Τι συμβαίνει όταν μια μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη, (πτυχιούχος φιλόλογος), από την Αραδίππου γράφει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό παιδικό βιβλίο με μια όμορφη εικονογράφηση; Το βιβλίο κερδίζει μια θέση στη καρδιά μεγάλων και μικρών αναγνωστών και το Skala Times συζητά μαζί της!
Σήμερα λοιπόν κουβεντιάζουμε με τη συγγραφέα Κυριακή Μηνά, για το υπέροχο παιδικό της στόρυ, το πανέμορφο παραμύθι «Φρουτένια Περιπέτεια».
Της Γιώτας Δημητρίου
Κυριακή τι σε ώθησε στη συγγραφή του παιδικού σου βιβλίου «Μια Φρουτένια Περιπέτεια»;
Με τα παιδιά στο σπίτι η δημιουργία ιστοριών και το διάβασμα παραμυθιών ήταν μια καθημερινή βραδινή συνήθεια. Το παραμύθι δημιουργήθηκε με αφορμή τη δυσκολία που αντιμετώπιζα ώστε να πείσω τον μικρό μου γιο να φάει φρούτα και λαχανικά. Μέσα από συζητήσεις και με άλλους γονείς κατάλαβα ότι το θέμα άγγιζε πολλές οικογένειες. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη να ζωντανέψει η ιστορία, με σκοπό να μεταφέρει στα παιδιά το μήνυμα για σωστή και υγιεινή διατροφή. Βέβαια το θέμα υγιεινή διατροφή έχει ένα ευρύ φάσμα και δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο αυτή η πτυχή θεωρώ αγγίζει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Οι ανθυγιεινοί πειρασμοί γύρω είναι άπειροι και οι λιχουδιές κάνουν παρέλαση παντού. Σκοπός είναι τα παιδιά να επιθυμούν να τρώνε ότι παράγεται από τη φύση συνειδητοποιώντας ότι είναι κάτι πολύ ωραίο και καλό.
Πότε άρχισες να γράφεις και ποια ήταν η σχέση σου γενικά με το γράψιμο;
Σκόρπια στιχάκια, προτάσεις καταγράφονταν από την παιδική μου ηλικία αυθόρμητα και χωρίς πολλή σκέψη σε τετράδια. Η έκφραση και ο σχηματισμός των λέξεων με στυλό ή μολύβι πάνω σε χαρτί είναι για εμένα ένας ολόκληρος κόσμος μαγικός. Το ξεδίπλωμα μιας ιστορίας που τρέφεται από τις αναμνήσεις σου, από τα βιώματα και από τη φαντασία σου είναι κάτι εξαιρετικό. Ωστόσο η δημιουργική γραφή εκτός από τέχνη είναι και τεχνική που διδάσκεται. Έτσι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην φιλολογία άρχισα να παρακολουθώ μερικά μαθήματα δημιουργικής γραφής σε Ελλάδα και Αγγλία. Τον τελευταίο χρόνο παρακολούθησα τα μαθήματα που προσφέρονται στο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας τα οποία με βοήθησαν πάρα πολύ στο να πάρω την απόφαση να εκδώσω το παραμύθι μου. Επίσης με δίδαξαν ότι η δημιουργική γραφή θέλει αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί σωστά.
Η Φρουτένια Περιπέτεια ήταν το πρώτο βιβλίο που έχεις γράψει; Ήταν το πρώτο σου βιβλίο που έχει εκδοθεί;
Η Φρουτένια περιπέτεια είναι το πρώτο μου παραμύθι που έχει εκδοθεί ωστόσο δεν είναι το πρώτο που έχω γράψει. Έχω γράψει πέντε ολοκληρωμένα παραμύθια τα οποία είναι στην αναμονή αν θα μπορέσουν να εκδοθούν σε κάποιο εκδοτικό οίκο
Ποια η ιστορία της Φρουτένιας Περιπέτειας;
Η ιστορία εξελίσσεται στο ολάνθιστο Καρποχώρι όπου εκεί η βασίλισσα Νατούρα μαζί με τις νεράιδες Χρύσα και Αργυρώ διδάσκουν στα παιδιά τα μυστικά της υγιεινής διατροφής. Όμως από το μακρινό Μαγισσοχώρι καταφθάνουν η μάγισσα Οξίνα με τον μοχθηρό βοηθό της τον Μιζέρη οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν το Καρποχώρι. Άλλωστε η μάγισσα είναι αλλεργική στα φρούτα και στα λαχανικά έτσι τα σιχαίνεται. Μηχανεύονται τότε ένα πανούργο σχέδιο και με τη δύναμη του μαγικού φίλτρου πετυχαίνουν τον σκοπό τους και η φύση όλη σαπίζει. Η Βασίλισσα Νατούρα και οι νεράιδες προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν το αντίδοτο και να λύσουν τα μάγια πριν τη δύση του ήλιου αλλιώς η φύση θα καταστραφεί για πάντα. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή καταφέρνουν και βρίσκουν το αντίδοτο. Έτσι η φύση γίνεται ολάνθιστη ξανά, παντού υπάρχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά για όλα τα παιδιά.
