Search
Close this search box.

Αναστασία Γαϊτάνου Ξενοφώντος : “Η δική μου ιστοσελίδα δημιουργεί νέα κανάλια επικοινωνίας με τους αναγνώστες και ίσως νέους δρόμους που θα οδηγήσουν στην προώθηση της νέας μου συγγραφικής δουλειάς”

ana1

 Δεν χρειάζονται ιδιαίτεροι λόγοι για μια συνέντευξη ή μια κουβέντα με ταλαντούχους ανθρώπους. Όταν μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι είναι αξιόλογοι, βραβευμένοι συγγραφείς και εκπαιδευτικοί, τότε το ενδιαφέρον της κουβέντας είναι εξασφαλισμένο.
Ωστόσο, εμείς βρήκαμε αφορμή τη δημιουργία της νέα της ιστοσελίδα και ζητήσαμε από την εκπαιδευτικό και βραβευμένη συγγραφέα Αναστασία Γαϊτάνου Ξενοφώντος να κουβεντιάσει μαζί μας.

Skala Times

Αναστασία που σε βρίσκουμε συγγραφικά αυτό το καιρό;ana2
H εποχή αυτή για μένα είναι εποχή αναμονής. Συμμετέχω σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα με δύο ανέκδοτα μου έργα ενώ άλλα δύο μου βιβλία έχουν βγει στο δρόμο για αναζήτηση εκδοτικής στέγης. Είδομεν…

Πόσο απαραίτητο είναι κατά τη γνώμη σου ο συγγραφέας να βρίσκει τρόπους επικοινωνίας με το αναγνωστικό του κοινό;
Ο συγγραφέας γράφει για να διαβαστεί. Γράφει για να επικοινωνήσει.  Οι λέξεις είναι το όχημα που θα τον φέρει πιο κοντά στους αναγνώστες του. Επομένως ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη πρέπει να είναι πάντα ανοικτός.

Αυτός ήταν και ο λόγος δημιουργίας του προσωπικού σου μπλοκ; (http://www.anastasia-gaitanou.com.cy)
Αλήθεια τι σε ώθησε στη δημιουργία του προσωπικού σου μπλοκ και τι μπορεί να διαβάσει κανείς εκεί;
Σίγουρα. Η δική μου ιστοσελίδα δημιουργεί νέα κανάλια επικοινωνίας με τους αναγνώστες  και ίσως νέους δρόμους που θα οδηγήσουν στην προώθηση της νέας μου συγγραφικής δουλειάς.
Τι με ώθησε στη δημιουργία της; Μα είναι απλό. Έχω κάτι να πω… Έχω κάτι να μοιραστώ… Έχω κάτι να δώσω που για μένα είναι πολύτιμο. Την αγάπη μου για το βιβλίο. Το βιβλίο που υπηρετώ σαν αναγνώστης, σαν συγγραφέας μα και σαν εκπαιδευτικός. Γι’ αυτό στην ιστοσελίδα μου όλα γυρίζουν γύρω από έναν άξονα, το βιβλίο. Όπως αναφέρω στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας: «Αν τα βιβλία σας εμπνέουν, αν σας αγγίζουν στα φύλλα της ψυχής σας, αν σας μεταγγίζουν σταγόνες αγάπης, τότε ναι, είστε στο σωστό μέρος.»
Στην ιστοσελίδα μου μπορεί κανείς να βρει υλικό σχετικό με τα εκδομένα μου βιβλία. Παρουσιάσεις, φωτογραφικό υλικό, εκπαιδευτικό υλικό.

Μπορεί επίσης να διαβάσει στο συγγραφικό πανέρι διάφορα συγγραφικά μου κομμάτια τα οποία έχω γράψει στα δεκατέσσερα χρόνια που άρχισα να ασχολούμαι δειλά-δειλά με τη συγγραφή. Short stories, διηγήματα, παιδικά, χρονογραφήματα.
Και για τους φανατικούς αναγνώστες υπάρχουν βιβλιοπροτάσεις. Βιβλία για μικρούς και για μεγάλους που έχω διαβάσει και προτείνω ανεπιφύλακτα.
Ένα άλλο κομμάτι που θεωρώ ότι θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς είναι τα θέατρα που έχω γράψει και που έχουν παιχτεί από μαθητές του δημοτικού στις διάφορες σχολικές γιορτές. Πέρα όμως απ’ αυτό μια μεγάλη ενότητα στην ιστοσελίδα αναφέρεται στο πάντρεμα θεάτρου και βιβλίου. Πρόκειται για θεατρικά εργαστήρια βασισμένα σε παιδικά και εφηβικά βιβλία.

