Search
Close this search box.

Μυρτώ Κατσούρη: “Ο ρόλος του Europe Direct του Δήμου Λάρνακας είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού μέσα από το Κέντρο δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να παίρνουν ΔΩΡΕΑΝ πληροφόρηση για πολλά ζητήματα”

1

Με αφορμή την Εβδομάδα Κινητικότητας και τη ποδηλασία και κουκλοθέατρο που διοργάνωσε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το Europe Direct του Δήμου Λάρνακας, το Skala Times συνομίλησε με την Λειτουργό Πληροφόρησης και Ενημέρωσης του Europe Direct του Δήμου Λάρνακας, κυρία Μυρτώ Κατσούρη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κυρία Κατσούρη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καθιερώθηκε από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στη Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα πότε άρχισε να γιορτάζεται και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί από το 2002 τον σημαντικότερο ίσως θεσμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων με στόχο τη καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, την ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Ο Δήμος Λάρνακας συμμετείχε από την αρχή σε αυτή τη τόσο σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ, δηλαδή από το 2002. Το 2002, δεν ξεκίνησε ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, αλλά ως Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και σταδιακά εξελίχθηκε σε Εβδομάδα. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η Ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως η 22 του Σεπτέμβρη για όλους Δήμους. Ο Δήμος μας συμμετέχει ενεργά από το 2002  και με εξαιρετικά πετυχημένες δράσεις, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Το 2011, κέρδισε τη δεύτερη θέση στο διαγωνιστικό κομμάτι που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία θέση στο top-ten το 2012, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερες από 2,000 πόλεις! Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κάθε χρόνο, συμμετέχουν ενεργά τόσο το κοινό όσο και τα σχολεία, τοπικοί φορείς, οργανισμοί και υπηρεσίες.
4
Στη φετινή θεματική που είχε τίτλο «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» τι είδαμε;
Φέτος,  δώσαμε έμφαση σε πιο στοχευμένες δράσεις. Δημιουργήθηκε ένα ενημερωτικό βίντεο για τους πολίτες, το οποίο βασίζεται στη φετινή θεματική «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα». Το βίντεο έχει ως στόχο να δείξει στους πολίτες πόσο επικίνδυνο είναι τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου και ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να το χρησιμοποιούμαι λιγότερο στη καθημερινότητα μας.  Η Κύπρος κατέχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ στη κατοχή Ι.Χ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε μεγάλο ποσοστό η υγεία μας και το περιβάλλον. Στόχος κάθε χρόνο είναι να αναδείξουμε τη σημαντικότητα των εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, ώστε σταδιακά να αρχίσουμε να ρυπαίνουνε λιγότερο. Στην Κύπρο, το 91% των εργαζομένων πηγαίνει στη δουλειά του με το αυτοκίνητο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Σε άλλες χώρες, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σχεδόν στη χρήση εναλλακτικών μέσων κινητικότητας.  Επίσης, στις 22 Σεπτεμβρίου, που είναι η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, πραγματοποιήθηκε ποδηλασία για μικρούς και μεγάλους. Η ποδηλασία ξεκίνησε στις 5:30 από τη Πλατεία Ευρώπης και ολοκληρώθηκε στη Πλατεία Ερμού, όπου εκεί δόθηκε μια ανοιχτή παιδική θεατρική παράσταση.
2
Κορύφωση των εκδηλώσεων κάθε χρόνο, αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αλήθεια, ο Σκαλιώτης πως αντιμετωπίζει την ημέρα αυτή; Μήπως είμαστε συνηθισμένοι να κυκλοφοράμε παντού με το αυτοκίνητο, ακόμα και στις πιο κοντινές αποστάσεις;
Νομίζω ότι ακόμη για αρκετούς δημότες παραμένει κάτι ασυνήθιστο να βλέπουν τους δρόμους να κλείνουν γιατί θα ποδηλατήσει ή θα περπατήσει κόσμος. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο σαν χώρα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα μπορούν ποδηλάτες, πεζοί και αυτοκίνητα να συνυπάρχουν. Είναι γιατί έχουμε συνηθίσει να πηγαίνουμε μέχρι το περίπτερο με το αυτοκίνητο, είναι γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές που να παροτρύνουν και τους δημότες να ποδηλατήσουν και να περπατήσουν παραπάνω, είναι γιατί είναι θέμα νοοτροπίας.

