Οι συνεργάτες της πρωτοποριακής παράστασης Punctum, Μάρκος Κάσσινος, Μαρία Παπαδοπούλου, Στέλιος Στυλιανού, Ελένη Μωυσέως, Ανδρέας Πατσιάς και Αυγερινός Σανταμάς κουβεντιάζουν με το Skala Times λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις.
Skala Times
Ο Μάρκος Κάσσινος έχει σπουδάσει στο Canterbury του Ηνωμένου Βασιλείου Film Studies και κινηματογράφο και έχει επίσης κάνει σπουδές στα digital media και animation.
O Μάρκος είναι ο κινηματογραφιστής των teasers video που έχουν ετοιμαστεί πριν απ’ τις παραστάσεις του project “Punctim”.
“Όταν μου ανέφερε η διοργανώτρια του Punctum την ιδέα της, τους συντελεστές, κτλ μου άρεσε πάρα πολύ. Γούσταρα την όλη φάση επειδή πρόκειται για ένα πολύ δημιουργικό project με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο και με μια πολύ καλή ομάδα. Δεν ήταν λοιπόν δύσκολο να πω “ναι” σε αυτή την συνεργασία”, δηλώνει ο Μάρκος ο οποίος θεωρεί το όλο εγχείρημα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Λάρνακας. “Εννοείται πως δεν ξαναέγινε ένα τέτοιο project στη πόλη μας. Πραγματικά πιστεύω πως το punctum θα ανοίξει πόρτες και σε άλλους καλλιτέχνες από διάφορα ήδη τέχνης. Θα τους εμπνεύσει με διάφορους τρόπους”.
O Mάρκος πιστεύει πως η παράσταση θα κερδίσει τον θεατή γιατί θα του δώσει την ευκαιρία να δει κάτι διαφορετικό και συνάμα θα του επιτρέψει να γίνει κομμάτι αυτού που θα βλέπει με ένα αλλιώτικο διαδραστικό τρόπο. “Δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί δεν πρέπει να αποκαλύψουμε το περιεχόμενο της παράστασης, αλλά θεωρώ πως πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που θα πάρει τη πόλη μας ένα βήμα πιο μπροστά στα καλλιτεχνικά και όπως είπα και πιο πάνω θα λειτουργήσει και σαν πηγή έμπνευσης και για άλλους καλλιτέχνες”.
Τον Μάρκο μπορείτε να τον βρείτε στην επαγγελματική του σελίδα στο FB:
https://www.facebook.com/wearethelum/
ή στην ιστοσελίδα του:
http://www.wearethelum.com/
Η Μαρία Παπαδοπούλου έχει αναλάβει την προώθηση της παράστασης μέσα από διάφορους τρόπους και είναι μια απ’ τις βασικούς συνεργάτες που εργάζεται πυρετωδώς για την υλοποίηση του Punctum.
“Σε αυτή την εναλλακτική παράσταση με μεγάλη χαρά αποδέκτηκα τον ρόλο που μου ανατέθηκε και ο οποίος είναι η προώθηση της παράστασης (marketing and promotion), και η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω της εταιρείας μου Wonderdots” λέει η Μαρία και μας εξηγεί πως προέκυψε η δική της εμπλοκή στο project αυτό: “Πρώτα από όλα λόγω του ότι η creative director του Punctum, η Σταυρη Παπαδοπούλου τυγχάνει να είναι και αδελφή μου η εμπλοκή μου αντιλαμβάνεστε ήταν αναπόφευκτη (γελά) . Πέρα όμως αυτού, η μεγάλη αγάπη που έχω για το θέατρο και τις τέχνες, καθώς και η πρωτοποριακή φύση της παράστασης ήταν κάτι που με ώθησε χωρίς δεύτερη σκέψη στο να στηρίξω και να εμπλακώ στο Punctum. Θα είναι σίγουρα κάτι πάρα πολύ πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Λάρνακας και αυτό οφείλεται στο ότι μεταφέρει στην Κύπρο το παρεμβατικό θέατρο που ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη και ξεφεύγει από τα “παραδοσιακά” θεατρικά καλούπια. Στο Punctum ο θεατής καλείται σε έναν εναλλακτικό χώρο και γίνεται μέρος της παράστασης με ένα τρόπο μοναδικό”.
