Ανακοίνωση Τύπου
Θέμα: Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής
Με ιδιαίτερη χαρά ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου ανακοινώνει την διοργάνωση Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής με τον διακεκριμένο συγγραφέα Δημήτρη Τανούδη.
Ο Δημήτρης Τανούδης ζει στην Αθήνα. Εισηγείται σεμινάρια και εργαστήρια γραφής κατά τα τελευταία οχτώ χρόνια. Το μυθιστόρημά του, «Σπασμός» (Νεφέλη 2011), ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, ενώ το 2012 βραβεύτηκε από το ΕΚΕΒΙ στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Τα θεατρικά του έργα, «Ένας πολυπρόσωπος νόστος» (Poema 2014) και «Γύρω από τη φωτιά» (Fairead 2016), έχουν δραματοποιηθεί σε αντίστοιχες παραστάσεις, ενώ συντονίζει την ιστοσελίδα δημοσίευσης λογοτεχνικών κειμένων και την ομώνυμη λέσχη ανάγνωσης «Φάλαινα» (http://falaina.info/). Έχει επιμεληθεί το δίτομο συλλογικό έργο, «Η πόλη αυτή τη νύχτα» (Poema 2014), μία από τις πρώτες προσπάθειες για την ανάδειξη νέων διηγηματογράφων σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τις εκδόσεις Νεφέλη, κυκλοφόρησε επίσης το μυθιστόρημα «Χώματα», σημειώνοντας αναγνωστική απήχηση (http://www.athensvoice.gr/politismos/books/dimitris-tanoydis-o-syggrafeas-os-varvaros).
Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Οργανισμός Νεολαίας δίνει την ευκαιρία σε νέους που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις συγγραφικές τους δεξιότητες να συμμετάσχουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στις παραδόσεις του κυρίου Τανούδη, ο οποίος θα βρεθεί στην Κύπρο ειδικά για την εισήγηση των εργαστηρίων.
Σε καθένα από τα τρία εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αφομοιώσουν μυστικά της λογοτεχνικής αφήγησης και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη Δημιουργική Γραφή, παρακολουθώντας τις εξής θεματικές ενότητες:
-
Αφηγηματικά Πρόσωπα: Μέσα από ποιες διεργασίες αποφασίζει ο συγγραφέας τη φωνή που θα ακούσει ο αναγνώστης; Εξετάζουμε το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο πρόσωπο αφήγησης, όπως και την ιδιαίτερη περίπτωση του ομηρικού Οδυσσέα.
-
Η Τεχνική του Υπαινιγμού: Πώς να δημιουργήσουμε κρυφές πηγές γνώσεων στο εσωτερικό του λόγου; Με σημείο εκκίνησης τα διηγήματα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ανακαλύπτουμε το «Show, don’ t tell», μια νοητική στάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στη σύγχρονη λογοτεχνία.
-
Αρχή & Φινάλε: Από πού να αρχίσουμε και πώς να ολοκληρώσουμε μια ιστορία; Έξι τρόποι έναρξης και τρεις τρόποι κατάληξης προτείνονται μέσα από τη μελέτη κλασικών και μοντέρνων λογοτεχνικών κειμένων.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν
την Τρίτη, 23/05/2017, 15:00-19:00 — Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λεμεσού
την Τετάρτη, 24/05/2017, 15:00-19:00 — Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λευκωσίας
την Πέμπτη, 25/05/2017, 16:30-20:30 — Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λάρνακας
Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες:
-
ιστοσελίδα www.onek.org.cy
-
Κέντρα Πληροφόρησης Νέων | Παγκύπριος Αριθμός: 7777 27 57.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Λευκωσία,
Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων