Search
Close this search box.

Νίκος Κέττηρος: “Στην πολιτική δεν έχουν σημασία τα σενάρια αλλά οι τελικές αποφάσεις”

kettiros2

Ο δημοσιογράφος Νίκος Κέττηρος μετά την εκλογή του με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις ως βουλευτής Αμμοχώστου έχει μπει δυναμικά στη πολιτική σκακιέρα του τόπου. Μεγάλωσε στον συνοικισμό Κιτίου και σήμερα ζει στην Λάρνακα, εντούτοις συχνά δηλώνει πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα γυρίσει στο κατεχόμενο χωριό του, τη Λύση. Εμείς συναντηθήκαμε μαζί του σε καφετέρια της πόλης μας και  κουβεντιάσαμε για διάφορα θέματα, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2018. 

Της Γιώτας Δημητρίου

11173418_10206513345215065_2921466059796556873_nΈνα σχεδόν χρόνο μετά την εκλογή σας ως βουλευτής Αμμοχώστου τελικά βρήκατε το ρόλο του βουλευτή όπως τον αναμένατε ή όχι;
Ήξερα ότι κόσμος της Επαρχίας Αμμοχώστου βρίσκεται σε όλη την Κύπρο και αυτό δυστυχώς μου στερεί την ευκολία να είμαι καθημερινά με αυτό τον κόσμο. Μπορεί οι περισσότεροι να βρίσκονται στην επαρχία ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά υπάρχει κόσμος σε όλη την Κύπρο. Όταν λοιπόν ξεκινάς απ’ τον Πύργο Τυλληρίας, επαρχία Πάφου, επαρχία Λεμεσού, επαρχία Λάρνακας, τόσοι συνοικισμοί και τόσος κόσμος της Αμμοχώστου σε όλη την Κύπρο, δεν είναι εύκολο να μπορείς να είσαι κοντά σε όλους. Θεωρώ πως ένας βουλευτής πρέπει να είναι κοντά στον κόσμο και στα προβλήματα. Όταν ανέλαβα είχα την εντύπωση πως θα μπορούσα να είμαι κοντά στον κόσμο πιο συχνά…. Τελικά δεν γίνεται. Κοίταξε, η βουλή έχει κάνει πολλά τρελά, αν καταφέρει να μετατρέψει και το 24ωρο σε 48ωρο θα είναι κάτι καλό και θα μας βοηθήσει πολύ (χαμογελά).

Η ελεύθερη Αμμόχωστος έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα….όπως πχ ο εποχιακός τουρισμός που κάνει την περιοχή να είναι γεμάτη ζωή το καλοκαίρι και το χειμώνα να μετατρέπεται σε περιοχή φάντασμα, με εκατοντάδες άνεργους….
Ναι σίγουρα υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να δούμε όσον αφορα στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Αλλά πρέπει να σου πω ότι ήμουν 22 χρόνια στη δημοσιογραφία και θυμάμαι να συζητάμε πάντα το ίδιο αυτό θέμα, του εποχιακού τουρισμού. Η Κύπρος πουλά τον ήλιο, τις θάλασσες της, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να δουλέψουμε στον εξειδικευμένο τουρισμό. Αθλητικός, συνεδριακός, ιατρικός, και άλλα είδη εξειδικευμένου τουρισμού που μπορούσαμε να τα δουλέψουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Κάθε φορά που τίθεται αυτό το θέμα μας λένε ότι πρέπει να γίνουν μελέτες, έρευνα, κτλ. Και αυτό που έχω διαπιστώσει απ’ τους 9-10 μήνες που είμαι στην βουλή είναι ότι κάθε φορά που θέλουμε να παραπέμψουμε κάτι παρακάτω μας λένε ότι πρέπει να γίνει μελέτη, έρευνα κτλ και έτσι όλα καθυστερούν ή ακόμα χειρότερα ξεχνιούνται. Πρέπει όμως να αναλάβει και η ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιες κινήσεις και δράσεις και να μην αναμένει μόνο απ’ το κράτος. Δεν γίνεται να θυμάμαι το κράτος όταν ως ιδιώτης θέλω να με στηρίξει αλλά όταν καταπατούνται δικαιώματα των εργαζομένων να λέμε ότι “είμαστε ελεύθερη αγορά και έτσι εργαζόμαστε”. Θεωρώ λοιπόν ότι και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι πρέπει να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αλλάξουν κάποια δεδομένα. Με τον εξειδικευμένο τουρισμό δεν θα βοηθηθεί μόνο ο κόσμος που εργάζεται στα ξενοδοχεία και ολόκληρη η περιοχή, αλλά και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι.