Η Μαρία στέλνει το δικό της μήνυμα στον καθένα που δεν είναι ακόμη σίγουρος τι θα του προσφέρει η αλλιώτικη αυτή παράσταση: “Aν για κάτι θα πρέπει να είναι σίγουρος κάποιος όσον αφορά το Punctum είναι ότι θα του προσφέρει μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία και θα τον εκπλήξει ευχάριστα. Είναι μια παράσταση που γίνεται από νέους και ταλαντούχους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Όπως λέει και η σύντομη περιγραφή : η παράσταση “θα έχει να κάνει με κάτι παράδοξα όμορφο ή κάτι που παρέμεινε κρυφό ή μυστικό και τώρα έρχεται στο φώς”. Εγω πάντως δεν θα ήθελα να το χάσω”.
Στέλιος Στυλιανού “Stelios S Noir”
Ο Στέλιος Στυλιανού έχει αναλάβει την φωτογραφική επιμέλεια του Punctum μαζί με την εταιρεία του “Stelios S Noir”
Η σχέση του Στέλιου με τη φωτογραφία ξεκίνησε κατά την διάρκεια των σπουδών του “Με σπουδές στον χώρο της δημιουργίας όπως σκηνοθεσία κινηματογράφου, σενάριο και γραφικές τέχνες, στην μετέπειτα καλλιτεχνική μου πορεία μπήκε δυναμικά και στην ζωή μου η φωτογραφία. Είχα την ευλογία να συναναστραφώ, να συνεργαστώ και να παρακολουθήσω διάφορα workshops απο τους καλύτερους του χώρου τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Το πάθος μου για την φωτογραφία πάει αρκετά χρόνια πίσω τον καιρό που επικρατούσαν τα φιλμ. Θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να προσπαθεί να είναι συλλέκτης στιγμών”.
Για την εμπλοκή του στο Punctum μας λέει “η εμπλοκή μου (Dreamers) punctum έχει να κάνει με το να δώσω την δική μου πινελιά στο μυστήριο μέσω της φωτογραφίας και της προσωπικής ματιάς μου”.
Στην ερώτηση πως του φάνηκε η συνεργασία με ένα τόσο πρωτοποριακό project ο Στέλιος απαντά “Κάθε καινούργιο project που αναλαμβάνω και ειδικά ένα πρωτοποριακό σαν και αυτό είναι μια πρόκληση που την αντιμετωπίζω πάντα με σεβασμό και ενθουσιασμό. Όπως ένας ηθοποιός, έτσι και εγώ γίνομαι ένα με τον ρόλο – χώρο – αντικείμενο για να βγει το επιθυμιτό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μου όταν την παρατηρήσεις δεν έχει πότε ένα συγκεκριμένο ύφος φωτογραφιών. Το κάθετι που κάνω προσπαθώ να έχει την δική του ταυτότητα”.
Κλείνοντας τη κουβέντα μας ο Στέλιος τόνισε ότι πρέπει να πούμε “ένα μεγάλο μπράβο στην Σταύρη Παπαδοπούλου και σε όλους τους ‘Dreamers’”.
Δουλειά του Στέλιου μπορείτε να δείτε στο Facebook και στο Instagram ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα του και το υπο ανέγερση στούντιο του στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας.
Ελένη Μωυσέως
Η Ελένη έχει αναλάβει την σκηνοθεσία και όχι μόνο, αφού θα παίξει και ως ηθοποιός στο Punctum. Με σπουδές στην θεατρολογία και ιδιαίτερη αγάπη για το θέατρο η Ελένη δηλώνει ενθουσιασμένη για την συμμετοχή της σε αυτή την πρωτοποριακή παράσταση.
