Ως γενοκτονία των Αρμενίων (Αρμενικά: Հայոց Ցեղասպանություն) αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96), ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18) Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915 όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. Των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).
Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τέσσερις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ναβάρα), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).
Ανακοίνωση κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χριστοδουλίδη
«Όνειδος στην Ιστορία της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 102 χρόνων από τη συγκεκριμένη μέρα αναφέρει:
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταδικάζουν με τον πιο σθεναρό τρόπο το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Η κυβέρνηση εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της προς τον λαό της Αρμενίας και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή της στην προσπάθεια για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον διεθνή παράγοντα».
ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org – ΑΜΠΕ
Επιμέλεια: Skala Times