Search
Close this search box.

Εύρος Ευρυβιάδης, Ένας “Πρεσβευτής” της Λάρνακας

AA

Η συνέντευξη με τον Εύρο Ευρυβιάδη έγινε με αφορμή την έκθεση του με τίτλο “Ερμηνείες και Παρερμηνείες” (Interpretations & Misinterpretations) που θα πραγματοποιηθεί απ’ τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου στην γκαλερί Blue Iris” στη Πάφο.
Ωστόσο η συζήτηση με ένα τόσο γνωστό καλλιτέχνη, του οποίου ο λόγος είναι πάντα ευθής, η αγάπη του για τη Λάρνακα μεγάλη και
η κριτική του καυστική και πάντα τεκμηριωμένη, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στην έκθεση του.  
Έτσι λοιπόν καταλήξαμε να μιλάμε για τη πόλη του Ζήνωνα και για πολλά άλλα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Ευρυβιάδη η έκθεση σας στην Πάφο πώς προέκυψε;
Έχει ανοίξει μια νέα γκαλερί με το όνομα “Blue Iris” και μέσω ενός κοινού φίλου που έχουμε μου έγινε η πρόταση για να κάνω μια έκθεση εκεί. Η πρόταση έγινε πριν από ένα χρόνο, συνέπεπτε με το Πάφος 2017 και είπα “γιατί όχι;”. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτω έργα μου στην Πάφο.

Η έκθεση τι σχέση έχει με το Πάφος 2017;
Καμία. Απλά η γκαλερί γιορτάζει το Πάφος 2017 γι αυτό και υπάρχει το “celebrating Paphos 2017” στην πρόσκληση, αλλά η έκθεση δεν έχει καμία σχέση με το Πάφος 2017. Η γκαλερί είναι ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο δίπλα στο κέντρο της παλιάς Πάφου.
evros 2

Ο τίτλος της έκθεσης είναι “ερμηνείες και παρερμηνείες”…Τι έργα σας θα παρουσιάσετε;
Είναι ένα σύνολο έργων που έχουν γίνει σε 2-3 διαφορετικές εποχές γι αυτό και υπάρχει και ο μικρός υπότιτλος της έκθεσης “μια μικρή αναδρομική”. Υπάρχουν έργα από το 2007, το 2014 κτλ.

Ποιος έκανε την επιλογή των έργων; Διότι φαντάζομαι θα είχατε πολλά….
Την επιλογή την έκανε ο Σάββας Χριστοδουλίδης ο οποίος είναι γνωστός εικαστικός και curator. Θα υπάρχουν γύρω στα πενήντα έργα, ζωγραφικής και άλλες κατασκευές. Θα υπάρχουν και μικρά σε μέγεθος έργα.

Κάθε φορά που δημιουργείτε έργα σας για να τα συμπεριλάβετε σε μια έκθεση σας διακατέχει κάποιο άγχος;
Όταν ζωγραφίζω δεν σκέφτομαι ότι το κάνω για να συμπεριληφθούν τα έργα μου σε κάποια έκθεση, άλλωστε και στην προκειμένη περίπτωση τίποτα δεν έγινε γι αυτή την έκθεση, τα έργα ήταν ήδη έτοιμα. Μάλιστα κάποια στιγμή σκέφτηκα “μα που πάω εγώ να κάνω έκθεση στην Πάφο με έργα που παριστάνουν τοπία της Λάρνακας;” Οπόταν μπορούμε να πούμε ότι μέσω αυτής της έκθεσης είμαι πρεσβευτής της Λάρνακας στην Πάφο! (Γέλια!)
A
Καλά εσείς το λέτε για αστείο αλλά το ότι είστε “πρεσβευτής της Λάρνακας” είναι κοινώς αποδεκτό για άλλους λόγους τους οποίους θα δούμε στη συνέχεια. Τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μέσα στα σας σχέδια είναι κάποιες εκθέσεις σας στο εξωτερικό.
Δεν τα τρέχω αυτά, δεν με απασχολεί….θέλω την ησυχία μου (χαμογελά).