Η Ελένη Μωυσέως για τη δική της εμπλοκή στο Punctum μας λέει: “Είμαι πολύ χαρούμενη που λαμβάνω μέρος σε ένα διαφορετικό είδος θεατρικού δρώμενου απο ότι έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει. Αυτό δείχνει ότι οι ανάγκες μας ως θεατές πρώτα και έπειτα ως καλλιτέχνες εξελλίσονται και μόνο χαρά μπορεί να νιώθω που είμαι μέρος σε αυτή την πρώτη απόπειρα εξέλιξης”
Σε τέτοιου είδους παραστάσεις συνήθως ο ρόλος δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί ή να ανακοινωθεί εκ των προτέρων, ωστόσο να αναφέρουμε ότι η Ελένη έχει σπουδάσει θεατρολογία και είναι μέσα στα σχέδια της να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία και την υποκριτική και όπως συχνά δηλώνει λατρεύει το θέατρο. “Η ανάγκη μου για δημιουργία τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ έντονη και η πρόταση ήρθε ακριβώς τη κατάλληλη στιγμή. Από την πρώτη συνάντηση που η Σταύρη μου εξήγησε την θεωρία πάνω στην οποία στηρίζεται η ιδέα καθώς και την έννοια της εικόνας punctum, την βρήκα συναρπαστική και ακόμη πιο συναρπαστικό βρήκα το γεγονός ότι τη σύλληψη της ιδέας και η τόλμη για πραγματοποίησή της προέρχεται από ένα νέο κορίτσι, όπως είναι η Σταύρη, με πραγματική καλλιτεχνική ανάγκη και αγάπη για αυτό που κάνει. Είναι τιμή μου που συμμετέχω σε αυτό το performance και με αυτή την ομάδα νέων, ανήσυχων ατόμων”.
Στην ερώτηση “Τι θα κερδισουν κατα τη γνωμη σου οι θεατες που θα ερθουν; Τι θα παρουν;” η Ελένη απαντά: “Ενώ το performance σε όλες τις χώρες είναι ευρέως γνωστό, στη Κύπρο και κυρίως στη Λάρνακα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Άρα οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με κάτι εντελώς νέο που ξεκινά απο τον τόπο/χώρο της θέασης, απο το περιεχόμενο ακόμα και απο το στήσιμο της ιδέας. Δεν δίνεται τίποτα στο πιάτο αλλά ο ίδιος ο θεατής θα νιώσει, θα αναρωτηθεί, θα σκεφτεί”.
Ο Ανδρέας Πατσιάς έχει λάβει μέρος σε διάφορα θεατρικά projects όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό. Παρόλα αυτά, είναι η πρώτη φόρα που είναι συνεργάτης και μέρος μιας παραγωγής από το μηδέν μέχρι την υλοποίηση της.
Ο Ανδρέας μας λέει: “To punctum ξεκίνησε να δημιουργείται απο τον προηγουμένο Οκτώμβριο, μάζι με την Σταυρή, κτιστηκέ με βάση τον χώρο στον οποίο θα διαδραματιστεί και πήρε μορφή μέσα από τις συζήτησεις και την ερευνά που κάναμε επί τόπου. Ο ρόλος που καλούμαι να παίξω, είναι όπως και οι υπόλoiποι ρόλοι της παράστασης επινοητικός, έχει μια κλίση προς το παραδοξό και την απορία, διαπραγματεύεται την ενσωμάτωση των αντικειμένων στον εαυτό . Σωματοποιεί τον χώρο, χωριτικοποιεί το σώμα. Παντά με ενδιέφερε να εξερευνήσω την σχέση του χώρου και της σωματικότητας. Το Punctum είναι ένας τρόπος να θεσούμε ερωτήματα σε σχέση με την αλληλεξάρτηση του πλαίσιου και του σώματος”.
Eίναι πραγματικά πρωτοποριακή η παράσταση; Ο Ανδρέας απαντά: “Είναι δύσκολο να κάνει σήμερα κάποιος κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο στο θεατρό αλλά και στις υπολοιπές τεχνές. Ομώς κτίσαμε μια παραγωγή που συνδυάζει το σωματικό θεατρό, την εκτελέση , την εικαστική εγκατάστηση με στόχο την ενσωμάτωση διαφορετικών μορφών τέχνης σ΄ενα χώρο”.
Για τον στόχο της παράστασης ο Ανδρέας τονίζει : “Το Punctum θα μπορούσε να είναι ενα θέαμα για κάτι που ισορροπεί ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο. Ο στοχός του είναι να πάει πέρα απο την έννοια του ωραίου και να προκαλέσει σκέψεις, συναισθήματα και μνήμες που αλλίως θα παράμεναν στην αφάνεια. Το κοινό δεν καλείται να είναι θεατής αλλα παρατηρητής σε στιγμές ενδιαμεσότητας και ενδεχομενικότητας.