Στην ιστορία σου συνδυάζεις την ιστορία/ψυχαγωγία μαζί με τις γνώσεις ( για τις βιταμίνες κλπ) πόσο σημαντικό ήταν για εσένα να δώσεις γνώσεις στα παιδιά μέσα από την ιστορία σου;
Η Φρουτένια Περιπέτεια αποτελεί το πρώτο μέρος ενός εκπαιδευτικού υλικού που στοχεύει στον εμπλουτισμό του γλωσσικού επιπέδου των παιδιών, τον διδακτισμό και την ψυχαγωγία . Επικεντρώνεται σε αξίες όπως η συνεργασία για την επίτευξη ενός στόχου, καλλιεργεί περιβαλλοντική συνείδηση και προσφέρει μια βάση δεδομένων για περαιτέρω εμβάθυνση. Θεωρώ ότι η επαφή των παιδιών με άγνωστες λέξεις και η επεξήγηση τους με απλές λέξεις θα τα βοηθήσει να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά. Έτσι πιστεύω θα καλλιεργηθεί μέσα τους η επιθυμία για κατανάλωση τους.
Σε ποιες ηλικίες αποτείνεται το βιβλίο;
Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά τεσσάρων με επτά ετών λόγω κυρίως της πλοκής της ιστορίας, ωστόσο μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά μέχρι δέκα ετών γιατί υπάρχει αρκετό κείμενο.
Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;
Σίγουρα ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να έχει μια καλή πλοκή που να κρατεί αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών με απώτερο σκοπό την ψυχαγωγία και τη διδασκαλία τους. Πρέπει να έχουμε σμιλεμένους ήρωες με αδυναμίες, ελαττώματα, προτερήματα με τους οποίους να μπορεί να ταυτιστεί το παιδί. Η εικονογράφηση είναι σημαντικό να συμβαδίζει με το κείμενο και να απεικονίζει με πλούσια και ζωντανά χρώματα την ιστορία. Το κείμενο θα πρέπει να έχει κατάλληλη έκταση και λεξιλόγιο ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Επίσης η ιστορία θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος και όλα τα κομμάτια να συνδέονται με γρήγορες εναλλαγές και χωρίς κουραστικές επαναλήψεις.
Πού μπορεί να βρει κανείς τη Φρουτένια Περιπέτεια;
Βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία Πάργα, Μαθητικό, Βιβλιόκοσμος, Πήλιο, Περιδιάβαση, Academic & General Bookshop, Bookall και Δημήτρη Κατσώνη. Επίσης μπορείτε να το βρείτε στο Κέντρο Κλινικής Διαιτολογίας της Υβόνης Νικολαΐδου που βρίσκεται στη Λάρνακα.
Εκτός από σύζυγος, εργαζόμενη είσαι και μητέρα. Τα δικά σου παιδιά τι σχόλια έκαναν για το βιβλίο;
Τα αγόρια μου λάτρεψαν το παραμύθι από την πρώτη στιγμή που το πρωτοάκουσαν, μάλιστα περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια της ιστορίας. Τους άρεσε πολύ ο Μιζέρης γιατί είναι ο πιο αστείος ήρωας του παραμυθιού. Ο μικρός με ρωτούσε αν μπορούμε να πάμε στο Καρποχώρι κάποια μέρα και αν είναι πολύ μακριά. Τα παιδιά έζησαν από κοντά όλη τη διαδικασία αυτοέκδοσης του παραμυθιού, αυτό θεωρώ τα έκανε να εκτιμήσουν πιο πολύ την αξία των παραμυθιών. Κατάλαβαν πόσος κόπος χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί ένα παραμύθι και να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών.