6Η Λάρνακα έχει υποδομές ώστε να προσφέρεται για πεζούς και ποδηλάτες; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει;
Στη Λάρνακα έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα τα επόμενα χρόνια. Θεωρώ, όμως, ότι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, ίσως τον σημαντικότερο. Όμως, η πολιτεία οφείλει και πρέπει να μεριμνήσει για πολλά, όπως για παράδειγμα τη βελτίωση των πεζοδρομίων, τη δημιουργία περισσότερων ζωνών για τους ποδηλάτες. Θα ήταν καλό να δούμε κάποια στιγμή στη πόλη μας ένα τραμ ή λεωφορεία που θα κινούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Η χρήση καθαρότερης ενέργειας, η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος μεταφορικού δικτύου, θα συμβάλει στη ζωτικότητα των πόλεων και στη δημιουργία ποιοτικής «ατμόσφαιρας» στις πόλεις με λιγότερη ατμοσφαιρική και ακουστική ρύπανση.

Τη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το Europe Direct του Δήμου Λάρνακας διοργανώσατε ποδηλασία και στη συνέχεια κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους. H διαδρομή της ποδηλασίας ποια ήταν;
 Η διαδρομή έγινε μέσα από το κέντρο της πόλης.  Ο λόγος που έχει επιλεγεί το κέντρο της πόλης είναι γιατί εκεί γίνεται πάντα ο περισσότερος συνωστισμός των αυτοκινήτων και εκεί είναι που πρέπει να γίνει και η αποσυμφόρηση. 

Κυρία Κατσούρη στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, και στο Λονδίνο όπου έχω ζήσει, υπάρχουν ποδήλατα στους δρόμους έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ανα πάσα στιγμή (με τη μέθοδο δανεισμού) απ΄το κόσμο. Στη Λάρνακα δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Το έχετε σκεφτεί ως Europe Direct; Αφού σύμφωνα με στατιστικές η Κύπρος κατέχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ στη κατοχή Ι.Χ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σε μεγάλο ποσοστό η υγεία μας και το περιβάλλον.
Σαφώς και θα μπορούσε να γίνει, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει και η ανάλογη ανταπόκριση από τον κόσμο. Τώρα το εάν και πότε θα γίνει αυτό θα πρέπει να σας το απαντήσουν οι αρμόδιοι. Το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Λάρνακας δεν μπορεί να εντάξει στις δαπάνες του μια τέτοια είδους δράση γιατί δεν προβλέπεται από τη προκήρυξη μας ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα.  Εμάς ο ρόλος μας είναι καθαρά πληροφοριακός, εξού και οι δράσεις μας. Ευελπιστούμε ότι μέσα από την ενημέρωση που κάνουμε, να μπορέσουμε να επιστήσουμε τη προσοχή των πολιτών σε αυτά τα θέματα και να δούμε σταδιακά μια αλλαγή στη καθημερινότητα μας.
5  
Έχετε στοιχεία για διάφορες έρευνες και στατιστικές της ΕΕ που αφορούν τη πόλη μας όσον αφορά το περιβάλλον, την ποιότητα αέρα, κατοχή Ι.Χ και άλλες έρευνες που δείχνουν τη νοοτροπία μας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις; Αν ναι, τις δημοσιοποιείται στο κόσμο με κάποιο τρόπο;
 Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία δημοσιοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα μας. Συνήθως οι πηγές μας είναι:

Ποιότητα αέρα στην Κύπρο: http://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy
Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ: http://ec.europa.eu/eurostat/web/main/home
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και Γραφείο Ενημέρωσής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δυστυχώς, τα ποσοστά χρήσης αυτοκινήτου στην Κύπρο είναι αποκαρδιωτικά. Το 90% των εργαζομένων χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο του για να πάει στη δουλειά του. Στο Παρίσι, το 52% πάει με τα πόδια. Σαφώς, είναι δύσκολο στην Κύπρο με τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε να πας με τα πόδια στη δουλειά σου, αλλά σίγουρα μπορείς να πας με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον έχουν γίνει εξαιρετικά επικίνδυνες και εντούτοις δεν είμαστε πρόθυμοι ακόμα να αλλάξουμε συνήθειες.

