Search
Close this search box.

Δήμαρχος Δρομολαξιάς Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου «το όραμα μας δεν σταματά κάπου, προσπαθούμε συνεχώς να υλοποιούμε έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών μας»

1

Ο Δήμος Δρομολαξιάς Μενεού αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αφού μια σειρά από έργα έχουν γίνει στη περιοχή, ενώ κάποια άλλα έχουν τροχιοδρομηθεί. Ο δραστήριος και διεκδικητικός Δήμαρχος κ. Κύπρος Ανδρονίκου ανοίγει τα χαρτιά του στο Skala Times και μιλάει για όλα.
Για τα αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας τα οποία ο Δήμος Δρομολαξιάς Μενεού είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει, για την ανάπτυξη στη περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα και προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και τονίζει ότι «το όραμα μας δεν σταματά κάπου, προσπαθούμε συνεχώς να υλοποιούμε έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών μας».

Της Γιώτας Δημητρίου

2Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε για δεύτερη θητεία τη θέση του Δημάρχου στo Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού;
Το να υπηρετείς μέσα από αυτό το αξίωμα το Δήμο και τους Δημότες, θεωρώ πως είναι μια πρόκληση που δεν σταματά ποτέ αφού συνεχώς υπάρχουν θέματα και ζητήματα. Συνεπώς για μένα ήταν μια συνέχιση της πορείας που είχαμε ήδη χαράξει στην πρώτη θητεία, διότι ας μη ξεχνάμε πως είμαστε ένας νεοσύστατος Δήμος και ως εκ τούτου είχαμε και έχουμε πολλά θέματα προς βελτίωση.

Όπως;
Όπως διάφορων υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και έργα υποδομής και γι αυτό θεώρησα πως κάποια θέματα μπορούσαμε  να τα ολοκληρώσουμε μέσα από τη δεύτερη μου θητεία.
Θεωρώ πως συντονισμένα και συλλογικά επιτελούμε ένα πολύ παραγωγικό έργο το οποίο το αξιολόγησε ο κόσμος και γι αυτό μας εμπιστεύτηκε για δεύτερη θητεία.

Με ποιο κόμμα εκλεγήκατε;
Τη πρώτη φορά με ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και τη δεύτερη με ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών. Ουσιαστικά όμως με τη δράση μας σε τοπικό επίπεδο αυτό που χρειάζεται ένας υποψήφιος είναι βέβαια τη στήριξη των κομμάτων, αλλά πολύ περισσότερο τη στήριξη των δημοτών, του κόσμου. Αυτό φάνηκε και από τα εκλογικά αποτελέσματα για τη δεύτερη μου θητεία όπου είδαμε ότι τα ποσοστά ξεπέρασαν τους αριθμούς των δύο κομμάτων που με στήριξαν. Αυτό ήταν και μια επιβεβαίωση ότι εργαστήκαμε σωστά κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητεία.

Ο Δήμος Δρομολαξιάς Μενεού πότε έγινε Δήμος;
Το Γενάρη του 2012 αφού προηγουμένως προηγήθηκε (το καλοκαίρι του 2011) δημοψήφισμα για μετατροπή σε Δήμο αλλά και ενοποίησης των κοινοτήτων Δρομολαξιάς Μενεού.

Όταν αναλαμβάνατε για δεύτερη θητεία το αξίωμα του Δημάρχου είχατε στο μυαλό σας τα μεγαλύτερα προβλήματα και προκλήσεις του Δήμου; Αλήθεια ποια θεωρείτε ως μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου σας κύριε Ανδρονίκου;
Σίγουρα είχα γνώση ποια ήταν τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει τόσο η περιοχή μας αλλά και ένας νεοσύστατος Δήμος. Ο Δήμος μας έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων κατοίκων, έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό αυτοστέγασης παγκύπρια και συνεπώς το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτών μας είναι πρόσφυγες.

Αυτό είναι θέμα;
Ναι, διότι τα σπίτια είναι κτισμένα σε τουρκοκυπριακή γη, ο κόσμος δεν μπορεί να έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη έκταση γης που ανήκει σε τουρκοκύπριους, κάτι το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη του Δήμου. Συνεπώς όλα αυτά συνθέτουν κάποια ζητήματα τα οποία χρειάζεται να εξεταστούν, αφού δημιουργούν κάποια προβλήματα.
Θεωρώ επίσης ότι ο Δήμος μας υστερούσε πολύ σε θέματα υποδομής, κάτι το οποίο έχουμε φροντίσει να βελτιώσουμε και είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο σήμερα.

