Search
Close this search box.

Εμμηνόπαυση και Οστεοπόρωση

anthoula

To AKEΛ Λάρνακας πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες εκδήλωση στον ΑΠΟΠ Προδρόμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Στην εκδήλωση μίλησε η γιατρός Ανθούλλα Ιωαννίδου για ιατρικά θέματα που αφορούν και απασχολούν τις γυναίκες σήμερα. Πιο κάτω ολόκληρη η ομιλία της γιατρού:

Εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος είναι η περίοδος στην ζωή της γυναίκας που συμβαίνουν ριζικές αλλαγές όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Συνήθως αρχίζει ανάμεσα στα 45 και 55 χρόνια.

all2Σήμερα ή γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση μπορεί να προβλέπει ότι θα επιβιώσει για ένα ακόμη τρίτο τής ζωής της, ενώ πριν από 100 χρόνια όπου η μέση διάρκεια ζωής της γυναίκας ήταν 50 χρόνια το τέρμα της αναπαραγωγικής της λειτουργίας ήταν συνήθως και προειδοποίηση ότι βρίσκεται κοντά στo τέρμα και της βιολογικής της ύπαρξης δηλαδή στον θάνατο. Στην εποχή μας η μέση διάρκεια τής ζωής της γυναίκας αυξάνεται σταθερά και μια γυναίκα 50χρόνων αναμένεται να ζήση άλλα 30 χρόνια. Βρίσκεται δηλαδή στην αρχή μόνο μιας νέας περιόδου ζωής που μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και πολύ ευχάριστη και ικανοποιητική.

Σήμερα οι γυναίκες ευτυχώς αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ ότι στο παρελθόν σαν μια ευκαιρία για να αποκτήσουν ωριμότητα και απελευθέρωση.

Ποια όμως είναι η αιτία της εμμηνόπαυσης;

Η άμεση αιτία είναι η οριστική παύση τής ωοθηκικής λειτουργίας , δηλαδή τής ελάττωσης των ωοθυλακίων που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση παραγωγής των ορμονών, των οιστρογόνων. Αυτή η μείωση των οιστρογόνων όμως στο 75% των γυναικών προκαλεί πολυάριθμα και πολλές φορές δυσάρεστα συμπτώματα, συμπτώματα που παρουσιάζονται άμεσα και συμπτώματα που παρουσιάζονται μακροπρόθεσμα.

Tά άμεσα συμπτώματα είναι:

  1. Οι εξάψεις

  2. Ψυχολογικές διαταραχές που οδηγούνται μακροπρόθεσμα στη κατάθλιψη.

  3. Ουρογεννητικές διαταραχές Η μείωση τvν οιστρογόνων οδηγεί και στήν ατροφία του κόλπου και κατ’ επέκταση η σεξουαλική επαφή να γίνεται επώδυνη και δυσάρεστη.

  4. Αλλαγές στο δέρμα και στήν τριχα. Λόγω μείωσης των οιστρογόνων έχουμε ξηρότητα του δέρματος , εμφάνιση ρυτίδων υπερτρίχωση κυρίως στο πρόσωπο και τριχόπτωση.

Διάφορα άλλα συμπτώματα όπως δυσφορία στο στήθος , πόνος και φλεγμονή στίς αρθρώσεις , μυικοί πόνοι.

Μακροπρόθεσμα συμπτώματα.

1 Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

2 Καρκίνος του μαστού. Μάστιγα των τελευταίων χρόνων που πλέον εμφανίζεται όχι μόνο μετά την εμμηνόπαυση αλλά και αρκετά πιο πριν. Πρόληψη και έγκυρη διάγνωση ή πιο αποτελεσματική θεραπεία.