Βέβαια η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα….
Φυσικά, έχουμε το θέμα της γεωργίας, που εκεί τα προβλήματα είναι πολλά. Πρόσφατα, μέσα στον Φεβρουάριο εξετάσαμε το θέμα του νερού. Υπάρχει ένα όριο ποσού στο νερό που μπορεί να αναλώσει κάθε γεωργός ανάλογα με την καλλιέργεια και την έκταση που διαθέτει. Την προηγούμενη χρονιά όμως που είχαμε ανομβρία αναγκάστηκαν οι αγρότες να χρησιμοποιήσουν πολύ περισσότερες ποσότητες και ενώ λοιπόν το νερό κοστίζει 17σεντς τον τόνο για τους αγρότες, μέχρι το όριο τους, όταν το ξεπεράσουν αυξάνεται, τετραπλασιάζεται. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσου περισσότερο νερό λόγω ανομβρίας, υπερτιμολογηθήκαν απ’ το τμήμα αναπτύξεως υδάτων και αναγκάστηκαν να υποστούν την ζημιά οι ίδιοι. Βλεποντας αυτά οι νέοι, αν και άνεργοι, δεν επιλέγουν την γεωργία παρόλο που η περιοχή έχει μια παράδοση στο τομέα αυτό. Εμείς ως βουλευτές ΑΚΕΛ έχουμε θέσει το θέμα στην επιτροπή γεωργίας της βουλής και το συζητήσαμε επανειλημμένως. Ζητήσαμε απ’ το κράτος να δει το θέμα της υπερτιμολόγησης αφού οι άνθρωποι δεν φταίνε για την ανομβρία! Βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τους αγρότες της ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Απλά τυχαίνει η συγκεκριμένη περιοχή να έχει αρκετούς αγρότες.
kettiros1
Πάμε σε κάτι άλλο. Αλήθεια ποια η γνώμη σας για την απόφαση της βουλής να γιορτάζεται η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950;
Εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα το συζητήσαμε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια παρερμηνεία απ’ τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθότι διδάσκεται ήδη το κομμάτι της ιστορίας που αφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Παρόλα αυτά, όσοι ψήφισαν θετικά θα έπρεπε να προβληματιστούν γιατί το ελαμ έθεσε την συγκεκριμένη τροπολογία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το ελαμ και κάποιοι άλλοι ψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία έχοντας επίγνωση του τι κάνουν, κάποιους άλλους θα του πιστώσω με αφέλεια και κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν προς άγραν ψήφων. Ξέρεις, για μένα εκείνη τη στιγμή ήταν η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για κάποιους….

Για ποιους;
Για τον ΔΗΣΥ, ο οποίος για να μην παραπονέσει κάποιους εθνικόφρονες τοποθετήθηκε με τον τρόπο που είδαμε, με την αποχή, αφήνοντας ουσιαστικά την τροπολογία να περάσει. Στη συνέχεια είδαμε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να τιμά το μνημόσυνο του Γρίβα, του ανθρώπου που προκάλεσε δεινά σε αυτό τον τόπο και μετά διακηρύττουν ότι επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση με τους τουρκοκύπριους και την επανένωση του νησιού! Δεν δικαιολογώ την υπερβολική αντίδραση την τουρκοκυπριακής βουλής να αποχωρήσει απ’ τις συνομιλίες, αλλά αφού βλέπαμε πως κάτι δεν πάει καλά θα έπρεπε να ήμασταν προσεκτικοί. Υπενθυμίζω ότι ήταν με το σύνθημα της ένωσης που κάποιοι έκαναν πραξικόπημα και εγκλήματα σε αυτό τον τόπο. Και δυστυχώς κάποιοι δεν διδάχτηκαν απ’ την ιστορία.
Να σου πω κάτι ειλικρινά; Εγώ θα ντρεπόμουν, θα ντρεπόμουν πάρα πολύ, αν με έσερνε απ’ τη μύτη ένα νεοναζιστικό κόμμα!
Να σου πω ότι αυτοί (ελαμ) την ίδια μέρα είχαν έρθει με ακόμα μια τροπολογία που με την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ δεν πέρασε.

Ποια τροπολογία;
Για τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας των τουρκοκυπτριακών περιουσιών, συγκεκριμένα αφορούσε την αποκοπή του κονδυλιού για την συντήρηση των νεκροταφείων των τουρκοκυπρίων.

Καθόλου τυχαίο που και αυτό το έφεραν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή των συνομιλιών.
Ακριβώς! Αλλά με την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ δεν πέρασε.