Ωστόσο δεν θα είχατε την ησυχία σας αν τελικά είχατε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές Δεκεμβρίου….
Ναι, ευτυχώς, ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησε….

Πιστεύετε στο Θεό;
Πιστεύω, δεν είμαι θρησκόληπτος και δεν βάζω τον σταυρό μου απ’ το πρωί ως την νύχτα, αλλά πιστεύω ναι.

Λέτε λοιπόν πως ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησε, για το γεγονός ότι δεν εκλεγήκατε. Όμως, αλήθεια, πως πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ) ;
Ο λόγος ήταν ο φίλος μου ο Αλέξης Μιχαηλίδης ο οποίος ζήτησε τη στήριξη μου και δέχθηκα να είμαι στο ψηφοδέλτιο για να βοηθήσω τον Αλέξη.

Έτσι κι αλλιώς κάνετε ήδη εδώ και χρόνια όσα θα πρέπει να κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.B Προβάλλετε τα θετικά και τα αρνητικά της πόλης μέσα από φωτογραφίες και παράλληλα ασκείτε έντονη κριτική…
Ναι, αυτό το βλέπουν μόνο όσοι βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, αυτό που κάνω και δεν το ξέρει κανείς είναι ότι συμβουλεύω εδώ και χρόνια τον εκάστοτε Δήμαρχο. Ε, αυτό δεν είναι δημοτικός σύμβουλος; (χαμογελά). Ακόμη και τον καιρό που ήταν ο πατέρας μου δημοτικός σύμβουλος αυτό έκανα….
Τα φώτα που βλέπεις εδώ στις καφετέριες των Φοινικούδων ήταν γυρισμένα προς τα αριστερά και αντί να φωτίζουν προς το έδαφος φώτιζαν τις ταράτσες των καφετεριών που δεν υπήρχαν αρχικά όταν είχαν τοποθετηθεί τα φώτα αυτά. Το ανέφερα λοιπόν στον κ. Εμπεδοκλή, το είδε και το διόρθωσαν. Κάποιος έπρεπε να τους το πει.

Αυτά όλα πηγάζουν απ’ την αγάπη σας για τη Λάρνακα…
Μα φυσικά! Για ποιον άλλον λόγο;

Σήμερα πολιτιστικά που βλέπετε τη Λάρνακα;
Κοίταξε, νομίζω κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω. Δες πχ την πινακοθήκη μας, υπολειτουργεί. Ο Δήμος έχει στις συλλογές του αρκετά και σπουδαία έργα και τα έχουν κλειδωμένα μέσα στις πινακοθήκες. Υπάρχουν τέσσερις αίθουσες και η μια είναι κλειστή γιατί έχουν καεί οι λάμπες! Μα είναι σοβαρές δικαιολογίες αυτές; Οι πόρτες κλειστές και δεν πατά κανείς εκεί! Θα έπρεπε οι πόρτες οι ξύλινες να είναι όλες ανοικτές και να υπάρχουν άλλες γυάλινες πόρτες έτσι ώστε να φαίνεται τι υπάρχει μέσα. Και να είναι ανοιχτά για τον κόσμο και Σαββατοκύριακα.

Ίσως κύριε Ευρυβιάδη να έπρεπε να εμπλακούν και άνθρωποι του πολιτισμού στα πολιτιστικά του Δήμου; Δηλαδή κάποιοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες με πείρα και γνώσεις να είχαν μια θέση ως σύμβουλοι του Δήμου στα πολιτιστικά;
Ίσως…. Ίσως ναι. Αλλά ο κόσμος βλέπεις έχει άλλες επιλογές. Δες το ψηφοδέλτιο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Υπήρχαν πάνω τρεις καλλιτέχνες, ο γλύπτης Φώτος Δημητρίου, ο λογοτέχνης Ανδρέας Τιμοθέου και εγώ. Κανένας μας δεν έχει εκλεγεί.

