Search
Close this search box.

Ο Δεκάλογος του Καλοκαιριού!

editorial1

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια Skala Times)

Για κάποιους από εμάς το καλοκαίρι παραμένει η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Κανένας δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, έχει ψυχολογικές ρίζες απ’ τα καλοκαίρια που περνούσαμε ως παιδιά, ανέμελα (ανέμελα = χωρίς σχολείο), στην αυλή της γιαγιάς ή στις θάλασσες. Η αγαπημένη, λοιπόν, εποχή του χρόνου έχει ένα δεκάλογο (όχι του γύφτου, εκείνος είναι δωδεκάλογος, και είναι του Παλαμά).
Ένα δεκάλογο που μπορεί να βγήκε απ’ το κεφάλι της υποφαινόμενης, αλλά μπορεί να σας κάνει καλό. 

1. Θάλασσα. Θάλασσα. Θάλασσα. Τον ελεύθερο σας χρόνο (ή τελοσπάντων στις διακοπές σας) χαρείτε την θάλασσα.  Δεν σας έπεισα;
Επιστημονικά και απο το διαδίκτυο, αναδημοσιεύω: “
Το θαλασσινό νερό περιέχει 89 ευεργετικά στοιχεία για το σώμα μας που του παρέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως ιώδιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φθόριο, πυρίτιο καθώς και βιταμίνες, αμινοξέα και άλλες ουσίες που δεν προστατεύουν μόνο την υγεία, αλλά καθυστερούν και την διαδικασία της γήρανσης. Το ανθρώπινο δέρμα έχει την ικανότητα να απορροφά εύκολα όλα αυτά τα στοιχεία ώστε ο οργανισμός να επωφεληθεί από αυτά. Το θαλασσινό νερό δρα θεραπευτικά στην δερματίτιδα, στην ακμή, την ψωρίαση, σε πληγές που αργούν να επουλωθούν, σε ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.
Ο πολιτισμός μας γνώριζε εκ παλαιοτέρων τα οφέλη της θάλασσας. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε λουτρά και εισπνοές θαλάσσιας αύρας ως φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν περνούσαν αρκετό χρόνο βυθισμένοι στο θαλασσινό νερό, σε θερμά λουτρά, έκαναν μαλάξεις με φύκια για να φροντίσουν το δέρμα τους και εισπνοές μικρών ποσοτήτων θαλασσινού νερού”.
Η υποφαινόμενη πιστεύει πως οι καλύτερες θάλασσες του κόσμου (εκτός απ’ της Λάρνακας μας) είναι οι θάλασσες του Πρωταρά.

2. Μην ασχολείστε με ανθρώπους που σας αδίκησαν, σας πλήγωσαν, μιλούν πίσω απ’ τη πλάτη σας κτλ. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πρόβλημα δικό τους. Και εσείς, αν δεν είστε ψυχολόγος που πληρώνεται για να τους το λύσει, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι αυτό. Να σκέφτεστε μια χρυσή ατάκα που λέει “Let Go and let God” και αν δεν πιστεύετε στο Θεό, τότε κάντε το “Let Go and let Karma”. (Στο μεταξύ επιβάλλεται να τους συγχωρέσετε και ίσως να τηρήσετε το χρυσό κανόνα “μακριά και αγαπημένοι”).

3. Κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και χαρίστε του ένα υπέροχο φίλο! Μοναδικό. Σοφό. Παντοτινό. Που θα του μάθει πράγματα. Χαρίστε του ένα βιβλίο του Χορχέ Μπουκάι και τελειώνοντας το θα νιώσετε καλύτερα και λίγο σοφότεροι. Σας προτείνω το “Ιστορίες να Σκεφτείς” ή το “Ο Δρόμος της Αυτοεξάρτησης”. Παραλία, φραπέ και ένας Μπουκάι! Σχεδόν…ευτυχία!
Από το βιογραφικό του: “Ο Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ισπανία… Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε -τουλάχιστον- είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων.
Ζει στα προάστια του Μπουένος Άιρες με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά”.

4. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο γίνεται και γεμίστε τις μπαταρίες σας για τον μουντό χειμώνα.

5. Αγαπήστε όσο περισσότερο γίνεται. 

6. Κάντε παρέα με ανθρώπους που σας κάνουν καλό και όχι κακό με οποιοδήποτε τρόπο, πχ με την αρνητικότητα τους. Από μια ιστοσελίδα ψυχολογίας βρήκα το πιο κάτω και το προσυπογράφω: “Να έχετε χαρούμενες παρέες. Ένα χαλασμένο αυγό είναι αρκετό για να καταστρέψει ένα ολόκληρο καλάθι με αυγά! Ακόμα κι αν είστε το πιο θετικά σκεπτόμενο άτομο, η παρέα με ένα… αρνητικό άτομο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας προς το χειρότερο. Επιλέξτε τους φίλους σας προσεκτικά. Και αφιερώστε όλο και περισσότερο χρόνο σε άτομα που σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα”.

7. Να σκέφτεστε πριν μιλάτε και πριν καταλήγετε σε συμπεράσματα ή….συναισθήματα. Μην κρίνετε χωρίς να σκεφτείτε. Και προς Θεού μην ερωτευτείτε τον λάθος άνθρωπο επειδή είναι καλοκαίρι….Κάντε την έρευνα σας πρώτα! :-P

8. Να έχετε χιούμορ (το καλοκαίρι επιβάλλεται λίγη δόση περισσότερη απ’ το κανονικό).

9. Να κάνετε σχέδια και όνειρα, για τώρα και για αύριο.

10. Να ακούτε μουσική (πάντα, αλλά το καλοκαίρι λίγο περισσότερο) και να απολαύσετε όσες περισσότερες συναυλίες γίνεται. Μην ασχολειθείτε με το ποιος ερμηνεύει το τραγούδι…Φτάνει να σας αρέσει.
Όπως πχ μου αρέσει εμένα (χρόνια τώρα) το “Καλοκαίρι” που δημοσίευσα πιο πάνω.

 

Υ.Γ Στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”, του Κωστή Παλαμά, ο ποιητής γράφει:
“Όσα βουνά κι αν ανεβείτε,
απ’ τις κορφές τους θ’ αγναντεύετε άλλες κορφές,
ψηλότερες, μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα
και στην κορφή σα φτάστε την κατάψηλη
πάλε θα καταλάβετε πως βρίσκεστε
σαν πρώτα κάτου απ’ όλα τ’ άστρα”.
Η ποίηση, κάποια μέρα, θα αλλάξει τον κόσμο και ίσως να είναι μέρα καλοκαιριού!


Kαλό Καλοκαίρι!
Να αγαπάτε!
Και να κάνετε νέες αρχές, όπου επιβάλλεται!
Ayia_napa_beach1

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!