Παρουσιάσεις του βιβλίου σου έχεις κάνει; Θα κάνεις;
Θα γίνονται παρουσιάσεις του παραμυθιού στο The House Of FairyTales που βρίσκεται στη Λακατάμια, Λευκωσία το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό αρχές του Νοέμβρη. Επίσης θα ξεκινήσουμε τις παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο βιβλίο; Θες να παραμείνεις στο παιδικό ή σκέφτεσαι και άλλα είδη βιβλίου;
Γενικά η δημιουργική διαδικασία δε σταματά ποτέ. Η συγγραφή συνεχίζεται γιατί πάνω από όλα είναι μια δραστηριότητα που με χαλαρώνει, με ταξιδεύει, με μαγεύει. Αυτή τη στιγμή δουλεύω τη συνέχεια της Φρουτένιας Περιπέτειας, οι ήρωες μου θα ζήσουν πολλές περιπέτειες ακόμη. Θα παραμείνω στο παιδικό γιατί αυτός ο κόσμος με εμπνέει πιο πολύ προς το παρόν και επειδή προτιμώ να διαβάζω παραμύθια και παιδικές ιστορίες. Προς το παρόν δε νιώθω ότι μπορώ να γράψω με το ίδιο πάθος και δημιουργικότητα κάποιο άλλο είδος βιβλίου.
Για εσένα τι σημαίνει καλός συγγραφέας;
Καλός συγγραφέας για εμένα σημαίνει καλός παρατηρητής του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Κάποιος που παρατηρεί έμφυτα τα πάντα με τα οποία έρχεται σε επαφή, ανθρώπους, φύση, κτίρια, ζώα, έντομα κλπ. Επίσης θεωρώ ότι οι συγγραφείς είναι άνθρωποι που αναλύουν με εσωτερικούς μονολόγους όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους γιατί είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και ευαίσθητοι. Η συγγραφή γενικά είναι ένα μοναχικό μονοπάτι όπου βασικός εχθρός σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός γιατί χωρίς πειθαρχία και σκληρή δουλειά δε θα μπορέσεις να φτάσεις το στόχο σου. Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό αν δεν υπάρχει μια πλούσια φαντασία που καλπάζει και ένα χέρι που «στραβώνει» από το πολύ γράψιμο και σβήσιμο.
Εσύ ποιους συγγραφείς παιδικών βιβλίων ξεχωρίζεις;
Όλοι μας μεγαλώσαμε με παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ και εξακολουθούμε να τα διαβάζουμε στα δικά μας παιδιά. Η Πηνελόπη Δέλτα έχει γράψει εξαιρετική λογοτεχνία για παιδιά. Ο Ευγένιος Τριβιζάς θεωρώ είναι αστείρευτη πηγή φαντασίας. Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα παραμύθια του Γιώργου Λεμπέση και του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Επίσης μου αρέσουν οι περιπέτειες του «Ντεντέκτιβ Κλούζ» του συγγραφέα Γίργκεν Μπανσέρους. Τέλος θαυμάζω την Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου που με τα εφηβικά της μυθιστορήματα έχει εμπλουτίσει τη λογοτεχνία της Κύπρου.
Το ότι έχεις σπουδάσει φιλολογία σε βοηθά στη συγγραφή;
Σίγουρα ως φιλόλογος ασχολείσαι με τη διδασκαλία και ερμηνεία ποικίλων λογοτεχνικών κειμένων, ποίησης κλπ. Οι γνώσεις που έχεις ως φιλόλογος μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή βάση για να μπορέσεις να γράψεις καλά. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι πάντα αρκετό. Αρκετοί συγγραφείς δεν είχαν καν τις στοιχειώδεις γνώσεις και με προσπάθεια κατάφεραν να διαπρέψουν και να γράψουν αριστουργήματα.
Τέλος το πιο καλό σχόλιο που έχεις ακούσει για το βιβλίο σου;
Ότι η εικονογράφηση είναι πολύ πλούσια με ζωντανά χρώματα και η περιπέτεια είναι πρωτότυπη και διαφορετική. Αναμένω να έρθω σε επαφή με παιδιά αρχές Νοεμβρίου και τότε είμαι σίγουρη ότι θα ακούσω πολλά σχόλια που θα τα θυμάμαι για πάντα.