Το αεροδρόμιο κύριε Δήμαρχε είναι μέσα στα προβλήματα αφού δεν καταφέρατε να πάρετε αντισταθμιστικά μέτρα;
Η κινητοποίηση μας ως Δήμος Δρομολαξιάς Μενεού ξεκίνησε μαζί με το Δήμο Λάρνακας και τα Κοινοτικά Συμβούλια Περβολιών και Κιτίου και ήταν μια πρωτοβουλία δική μας, έτσι ώστε να πάρει επιτέλους ο κόσμος της περιοχής κάποια αντισταθμιστικά μέτρα από τη χρήση του αεροδρομίου. 
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας λειτουργεί στα δικά μας δημοτικά όρια και ως εκ τούτου θα έπρεπε τόσο εμείς όσο και ο Δήμος Λάρνακας, στα οποία αυτή η μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση λειτουργεί, αλλά και τα γύρω χωριά που επηρεάζονται, να είχαμε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά και δικαιώματα. 
Δικαιώματα όπως είναι πχ η επαγγελματική άδεια λειτουργίας, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες επιχειρήσεις ή ακόμα και με τα μικρά καταστήματα και μαγαζιά. Μέσα από τη κινητοποίηση ξεκινήσαμε να ζητάμε τα αυτονόητα. 
Είχαμε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων αλλά η απάντηση του δυστυχώς ήταν αρνητική. 
Ο αγώνας μας βεβαίως δεν σταματά, έχουμε υποχρέωση ως Δήμοι να προστατέψουμε τον κόσμο μας αλλά και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα του. 
Όταν το κράτος εισπράττει ένα τεράστιο ποσό από τη λειτουργία του αεροδρομίου και το αξιοποιεί όπως θέλει σε ολόκληρη τη χώρα, τότε γιατί εμείς ως Δήμοι Δρομολαξιάς Μενεού αλλά και Λάρνακας, που είμαστε οι Δήμοι μέσα τους οποίους λειτουργεί αυτή η μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση, να μην έχουμε οφελήματα, την στιγμή που είμαστε αναγκασμένοι να δεχόμαστε λόγω αυτής της επιχείρησης μια λίστα από αρνητικές επιπτώσεις: Ρύπανση περιβάλλοντος, ηχορύπανση, κ.α; 
Ας μη ξεχνάμε επίσης πως υπάρχει ένας εθνικός αυτοκινητόδρομος ο οποίος διέρχεται του Δήμου μας ο οποίος προκαλεί και οχληρία αλλά και ρύπανση. 
Και ξαναρωτώ: Γιατί να μην έχουμε κάποια ωφελήματα από αυτή την τεράστια επιχείρηση που αποφέρει πολύ ψηλά κέρδη στον ιδιώτη; 
Είναι παράδοξο αυτό που συμβαίνει!
Δικαιωματικά θεωρούμε πως πρέπει να έχουμε αντιστάθμισμα και αυτό το αντιστάθμισμα θα πρέπει να είναι πάγιο, κάθε χρόνο.
Σκεφτείτε πως ακόμα και η πιο μικρή επιχείρηση που λειτουργεί σε ένα Δήμο πληρώνει επαγγελματική άδεια, άδεια λειτουργίας και το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας δεν πληρώνει. 
Το αεροδρόμιο απέκοψε τεράστιο παραλιακό μέτωπο (τόσο από τη Λάρνακα όσο και από εμάς), παρεμποδίζει την ανάπτυξη μπροστά από τη θάλασσα, ενώ στο Μενεού τεράστια έκταση γης σε προνομιούχα και όμορφη περιοχή έχει μηδαμινό συντελεστή ανάπτυξης. Μια περιοχή την οποία προκαλώ όλους να πάνε να δούνε! Αν δεν υπήρχε το αεροδρόμιο η συγκεκριμένη περιοχή θα ήταν μια τεράστια ανάπτυξη για το Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού. 
Συνεπώς, να σταματήσουν κάποιοι είτε είναι αρμόδιοι, είτε αξιωματούχοι, να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν το δικαίωμα μας για αντιστάθμισμα. 
Εμείς μαζί με το Δήμο Λάρνακας αλλά και μαζί με τις κοινότητες Περβολιών και Κιτίου που αντιμετωπίζουν το θέμα της ηχορήπανσης και της ρύπανσης περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι εκείνη τη στιγμή που θα έχουμε το αντιστάθμισμα που πρέπει, έτσι ώστε όλα αυτά που στερούμαστε λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά και όλες οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον «να επιστραφούν» με κάποιο τρόπο στους Δήμους μας εν είδη υπηρεσιών ή υποδομών στους δημότες μας.
aerodroimioΤο αεροδρόμιο δεν έδωσε αρκετές θέσεις εργασίας σε κατοίκους της περιοχής;
Αν κάποιος δει και μελετήσει τους αριθμούς θα βεβαιωθεί πως δεν αντικατοπτρίζει αυτό που λέγεται, ότι δήθεν μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων είναι κάτοικοι Δρομολαξιάς Μενεού και Λάρνακας. Από τις 5.000 εργαζομένων στο αεροδρόμιο οι 2.500 είναι από όλες τις γύρω περιοχές και οι υπόλοιποι από άλλες επαρχίες.