Ναι, εγώ λέω ότι επειδή ο Δήμος Λάρνακας εδώ και χρόνια έχει κάποιες ανεπάρκειες στα πολιτιστικά ίσως θα έπρεπε να αξιοποιήσει τους καταξιωμένους καλλιτέχνες της πόλης να φωτίσουν λίγο το τόπο με τις γνώσεις και τις ιδέες τους.
Δεν τους απασχολεί το θέμα! Δεν τους απασχολεί! Εντάξει, δεν μπορώ να μιλήσω για τον νέο Δήμαρχο τον κ. Βύρα, θα δούμε. Αλλά τους προηγούμενους δεν τους απασχολούσε το θέμα “πολιτιστικά”.
Για να καταλάβεις, τα κονδύλια είχαν κοπεί εντελώς με αποτέλεσμα πριν δυο χρόνια να μην καταφέρουν να κάνουν καν το Φεστιβάλ Λάρνακος!

Ναι, αλλά κονδύλια για τους λαϊκούς τραγουδιστές απ’ την Ελλάδα για το πανηγύρι του κατακλυσμού υπάρχουν!
Ε ναι…

Γι αυτό επιμένω πως ίσως με την βοήθεια ανθρώπων του πολιτισμού να μπορούσε να αλλάξει κάτι…
Θα μπορούσε.

Ως κάτοικος της περιοχής των Φοινικούδων και ως καλλιτέχνης δεν πιστεύετε πως το πιο όμορφο κτήριο των Φοινικούδων, το διατηρητέο της Ευανθίας Πιερίδη που είναι ένα κτήριο στολίδι, θα έπρεπε να το αξιοποιήσει ο Δήμος ως πολιτιστική εστία, αντί να χρησιμοποιείται από ιδιώτες ως μπαράκι, εστιατόριο κτλ;
Θα μπορούσε ναι… Αλλά υπάρχει και ένα άλλο διατηρητέο πίσω απ’ το Δημαρχείο, το Αρχοντικό Λυσιώτη, το οποίο ο Δήμος το χρησιμοποιεί για να κάνει τους πολιτικούς γάμους. Επίσης, το κτήριο των πολιτιστικών υπηρεσιών υπολειτουργεί, το μικρό μουσείο για τον Ζήνων τον Κιτιεύς είναι σχεδόν κλειστό. Άρα τι να σου πω για το κτήριο της Ευανθία Πιερίδη;
C
Ας πάμε σε κάτι άλλο. Σας λείπει καθόλου η εκπαίδευση;
Καθόλου! Ήμουν τριάντα χρόνια καθηγητής! Ε, πόσα; Τα τελευταία χρόνια αν δεν ασχολούμουν με το θέατρο με τους μαθητές μου δεν θα άντεχα….τριάντα χρόνια με ένα κουδούνι στα αυτιά, είναι πολλά.

Εσείς όμως είστε απ’ τους αγαπημένους στην μνήμη των μαθητών σας.
Ναι κάθε εποχή έχει τους δικούς της, κι εμείς θυμόμαστε κάποιους αγαπημένους δικούς μας καθηγητές.

Σήμερα τα σχέδια σας για το μέλλον ποια είναι;
Πρέπει να βρω ώρα να ζωγραφίσω! Κάνω μεγάλες παύσεις κατά καιρούς…

Όταν δεν ζωγραφίζετε με τι ασχολείστε;
Πέρα απ’ το facebook; (γελά). Μου αρέσει η φωτογραφία, ασχολούμαι με την φωτογραφία. Ίσως κάποια μέρα αυτές οι φωτογραφίες να τυπωθούν και να κάνω κάτι με αυτές….Που ξέρεις; Θα δούμε.