O Αυγερινός Σανταμάς έχει αναλάβει την σκηνοθεσία του Punctum μαζί με την Ελένη Μωυσέως και παράλληλα θα έχει και ένα μικρό ρόλο ως ηθοποιός. “Δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερα για να κρατήσουμε το suspense σε αυτούς που θα έρθουν να παρακολουθήσουν” , δηλώνει. Ο Αυγερινός σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Hull στο Scarborough Campus όπου και αποφοίτησε το 2010 με Bachelor of Arts in Theatre and Performance. Μελέτησε και εφάρμοσε μεθόδους σύγχρονων καλλιτεχνών όπως των, Augusto Boal, Igor Štromajer, Franco B και Orlan. Έγραψε και σκηνοθέτησε τρία έργα, δύο από αυτά ανήκαν στην κατηγορία “Interactive Theatre” όπου ο αόρατος τοίχος του κλασικού θεάτρου που διαχωρίζει θεατές και ηθοποιούς δεν υπάρχει. Ασχολήθηκε με μεθόδους όπως το “Αόρατο Θέατρο”, το “Θέατρο Εικόνα”, το “Θέατρο Φόρουμ”, “Live Art” και πολλές άλλες μεθόδους. Από το 2011 εργάζεται ως καθηγητής θεάτρου στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας και από το 2015 διδάσκει σε ιδιωτικό σχολείο στη Λάρνακα.
Για τον Αυγερινό δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε μια τέτοια παράσταση “Εν μέρη ναι έχω ξαναλάβει μέρος σε τέτοιου είδους παραστάσεις. Είναι η τέταρτη φορά που ασχολούμε με το site-specific theatre. Δηλαδή την μορφή θεάτρου όπου οι θεατές περπατούν στον χώρο αντί να βρίσκονται καθισμένοι όπως στο κλασικό θέατρο”, μας λεει. Πιστεύει ότι οι θεατες μεσα απο τα Performances αυτα θα κερδίσουν πολλά. “Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική. Ο χώρος όπου θα γίνει το project είναι εξαιρετικός, θα επιτρέψει στο θεατή να γνωρίσει μια διαφορετική πτυχή του θεάτρου που σπανίζει για τα δεδομένα της Κύπρου. Η επαφή του θεατή με το χώρο θα είναι διαφορετική από το κλασικό θέατρο. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να κινηθούν στο χώρο και τέλος να εκφραστούν, αν φυσικά αυτοί το θέλουν και να συζητήσουν για το project στο τέλος της παράστασης”.
Όπως και οι άλλοι συντελεστές του Punctum έτσι και ο Αυγερινός πιστεύει πως η παράσταση αυτή θα είναι κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Λάρνακας “Όπως είπα και πιο πάνω το Punctum είναι κάτι όντως κάτι προωτοποριακό για την Λάρνακα. Αν και το όρος Punctum χρησιμοποιείται στη φωτογραφία, εμείς με την βοήθεια και την καθοδήγηση της Σταύρης Παπαδοπούλου καταφέραμε να σμίξουμε φωτογραφία και θέατρο και να δημιουργήσουμε αυτήν την παράσταση προσφέροντας τις γνώσεις μας, ο καθένας από τον δικό του τομέα”.
More Info:
Για κάθε μέρα που έχει οριστεί θα υπάρχουν 2 ή 3 ίδιες παραστάσεις όπου ο θεατής απλά καλείτε την ώρα που θα κλείσει το εισιτήριο του να επιλέξει την ώρα που τον βολεύει. (18:45 / 20:00 / 21:15) . Ο λόγος που γίνονται 2 ή 3 παραστάσεις κάθε μέρα είναι γιατί κάθε φορά θα μπαίνουν μόνο 10 θεατές έτσι ώστε να μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή διαδραστική εμπειρία και να απολαύσουν την παράσταση .
Η κάθε παράσταση θα διαρκεί περίπου μια ώρα .
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23 ,24, 25, 26, 30 και 31 Μαρτίου στην Λάρνακα.
Εισιτήρια μπορεί να προμηθευτεί κανείς μόνο διαδικτυακά από το www.onceinabluemoon.com.cy