Άλλα προβλήματα του Δήμου σας;
Σε θέματα ανάπτυξης της εμπορικότητας του Δήμου έχουμε πρόβλημα, καθότι οι εμπορικοί άξονες του Δήμου μας περιβάλλονται από περιουσίες που ανήκουν σε τουρκοκύπριους και έτσι η εμπορική μας ανάπτυξη περιορίζεται. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε θέσει και θέλουμε να συζητήσουμε με τον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών έτσι ώστε να βρούμε τρόπους επίλυσης του προβλήματα για να ευνοείται η ανάπτυξη στους συγκεκριμένους εμπορικούς άξονες με κάποιες διευθετήσεις που μπορούν ίσως να γίνουν μεταξύ του Δήμου και του κηδεμόνα τουρκοκοκυπριακών περιουσιών. Κάτι τέτοιο θα δώσει επιτέλους την ευκαιρία στους δημότες μας να δημιουργήσουν αναπτύξεις, έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.
3Πριν το 1974 ο μισός πληθυσμός της Δρομολαξιάς ήταν τουρκοκύπριοι, σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό είναι πρόσφυγες. Αυτό δημιουργεί κάποια ιδιαιτερότητα στο Δήμο σας;

Αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες στο Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού μπορεί να φτάνουν το 75% του πληθυσμού. Αυτό ναι αποτελεί μια ιδιαιτερότητα διότι μπορούμε κάλλιστα να χαρακτηριστούμε προσφυγικός Δήμος ή Δήμος που κατοικείται από πρόσφυγες και αντιλαμβάνεστε ότι και λόγω της μεγάλης έκτασης τουρκοκυπριακής γης αυτό μας δημιουργεί κάποια προβλήματα, που έχουν να κάνουν και με την ανάπτυξη αλλά και με την διαμονή εδώ των νέων ζευγαριών που αναγκάζονται να φύγουν προς άλλες κοινότητες ή στη πόλη αφού είτε δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν οικόπεδο ή να αξιοποιήσουν τα σπίτια των γονιών τους λόγω το ότι βρίσκονται πάνω σε τουρκοκυπριακή γη και δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Ποιος θα ξοδέψει λεφτά σε σπίτι που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας;