Παρόλο όμως που το κόμμα σας κ. Κέττηρε βλέπει τις τάσεις και δράσεις και ενέργειες τουpro ΔΗΣΥ όπως πχ πιο πάνω την αποχή του σε ένα σημαντικό ζήτημα με αποτέλεσμα να πέσει στην παγίδα του νεοναζιστικού κόμματος, εντούτοις εσείς ως κόμμα της Αριστεράς κατηγορείστε (και από κόσμο σας) ότι δεν είστε αντιπολίτευση αλλά γίνεστε ένα με το Δεξιό κόμμα. Τι απαντάτε; 
Το ΑΚΕΛ είναι ταγμένο να υπηρετεί πατριωτικά τον τόπο ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους και το έχει αποδείξει. Ξέρουμε πως θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κερδίσουμε εντυπώσεις και ψήφους εαν εκμεταλλευόμασταν κάποια λάθη του Αναστασιάδη και μαζί με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να τον “χτυπάμε” απ’ το πρωί ως το βράδυ (όπως έκαναν αυτοί επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ) να συμπαραταχθούμε με κάποιους του ενδιάμεσου χώρου στις εκλογές, επικοινωνιακά να είχαμε κερδίσει κόσμο και όλα καλά και άγια. Ε λοιπόν, δεν είναι αυτό το ΑΚΕΛ! Εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο. Τον υπεύθυνο και πατριωτικό δρόμο στο κυπριακό, να έχουμε πάνω απ’ όλα την πατρίδα μας την Κύπρο, τον κόσμο, και μετά τα κομματικά ποσοστά. Ίσως να πληρώσαμε με πολιτικό κόστος και να το είδαμε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά είμαστε ένα κόμμα 90 χρόνων με συγκεκριμένη ιστορία και δράση και είμαστε ταγμένοι για να αγωνιζόμαστε με τους εργάτες και τους ανθρώπους του μόχθου. Ο σκοπός μας είναι να υπηρετούμε την ευημερία του τόπου και του κόσμου. Αν παρασυρνόμασταν απ’ την ανάγκη για αύξηση κομματικών ποσοστών και κάναμε οτιδήποτε άλλο, ε τότε δεν θα ήμασταν ΑΚΕΛ θα ήμασταν κάτι άλλο. Είχαμε ως ΑΚΕΛ στηρίξει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ παρόλο τον πόλεμο που δεχόμασταν απ’ τα άλλα κόμματα. Όταν ανέλαβε ο ΔΗΣΥ την προεδρία του τόπου ακολούθησε μια άλλη πολιτική για ένα χρόνο και μετά επέστρεψε στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλατ, τις οποίες προηγουμένως πολεμούσε για χάριν αντιπολίτευσης. Τι έπρεπε να κάνουμε λοιπόν, να πάμε απέναντι του ή να βγαίνουμε να φωνάζουμε ότι τελικά άλλαξε στάση κτλ; Μείναμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που ήταν η λύση επιτέλους για την πατρίδα μας. Να αλλάζαμε στάση για να μην μας πουν ότι “ταυτιστήκαμε” με το ΔΗΣΥ; Μα εμάς αυτές ήταν οι θέσεις μας. Δεν αλλάξαμε.
Κοίταξε είναι μια εύκολη καραμέλα να λες ότι το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ ταυτίζονται και έχουμε δησακελ. Αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, ας πιάσουμε διαχρονικά θέσεις και στάσεις και δράσεις και θα δούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Επιμένω όμως, δεν θα μπορούσε το ΑΚΕΛ ως αντιπολίτευση να ασκεί μια πιο έντονη κριτική ως προς την κυβέρνηση;
Ασκούμε κριτική, καθημερινά, δες πχ με το λιμάνι Λεμεσού που έχει βουλιάξει η ιδεολογία τους περί ιδιωτικοποιήσεων, δεν ασκήσαμε κριτική; Μα αν περιμένουν κάποιοι να βγαίνουμε να βρίζουμε ή να υπερβάλουμε με θεατρινισμούς για χάριν εντυπωσιασμού, ε αυτά δεν είναι μέσα στα δικά μας πλαίσια. Κριτική όμως, για όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, ασκούμε.

Και μια τελευταία ερώτηση: Ο Φεβρουάριος του 2018 είναι κοντά, το ΑΚΕΛ άρχισε να εργάζεται ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στις προεδρικές εκλογές;
Θα σου μιλήσω εντελώς ειλικρινά, εκτός από βουλευτής είμαι και μέλος της κεντρική επιτροπής του κόμματος και μέλος της επαρχιακής επιτροπής Αμμοχώστου, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Είχαμε επικεντρωθεί στις συνομιλίες δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα των εκλογών. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι πως σύντομα θα πρέπει να το δούμε.

Παίζουν πολλά σενάρια όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές και το ΑΚΕΛ…
Ναι, ίσως. Όμως, στην πολιτική δεν έχουν σημασία τα σενάρια αλλά οι τελικές αποφάσεις. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!