3 Κατάθλιψη

4 Νόσος Αλσχαιμερ

5 Οστεοπόρωση ή σιωπηλη ασθένεια είναι μια χρόνια πάθηση που οφείλεται στην ελάττωση της οστικής μάζας του κατά τα άλλα φυσιολογικού οστού με κίνδυνο κατάγματος .Φαίνεται ότι τα κατάγματα στην Οστεοπόρωση είναι σοβαρή επιπλοκή και που δυστυχώς συνεχώς αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Τα πιο συχνά κατάγματα συμβαίνουν στον καρπό, στην σπονδυλική στήλη που οδηγούν στην κύφωση, και στο ισχίον που συχνα καταλήγουν σε αναπηρία. Αυτά τα κατάγματα μπορεί να προξενήσουν δυνατόν πόνο, μυική σύσπαση, μειωμένη κινητικότητα, μελαγχολία, άγχος ακόμη έμμεσα και τον θάνατο.

Σύμφωνα με την παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η πάθηση προσβάλλει το 1/3 των γυναικών άνω των 60-70 χρόνων και τα 2/3 άνω των 80. Μια στις 3 γυναίκες κατά την διάρκεια τής ζωής τους θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.

Επειδή όμως ή Οστεοπόρωση είναι ένα σιωπηλό νόσημα , ιδίως στα αρχικά στάδια τής οστικής απώλειας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση τής ασθένειας .

Γι’αυτό τον σκοπό απαιτείται η προληπτική εξέταση, κυρίως των ατόμων υψηλού κινδύνου τα οποία είναι και πιο ευάλωτα στην Οστεοπόρωση.

Ποια όμως είναι αυτά τα άτομα;
Άτομα με κληρονομική επιβάρυνση
Πρώιμη εμμηνόπαυση
Ολική υστερεκτομή
Καθιστική ζωή
Ανεπαρκής διατροφή ( στην λήψη ασβεστίου,βιτ D)και κακές διατροφικές συνήθειες όπως ο αλκοολισμός και το κάπνισμα
Με χρόνιες ασθένειες όπως ο Διαβήτης , ο Υπερθυρεοειδισμός , Ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ
Λήψη στεροειδών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ή διάγνωση τής Οστεοπόρωσης γίνεται με την μέθοδο DEXA, μέτρηση τής σπονδυλικής στήλης και του μηριαίου οστού, είναι εντελώς ανώδυνη μέθοδος και η δόση τής ακτινοβολίας είναι ελάχιστη.
Ή θεραπεία τής Οστεοπόρωσης πρέπει να ξεκινά πάντοτε από την πρόληψη που είναι και η πιο αποτελεσματική θεραπεία, και η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από τα παιδικά χρόνια με πρόσληψη αρκετής ποσότητας ασβεστίου vit D, καθημερινή άσκηση.

Τώρα όσο αφορά την θεραπεία υπάρχουν αρκετά και αποτελεσματικά φάρμακα όπως τα οιστρογόνα που αποτελούν μια φυσιολογική προσέγγιση και πολλές φορές στα χέρια του έμπειρου ιατρού η βοήθεια τους είναι ουσιαστική. Αυτά χρησιμοποιούνται στα πρώτα πέντε χρόνια τής εμμηνόπαυσης έχοντας πάντοτε υπόψη τους κινδύνους.
Η καλσιτονίνη που δίδεται στις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει αρκετούς πόνους στα οστά λόγω της οστεοπόρωσης διότι έχει σαφή αναλγητική δράση.
Τα διφοσφωνικά πού χρησιμοποιούνται στην εγκατεστημένη οστεοπόρωση για πρόληψη περαιτέρω καταγμάτων.
Τούς εκλεκτικούς ρυθμιστές των οιστρογονικών υποδοχέων που μιμούνται ορισμένες από τις ωφέλιμες επιδράσεις των οιστρογόνων χωρίς να έχει επιδράσεις στο ενδομήτριο.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην γυναικεία φυσιολογία εφόσον επηρεάζουν 300 και πλέον λειτουργίες του οργανισμού. Και μολονότι ορισμένες γυναίκες περνούν ήπια το στάδιο τής εμμηνόπαυσης, όλες ανεξαιρέτως συνειδητοποιούν τις αλλαγές όμως εξαρτάται από εμάς πώς θα αντιμετωπίσουμε σωστά και με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις αλλαγές .
Με σωστή διατροφή , καθημερινή άσκηση και μακρυά από το άγχος θα μπορούσαμε με την εμμηνόπαυση να κάνουμε μια νέα αρχή στην ζωή μας που μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και ευχάριστη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!