Ποια η σχέση και η συνεργασία του Εurope Direct με το σχετικά καινούριο δημοτικό συμβούλιο και νέο Δήμαρχο;
Το Κέντρο λειτουργεί από το 2009 υπό την αιγίδα του Δήμου Λάρνακας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον νέο Δήμαρχο και το νεοεκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχει κέφι και όρεξη από όλους, καθώς και έντονος προβληματισμός για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών. Απαιτείται, όμως, μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκές δράσεις και έργα και αυτό απαιτεί τη συνεργασία όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Εσείς κ. Κατσούρη τι έχετε σπουδάσει και πόσα χρόνια εργάζεστε στο Europe Direct του Δήμου Λάρνακας;mi
Εγώ ανέλαβα το Κέντρο το 2011. Έχω σπουδάσει Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και έχω μεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνιολογία.

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, ο κόσμος αξιοποιεί ικανοποιητικά τις υπηρεσίες του Europe Direct του Δήμου Λάρνακας;
Παρόλο που έχουμε εξαιρετική ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις εκδηλώσεις μας, στην ιστοσελίδα μας (μόνο για φέτος είχαμε μέχρι στιγμής 35,000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα), εντούτοις αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη των Europe Direct, κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Λάρνακα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν περίπου 400 κέντρα σε όλη την Ευρώπη, τα οποία δημιουργούνται με βάση την αναλογία του πληθυσμού. Μου έχει τύχει να πάρω ερώτηση από πολίτη άλλου κράτους-μέλους, όπου στη πόλη του υπάρχουν 3 Κέντρα! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά από τα Κέντρα, απλά η πληροφόρηση, δεν μπορεί να φτάσει σε όλους.  Ενώ, δηλαδή, έχουν δημιουργηθεί ένα σωρό μέσα για τη διάχυση της και παρόλο που υπάρχει τόση προσβασιμότητα από παντού, πλέον οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές που δεν φτάνουν σε όλους τα  πάντα. Επίσης, δεν υπάρχει αρκετό μεγάλο κονδύλι από το πρόγραμμα για διάχυση και γενικότερα για χρήση νέων μεθόδων επικοινωνίας, κάτι το οποίο έχουμε ζητήσει όλα τα Κέντρα από την ΕΕ να βελτιώσει.

7Τέλος μιλήστε μας λίγο για το ρόλο και δράση του Europe Direct του Δήμου Λάρνακας και πείτε μας αν μπορεί ο κόσμος να σας επισκέπτεται και ποιες ώρες για να ενημερώνετε για τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
 Το Κέντρο, εντάσσεται σε ένα δίκτυο το οποίο μετρά περισσότερα από 400 κέντρα  στα κράτη μέλη και βρίσκεται υπό την αιγίδα της  Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και του Δήμου Λάρνακας.
Κύριοι στόχοι του είναι:
-Η έγκυρη και σαφής ενημέρωση των πολιτών για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
-Η παροχή πληροφοριών, για την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων  των πολιτών, που προκύπτουν από τη δράση τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, δίνεται πληροφόρηση για θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην ΕΕ, για συγχρηματοδοτήσεις, για το που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε περίπτωση που αντιμετωπίζει ένα ζήτημα.
Ο ρόλος του Europe Direct του Δήμου Λάρνακας είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού μέσα από το Κέντρο δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να παίρνουν ΔΩΡΕΑΝ πληροφόρηση για πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα, όταν γίνονται προκηρύξεις για σχέδια επιχορηγήσεων διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπου έρχονται ειδικοί σύμβουλοι από τον εκάστοτε φορέα για να ενημερώσουν τους πολίτες. Επίσης, επισκεπτόμαστε τα σχολεία της Επαρχίας Λάρνακας για παρουσιάσεις και ενημέρωση των μαθητών, καθώς και τα σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου όταν ζητηθεί.
Το Κέντρο έχει την δική του ιστοσελίδα (http://www.eudirectlarnaca.eu) και τη σελίδα του στο Facebook (https://www.facebook.com/#!/pages/Europe-Direct-Information-Centre-in-Larnaca)  και στο Twitter (https://twitter.com/europedirectlar), οι οποίες ενημερώνονται σε τακτικά διαστήματα.
Λειτουργεί γραφείο επίσκεψης στο αναπαλαιωμένο κτίριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας (Πλατεία Βασιλέως Παύλου) και είναι ανοικτό για το κοινό Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Στο χώρο υπάρχει και δωρεάν πληροφοριακό υλικό για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!