Θυμάμαι στη συνέντευξη που είχαμε κάνει την τελευταία φορά είχατε πει πως ετοιμάζατε και ένα βιβλίο….
Ναι, το βιβλίο είναι έτοιμο, θα μπορούσε να τυπωθεί και αύριο. Δεν βγήκε μεγάλο όπως σκόπευα αρχικά, αλλά είναι μικρές ιστορίες γύρω απ’ την οικογένεια μου και τη πόλη μας. Θα δούμε πότε και πως θα εκδοθεί. Θέλω να το εμπλουτίσω ακόμη λίγο.

Άρα μπορεί να εκδοθεί μέσα στο 2017;
Ναι, θα μπορούσε.

Είστε νονός της ηθοποιού, Αγνής Τσαγγαρίδη (Agnes Scott) η οποία έχει πετύχει πολλά στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στο εξωτερικό και πρόσφατα ήταν στην τελευταία ταινία “Bridger Jones the baby”. Με τον πατέρα της Αγνής, τον Κυριάκο Τσαγγαρίδη, ο οποίος είναι άνθρωπος της τέχνης είστε φίλοι εδώ και χρόνια…..
Βέβαια! Με τον Κυριάκο είμαστε απ’ το δημοτικό μαζί, καθόμασταν στον ίδιο θρανίο. Στο γυμνάσιο θυμάμαι, μέσα στην τάξη όταν βαριόμασταν ζωγραφίζαμε σπίτια. Εγώ ήθελα να σπουδάσω αρχιτέκτονας και ο Κυριάκος τελικά σπούδασε διακοσμητής παρόλο που αρχικά πήγε να σπουδάσει κτηνίατρος. Επίσης θυμάμαι σχεδιάζαμε καρικατούρες και της έστελνε ο ένας στον άλλο και σκάγαμε στα γέλια. Ναι, βάφτισα την κόρη του την Αγνή, η οποία απ’ το σχολείο έπαιζε θέατρο , είχε ταλέντο και στη συνέχεια κατάφερε όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα και πραγματικά χαίρομαι.

Και μαθητές σας κατάφεραν να πετύχουν στο θέατρο.
Ναι και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω και μαθητές μου να βαδίζουν με επιτυχία στο θέατρο. Έχω μαθήτρια απ’ το Παγκύπριο Λύκειο η οποία σπούδασε στην Αμερική θεατρολογία, έχω τον Μαρίνο Κόνσολο ο οποίος σήμερα κάνει καριέρα με επιτυχία στην τηλεόραση και ήταν επίσης μαθητής μου. Στην τρίτη γυμνασίου τον είχα βάλει να παίξει στην “Βεγγέρα” και από τότε τον κατάλαβα ότι είχε το ταλέντο και παρόλο που φοβόταν ότι οι γονείς του δεν θα τον άφηναν να σπουδάσει υποκριτική εγώ τον παρότρυνα να κάνει αυτό που αγαπά.

EΤέλος θα ήθελα την άποψη σας για την Μπιενάλε Λάρνακα 2018 που ανακοινώθηκε πρόσφατα και τι πρέπει να κάνουμε ως Λάρνακα για να πάμε πολιτιστικά μπροστά.
Πολιτιστικά; Να μην αντιγράφουμε! Να είμαστε ο εαυτός μας. Στην Κύπρο αντιγράφουμε όλου του κόσμου τα κακά. Υπάρχουν τόσα καλά, αλλά εμείς αντιγράφουμε τα κακά!
Για την Μπιενάλε Λάρνακα εξεπλάγη όταν άκουσα αυτό το πράγμα διότι είναι κάτι τεράστιο και εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Αλλά δεν σημαίνει πως δεν θα δοκιμάζουμε επειδή υπάρχει ρίσκο. Μπράβο στους διοργανωτές και φάνηκε στην εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση ότι είναι διαβασμένοι και γνωρίζουν που πατούν και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να τους βοηθήσουμε όλοι.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο

Η συνδημότισσα μας Κωνσταντίνα Ελευθερίου μας παρουσιάζει γι αυτή τη βδομάδα, μέσα από τη στήλη της στο SkalaTimes, νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια στο φούρνο. ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ

error: Content is protected !!