Η Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα, κυρία Φωτεινή Καλογήρου, με αφορμή το “τριήμερο πασχαλινό σχολείο” που θα πραγματοποιηθεί μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, στη Λάρνακα, μίλησε στην Αρχισυντάκτρια του Skala Times Γιώτα Δημητρίου, η συνέντευξη δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην έντυπη εφημερίδα “24”.
——————————————————–
Η Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα, κυρία Φωτεινή Καλογήρου, με αφορμή το “τριήμερο πασχαλινό σχολείο” που θα πραγματοποιηθεί μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, μας μιλά για το Ίδρυμα, αλλά και για τα πολιτιστικά δρώμενα στη Λάρνακα σήμερα και τονίζει ότι «Μέσα από τις δικές μας συνεργασίες αλλά και μέσα από εκδηλώσεις που γίνονται, έχω δει ένα τεράστιο όραμα από νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν στην πόλη τους, τη Λάρνακα. Νέοι καλλιτέχνες με μοναδικά ταλέντα αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά έχουν βάλει προσωπικό στόχο να ενισχύσουν το πολιτιστικό επίπεδο στη Λάρνακα. Εμείς ως Ίδρυμα στηρίζουμε έμπρακτα όσο το δυνατόν περισσότερες νέες ιδέες και συνεργασίες ενισχύοντας αυτό το όραμα σε μια πόλη που ήταν και είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό».
Κυρία Καλογήρου τι ακριβώς προσφέρει το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας και ποια η σχέση του με το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Λάρνακας;
Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να προβάλουμε το Ίδρυμα και τη δράση του μέσα από την εφημερίδα σας. Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το 2010 (εδώ να πούμε ότι είναι το μόνο Ίδρυμα που έχει ιδρυθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας) και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Με την μετακόμιση του σε ένα πολυχώρο στο κέντρο της Λάρνακας, στις αρχές του 2016, το Ίδρυμα έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο με εβδομαδιαία δημιουργικά και ποιοτικά εργαστήρια, όπως Θέατρο, Μουσική, Εργαστήρια Προσωπικής Εξέλιξης, Δημιουργικής Γραφής, Κατασκευών με βάση την Αρχιτεκτονική και άλλα καθώς και με μονοήμερες εκδηλώσεις οι οποίες παρέχουν μια πληθώρα επιλογών στο χώρο των τεχνών, στο κοινό της Λάρνακας. Ο εκάστοτε Δήμαρχος της πόλης μας είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Σας στηρίζει ο Δήμος Λάρνακας στις διάφορες δραστηριότητες σας;
Εκτός από την άμεση σχέση που έχουμε την οποία ορίζει το καταστατικό του Ιδρύματος, ο Δήμος Λάρνακας είναι ένας έμπρακτος υποστηρικτής της δράσης του Ιδρύματος. Η συνεργασία με όλα τα τμήματα του Δήμου καθώς και με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας είναι πάντα εξαιρετική και η ανταπόκρισή τους θετική και άμεση σε όλες τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Ο Δήμαρχος, κ Αντρέας Βύρας, έχει δηλώσει και αυτός, ως ο νέος Δήμαρχος της πόλης, τη στήριξή του στους στόχους και στο όραμα του Ιδρύματος και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.
Ποια η γενικότερη εμπλοκή του Ιδρύματος στα πολιτιστικά της Λάρνακας;
Εκτός από τα εβδομαδιαία εργαστήρια που παρέχει το Ίδρυμα στους χώρους του, διοργανώνει επίσης διάφορες εκδηλώσεις και εργαστήρια σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης όπως, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά και νέους να εμπλακούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, μέσω του διαγωνισμού «Ανακύκλωσε & Δημιούργησε», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος, ο οποίος διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά, και απευθύνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τις ομάδες των παιδιών να δημιουργήσουν έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά προωθώντας παράλληλα τη δημιουργία, την ομαδικότητα και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Εδώ να αναφέρουμε ότι το Ίδρυμα προσφέρει και το μουσικό πρόγραμμα «Μουσική για Παιδιά και Νέους», στο οποίο οι συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, διδάσκονται δωρεάν μουσικά όργανα σε ατομικό επίπεδο.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
http://24h.com.cy/2017/03/25/stirizoume-ebrakta-tous-neous-pou-echoun-orama-ke-nees-idees/