Αληθεύει ότι βρίσκεστε σε συζητήσεις με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αραδίππου για δημιουργία Λέσχης Βιβλίου;
Πράγματι μέσα στον Οκτώβρη ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συνάντηση. Είναι η πρώτη φορά που στην Αραδίππου θα γίνει μια τέτοια κίνηση και ελπίζουμε ότι θα την αγκαλιάσει ο κόσμος. Φυσικά είμαστε ανοικτοί και προς όλους τους Λαρνακείς. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τη βιβλιοθήκη της Αραδίππου ( 24 333605 ) για να μάθει περισσότερες πληροφορίες.

 Ποια είναι τα βιβλία που εσύ θεωρείς ότι σημάδεψαν ή επηρέασαν τη ζωή σου;
Μμμ, ωραία και συνάμα δύσκολη ερώτηση. Λοιπόν… Ένα παιδικό βιβλίο που με επηρέασε βαθιά και θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ είναι, «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν. Πρόκειται για έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη, δοσμένο με μια απλότητα που σε μαγεύει. Έχω διαβάσει άπειρα μυθιστορήματα μα αν έπρεπε να ξεχωρίσω … θα διάλεγα ένα παλιό και ένα σύγχρονο. Το πρώτο είναι ο «Αρχισιδηρουργός» του Ζωρζ Ονέ. Μια ρομαντική ιστορία, σε μια εποχή που ο ρομαντισμός δεν είχε χάσει την αληθινή του σημασία. Και το σύγχρονο δεν είναι άλλο από το «Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο», της Nina George. Αυτό το βιβλίο το αγάπησα γιατί μέσα στις σελίδες του θίγει με απίστευτη δεξιοτεχνία θέματα που με αφορούν άμεσα. Την αξία του βιβλίου στη ζωή μας, την αγάπη, τον θάνατο.

Ως εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης και ως συγγραφέας, ποιους τρόπους ή τεχνικές χρησιμοποιείς έτσι ώστε οι μαθητές σου να αγαπήσουν τα βιβλία και τη λογοτεχνία;
Πρώτα απ’ όλα δίνω το καλό παράδειγμα. Λατρεύω τα βιβλία κι αυτό το μεταδίδω στους μαθητές μου. Για κάθε ενότητα που διδάσκω στα ελληνικά φέρνω στην τάξη βιβλία με σχετική θεματολογία τα οποία δανείζονται και διαβάζουν. Οργανώνω επισκέψεις σε βιβλιοθήκη. Διαβάζουμε από κοινού ένα λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο και μελετούμε είτε μέσα από το θέατρο είτε μέσα από δημιουργικές εργασίες.  Καλούμε συγγραφείς στην τάξη μας. Γράφουμε το δικό μας παραμύθι και … Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να καλλιεργήσεις τη φιλαναγνωσία στους μαθητές σου, φτάνει εσύ ο ίδιος να πιστεύεις στην αξία της.

Μπορεί κανείς να είναι βιβλιοφάγος χωρίς να έχει διαβάσει τους “κλασικούς” συγγραφείς;
Τι σημαίνει άραγε κλασικός; Κλασικός ονομάζεται ένας εξαιρετικός συγγραφέας ή επιστήμονας που έθεσε τις βάσεις της επιστήμης του. Άρα το να διαβάσει ένας βιβλιοφάγος και κυρίως ένας επίδοξος συγγραφέας τους κλασικούς δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση.

Για σένα τι σημαίνει “καλός συγγραφέας” ;
Καλός συγγραφέας για μένα είναι αυτός που αγγίζει την ψυχή μου. Που με κάνει να ξενυχτώ τα βράδια για να διαβάσω το βιβλίο του. Που με απογειώνει τραβώντας με από την άχαρη ρουτίνα της καθημερινότητας.  Που μου αφήνει μια γλυκιά γεύση και με παίρνει ένα βήμα παραπέρα στον στίβο της ζωής.

Τέλος, δώσε μας ένα λόγο γιατί να κάνει “πλοήγηση” κανείς στο μπλοκ σου…
Γιατί στην ιστοσελίδα μου μπορείς να κάνεις μια μεγάλη βουτιά στα απύθμενα νερά του βιβλίου χωρίς να φοβάσαι ότι θα πνιγείς.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!