Search
Close this search box.

Ένα “Αρχοντικό” μέσα στο Πανέμορφο Ιστορικό Αρχοντικό της πόλης….Το αναμένουμε!

ar1

“Το Αρχοντικό” είναι το καινούριο εστιατόριο της Λάρνακας, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του σύντομα, στο παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων, μέσα σε ένα πραγματικά ιστορικό αρχοντικό για τη πόλη του Ζήνωνα.

Στο αρχοντικό της Ευανθίας Πιερίδου.

Το “Αρχοντικό” με εσωτερικό χώρο, εξωτερική πλακόστρωτη αυλή και εσωτερική αυλή, θα προσφέρει γαστρονομικές απολαύσεις από την κυπριακή και την ελληνική κουζίνα!

ar2

Με λιτή διακόσμηση, πέτρινους τοίχους μιας άλλης εποχής και μια ατμόσφαιρα έτσι όπως ταιριάζει σε ένα κτίσμα του 1800, το νέο αυτό “στέκι” αναμένεται να κερδίσει τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες στη πόλη του Ζήνωνα.
ar3

Να αναφέρουμε βέβαια ότι στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων έλειπε ένας χώρος με κυπριακή και ελληνική κουζίνα και αυτή την “έλλειψη” έρχεται να καλύψει το “Αρχοντικό”.

Αναμένουμε την άφιξή του μέσα στις επόμενες μέρες, στην οδό Αθηνών 24, στις Φοινικούδες.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 24624141.

Facebook Page για το “Αρχοντικό” :
https://www.facebook.com/ToArchontikon/
ar4

———————————————————-

Πιο κάτω το ιστορικό του κτηρίου αυτού, που είναι ένα διαμάντι για τη πόλη του Ζήνωνα, όπως το βρήκαμε στο larnacainhistory.wordpress.com
(
Από το βιβλίο του Σωκράτη Αντωνιάδη, «Η Λάρνακα του Πουρίνου»)

evanthia pieridouH Ευανθία Πιερίδη γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1867. Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του Ιωάννη Πιερίδη και της Καλλιόπης Ραφαήλ Χάββα από την Αλεξανδρέττα. Η Ε. Πιερίδη δεν παντρεύτηκε. Αφιέρωσε τη ζωή της σε αγαθοεργίες υπέρ των πασχόντων συμπολιτών της.

Έκτισε δύο πτέρυγες στο παλιό νοσοκομείο Λάρνακας, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 1934, ενώ το διώροφο αρχοντικό των γονιών της, στην περιοχή του Λαρνάκου, το δώρισε στην πόλη το 1910 με σκοπό να στεγάσει το Δημοτικό Πτωχοκομείο (εγκαινιάστηκε το 1917). Όπως αναφέρει ο Ν. Γ. Κυριαζής, το Πτωχοκομείο απάλλαξε τη Λάρνακα: «…από τα σμήνη των μεταβαλλόντων την επαιτείαν εις επάγγελμα». Με χρήματα που άφησε στονΔήμο Λάρνακας, κτίστηκε τη διετία 1940-1942 απέναντι από το Πτωχοκομείο η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογαλακτούσης. Επί δημαρχίας Αννίβα Φράνσις (1967-1975), το παλιό κτήριο του Πτωχοκομείου κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.

Άφησε μεγάλα χρηματικά κληροδοτήματα σε κοινωφελείς και θρησκευτικούς οργανισμούς και βοήθησε πολλούς άπορους μαθητές των σχολείων της Λάρνακας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη διαθήκη της, η βοήθεια θα δίνεται σε άπορους μαθητές, «ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος». Τιμήθηκε με τη διάκριση του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, κληροδότησε στην πόλη το γνωστό αρχοντικό, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, με την πρόνοια όπως τα έσοδα από την ενοικίασή του να χρησιμοποιούνται «δια τας ανάγκας του Νοσοκομείου Λάρνακας».

Το 1933, αγόρασε στο παραλιακό μέτωπο το αρχοντικό Μώζερα, το οποίο ακολούθως δώρισε στην πόλη για τη στέγαση του δημαρχείου.

Πέθανε το 1934.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!