τους….
Ακριβώς αυτό! Είναι το DNA, είναι ο τρόπος ζωής, είναι τρόπος σκέψης, είναι το κομμάτι απ’ την πατρίδα. Το ελληνικό τραγούδι σε συνδέει κατευθείαν με την Ελλάδα, με την κουλτούρα και τις μνήμες σου.

Τα τραγούδια που θα πείτε στη συναυλία, απ’ ότι έχω δει το ρεπερτόριο, είναι ένας ύμνος στο ελληνικό τραγούδι.
Ο στόχος είναι το λαϊκό τραγούδι. Αυτό που ουσιαστικά κάνουμε με την Δήμητρα και τη Γιώτα είναι ότι υπενθυμίζουμε αυτή την μεγάλη προίκα που έχουμε, ως Έλληνες, του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Δημιουργούμε μια άλλη κατάσταση και λέμε τα λαϊκά τραγούδια στο πρώτο μέρος. Δε λέμε τα λαϊκά τραγούδια απλά και μόνο για να διασκεδάσουμε, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Τα λέμε για να υπενθυμίσουμε στο κόσμο την μεγάλη πραγματικά αξία του λαϊκού μας τραγουδιού. Τα χρόνια αυτά που περνάμε, η εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού δεν είναι η αναμενόμενη που θέλαμε. Έχει εξελιχθεί και δεν υπάρχει πια αυτό που είχαμε, τον λαϊκό άνθρωπο της δεκαετίας του ’60. Ο λαϊκός άνθρωπος του τότε δεν είναι ίδιος με αυτόν της σημερινής εποχής. Εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε αυτή την τεράστια παράδοση του λαϊκού τραγουδιού σε όλους τους Έλληνες. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε αν θέλετε μια διορθωτική κίνηση. Γιατί για εμάς που αγαπάμε το λαϊκό τραγούδι είναι λίγο περίεργο να το βλέπουμε να αντιμετωπίζεται τα ξημερώματα στη πίστα με ένα τρόπο που πρέπει να δείξουμε μόνο αν χορεύουμε καλά, ή ποιος τον κοιτάει, ή πετάμε λουλούδια. Δεν είναι αυτό το λαϊκό τραγούδι, αυτό είναι η εξέλιξη των μαγαζιών που έφερε δυστυχώς το λαϊκό τραγούδι σε αυτό το σημείο.
Εμείς θέλουμε να πετάξουμε όλα αυτά τα μυστήρια και περίεργα και όσα όσα δεν χρειάζονται πάνω απ’ το λαϊκό τραγούδι και να δείξουμε ποιο πραγματικά είναι το λαϊκό τραγούδι.

Με περισσότερη ευλάβεια, αυτό μου βγάζετε με όλα αυτά που λέτε.
Ακριβώς.

Άρα μου λέτε ότι η επιλογή των τραγουδιών της συναυλίας έγινε με βάση όλα αυτά που έχετε πει για το λαϊκό τραγούδι.
Ναι και γι αυτό πιστεύω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες.
Είναι απ’ τα πιο σημαντικά προγράμματα, και mainstream πρόγραμμα, που έχω πάρει μέρος. Και νιώθω ειλικρινά πολύ περήφανη γι αυτό.
tsali2
Το “πάντρεμα” Τσαλιγοπούλου-Γαλάνη-Νέγκα, πώς προέκυψε;
Καταρχήν η Δήμητρα αγαπάει πάρα πάρα πολύ το λαϊκό τραγούδι. Στην δεκαετία του ’90 η πρώτη μου συνεργασία με τη Δήμητρα ήτανε στο “Χάραμα”, στο θρυλικό “Χάραμα’ του Βασίλη Τσιτσάνη. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία τότε. Έκτοτε ξαναβρεθήκαμε μαζί τη δεκαετία του 2000 μαζί με τους
Ιμάμ μπαιλντί και παίξαμε πάλι με άξονα το λαϊκό τραγούδι.
Kαι τώρα βρισκόμαστε ξανά και έχουμε μαζί μας την πολύ πολύ σημαντική λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα. Για να τραγουδήσεις το λαϊκό τραγούδι πρέπει να έχεις λαϊκές φωνές. Πρέπει να έχεις φωνές που έχουνε μνήμη. Αυτό το ξέρουμε πια καλά ότι συμβαίνει και στην Γιώτα, αλλά βεβαίως και στη Δήμητρα. Για μένα δε θέλω να μιλήσω, έχω δώσει πάρα πολύ χρόνο και στο λαϊκό τραγούδι και στο δημοτικό και στο σμυρνέικο και στο ρεμπέτικο, είναι μουσικές που βρίσκονται μέσα στο αίμα μου.

Γνωρίζουμε όλοι το μέγεθος του ταλέντου σας, έχω όμως την εντύπωση ότι πέρα απ’ όλα αυτά, το σεβασμό στο λαϊκό τραγούδι και το ταλέντο, χρειάζεται και η ψυχή. Κάτι που τόσο εσείς, όσο και οι κυρίες Γαλάνη και Νέγκα, καταθέτετε πάντα όταν τραγουδάτε….
Νομίζω πως αν ένας τραγουδιστής έχει ψυχή, έχει ψυχή για όλα τα είδη της μουσικής. Πόσο μάλιστα στο λαϊκό τραγούδι που αφορά ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας. Ξέρω καλούς τραγουδιστές που δεν βάζουν αυτό που λέτε εσείς “ψυχή”. Αυτός όμως που έχει τραγουδήσει λαϊκό τραγούδι, αυτός που έχει στη μνήμη του το λαϊκό τραγούδι, είτε το ρεμπέτικο τραγούδι, είτε την παράδοση μας την ελληνική στο τραγούδι, δεν μπορεί να τραγουδήσει χωρίς “ψυχή”. Δεν γίνεται. Όταν αγαπήσεις τόσο πολύ την ελληνική μουσική, τη βάση της, τον πυρήνα της, πώς θα το τραγουδήσεις ανέκφραστα χωρίς ψυχή; Πρέπει να δώσεις όλο σου το είναι. Αν δεν γίνει αυτό, δεν έκανες τίποτα. Όλοι αυτοί οι μεγάλοι δημιουργοί, συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδιστές που τραγούδησαν το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι έδιναν όλο τους το είναι γι αυτό. Είχαν ζήσει όμως εκείνες τις εποχές. Οπόταν εμείς, ακούγοντας όλους αυτούς προσπαθούμε να βρούμε το αίσθημα το δικό τους για να μπορέσουμε να τραγουδήσουμε. Οπότε μου φαίνεται λίγο δύσκολο να μην έχεις ψυχή και να τα τραγουδάς αυτά τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια.

Το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες που αναμένουν τη συναυλία Γαλάνη – Τσαλιγοπούλου- Νέγκα στο Λονδίνο, για να γευτούν λίγη Ελλάδα μέσα από τα τραγούδια σας;
Εγώ αυτό που θα τους υποσχεθώ είναι ότι όταν θα φύγουν από αυτή τη συναυλία, αυτή την παράσταση, θα έχουν καινούρια όνειρα και καινούριες ελπίδες. Γιατί το τραγούδι βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό.
tsali3

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ): Αν και πλήρης η σχετική Νομοθεσία, στην πράξη κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα που ίσως έχουν ελαττωματικούς αερόσακους

Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!