Search
Close this search box.

Της Αμύνης τα μυαλά

army

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Τον τελευταίο ένα χρόνο ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος, έχει τεθεί η άμυνα. Η πολιτική απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, μετά από σωρεία εξαγγελιών εδώ και δεκαετίες έγινε πραγματικότητα. Συνεπακόλουθα, τη «χασούρα» σε αριθμούς, κλήθηκαν να την καλύψουν οι πρώτοι στην κυπριακή ιστορία, επαγγελματίες οπλίτες.

Αυτό που με μια πρώτη ματιά διαφαίνεται, είναι πως όλοι είναι οι ικανοποιημένοι. Οι στρατιώτες θα τελειώσουν από μια υποχρέωση νωρίτερα. Οι γονείς του θα το εκτιμήσουν αυτό. Οι νέοι επαγγελματίες έχουν εργοδότη πλέον το κράτος. Ένα όμορφο, αγγελικά πλασμένο σενάριο. Παρόλα αυτά, όπως και στα τραπεζικά έγγραφα, η αλήθεια κρύβεται στα μικρά μικρά γράμματα και τους αστερίσκους.

Επ’ευκαιρία της λήξης της μονοετούς σύμβασης, ας γίνει μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί η πραγματικότητα. Σε γενικές γραμμές η σύμβαση περιείχε αυτό που σε πολιτικούς όρους αποκαλείται ως «εποικοδομητικές ασάφειες». Αυτό σημαίνει πως οι ΣΥΟΠ δεσμεύτηκαν να τηρήσουν πιστά ένα συμβόλαιο γεμάτο αοριστίες και αδιευκρίνιστα σημαντικά σημεία.

Κυριότερο από αυτά ήταν το ίδιο το καθεστώς της εργασίας. Η προκήρυξη ξεκαθάριζε πως θα ήταν υπό το καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Στην πορεία με νέα εντολή του ΓΕΕΦ διέταζε όπως οι ΣΥΟΠ υπηρετούν 2 ως 3 αργίες το μήνα. Με τα δεδομένα αυτά της εξαήμερης (πλέον) εργασίας, οι υπηρεσίες ορίζονταν ως «μη εργασία», άρα το πενθήμερο νομικά κατοχυρωνόταν. Ασχέτως αν οι επαγγελματίες το έβλεπαν μια φορά το μήνα.

Επιπρόσθετα, η σύμβαση καθόριζε με πάσα λεπτομέρεια το είδος και τη φύση της υπηρεσίας. Εντέχνως αποφεύχθηκε να διευκρινιστεί όμως ο αριθμός. Το υπουργείο τηρούσε σιγή ιχθύος μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016, οπότε και άρχισε η υπογραφή των συμβάσεων. Η ανάγκη για εργασία ήταν πιο δυνατή από τις καθαρές απαντήσεις και αυτό είχε φυσικά τις επιπτώσεις του. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) όρισε εν αρχή τις υπηρεσίες στις  οκτώ (8) μετά τις 14 Νοεμβρίου χωρίς οιαδήποτε μισθολογική μεταβολή για τις ώρες αυτές.

Στους πλείστους όμως άφησε την πιο αλγεινή εντύπωση το ζήτημα των απολαβών. Στη  αρχική (από) τηλεοράσεως εξαγγελία των νέων θέσεων στα μέσα του 2016, το Υπουργείο υποσχόταν το πόσο των 1.127 ευρώ. Όπως και στα ανωτέρω, έτσι και εδώ, η υπόσχεση αποδείχθηκε κούφια. Οι μισθολογικές απολαβές των ΣΥΟΠ μετά από μια σειρά περικοπών, εισφορών ,και ενός φιλοδωρήματος (για το οποίο δεν ρωτήθηκαν), σταμάτησε την κατρακύλα σε ένα ποσό γύρω στα 940 ευρώ.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας, ο νέος Αρχηγός του ΓΕΕΦ πραγματοποίησε το καλοκαίρι στοχευμένες επισκέψεις σε στρατόπεδα όλων των πόλεων για να αναπτύξει το όραμα του ΓΕΕΦ όσον αφορά το θεσμό. Σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προοπτικές ανέλιξης, απάντησε σε όλες τις περιπτώσεις πως με το πέρας των δέκα (10) χρόνων που ορίζεται ως ορίζοντας σύμβασης, οι ΣΥΟΠ θα αποδεσμεύονται ανεξαρτήτως ηλικίας, προσφοράς ή ικανότητας.

Μέχρι τη Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για όσους  ΣΥΟΠ επιθυμούν να ανανεώσουν τη σύμβαση τους για 3 χρόνια. Η νέα αυτή σύμβαση είναι πανομοιότυπη με την περσινή. Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα ισχύουν και πάλι. Η μόνη διαφορά είναι η εξής. Πλέον ό κάθε ΣΥΟΠ θα πρέπει να καταβάλει χαρτόσημα αξίας 64 ευρώ για να είναι νόμιμη η ανανέωση. Έτσι…για το ευχαριστώ.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!