Για το Δήμο σας πόσο σημαντικά είναι τα ζητήματα περιβάλλοντος και πόσο σας επηρεάζει ή απασχολεί η δημιουργία των δύο εργοστασίων ΦΑ στη περιοχή Αραδίπου που γειτνιάζει με το Δήμο σας;
Τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν προτεραιότητα στη δική μας ατζέντα διότι αφορούν την δημόσια υγεία, αφορούν την υγεία των δημοτών μας. Περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργούνται τόσο και από τη ρύπανση του αεροδρομίου όσο και από τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου ο οποίος διέρχεται του Δήμου μας, αλλά και πρόσφατα από τη δημιουργία των εργοστασίων που δημιουργηθήκαν για να εξυπηρετούν τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στη βιομηχανική περιοχή Αραδίπου, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο δικό μας Δήμο. Έχουμε διαμαρτυρηθεί και κινητοποιηθεί έντονα για τη χωροθέτηση αυτών των εργοστασίων. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και ειδικούς επιστήμονες αποτελούν βαριά βιομηχανία συνεπώς δεν θα έπρεπε να χωροτεθούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές τόσο του Δήμου μας όσο και της περιοχής Κρασά. Δυστυχώς φαίνεται πως δεν εισακούστηκαν οι ανησυχίες μας και κάποιοι αρμόδιοι προχώρησαν στην χωροθέτηση τους.
Εμείς προειδοποιήσαμε πως θα λαμβάναμε δικαστικά μέτρα σε μια τέτοια περίπτωση και έχουμε αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο να κάνει όλες τις αγωγές εναντίων κάθε υπευθύνου στο ανώτατο δικαστήριο έτσι ώστε να αποτραπεί η λειτουργία τους.

Έχετε προσφύγει στο δικαστήριο;
Ναι, μέσω του δικηγορικού μας γραφείου και αναμένουμε τις εξελίξεις.

Είχατε επαφές με τον Γενικό Ελεγκτή, για κάποιες άδειες που ίσως δόθηκαν παράνομα;
Όσα στοιχεία περιήλθαν στην αντίληψη μας σε σχέση με τη νομιμότητα ή όχι αυτών των εργοστασίων τα έχουμε δώσει στους νομικούς μας συμβούλους και έχουν αναλάβει αυτοί την υπόθεση.

Ο πολιτισμός τι ρόλο παίζει για το Δήμο σας;
Είναι ακόμα μια προτεραιότητα στην ατζέντα μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πω ότι στην πενταετία που έχει περάσει έχουμε αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, τόσο σε ποιότητα όσο και σε αριθμό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να νιώθουμε ότι προσφέρουμε ποιοτικό πολιτισμό στο Δήμο μας κάτι που φαίνεται και από τις συμμετοχές που έχουμε από τους Δημότες μας, αλλά και από τα σχόλια του κόσμου και αυτό μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε σε ακόμη καλύτερες και πιο ποιοτικές εκδηλώσεις.
Ένας Δήμος δεν είναι μόνο τα έργα και υποδομές, αλλά και η προσφορά στο Δημότη ακόμα και μέσα από τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.
ΠΑΡΚΟ-ΠΕΣΟΝΤΩΝ-ΚΑΙ-ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ-Το ότι είστε ένας άνθρωπος των γραμμάτων, ήσασταν καθηγητής αγγλικών πριν αναλάβετε τη θέση Δημάρχου, παίζει κάποιο ρόλο όσον αφορά στη προσέγγιση σας στα πολιτιστικά;

Ίσως να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά απ’ την άλλη θεωρώ πως οποιοσδήποτε υπηρετεί ένα Δήμο οφείλει να γνωρίζει πως ο πολιτισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας.

Είστε ανοικτός ως Δήμος σε πολιτιστικές προτάσεις ή εισηγήσεις;
Βεβαίως, πάντα. Τις μελετάμε συλλογικά τις όποιες προτάσεις έρθουν κοντά μας και αναλόγως προχωράμε.

Υπάρχουν κάποια έργα σε εξέλιξη σήμερα στο Δήμο σας;
Φυσικά, όπως είναι το πάρκο Κάμειρος το οποίο σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο.

Κάμειρος;
Ναι, είναι το όνομα ενός Δήμου στο νησί Ρόδος με τον οποίον Δήμο είμαστε αδελφοποιημένοι.
Να αναφέρω επίσης ότι έχουμε κατασκευάσει το πάρκο πεσόντων και αγνοουμένων, ένα πάρκο με πολύ μοντέρνο και ξεχωριστό σχεδιασμό το οποίο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Η ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Δρομολαξιάς θα ξεκινήσει σύντομα μόλις πάρουμε και αξιολογήσουμε τις προσφορές και θα στοιχίσει ένα εκατομμύριο και διακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Επίσης το πολυδύναμο κέντρο νεολαίας στο Μενεού, αναμένουμε να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, μέσα στη δική μας θητεία.
ΚΑΜΕΙΡΟΣ-1Που βρήκατε τα κονδύλια για όλα αυτά τα έργα;

Μέσα από μια συνετή πολιτική του Δήμου, μέσα από τους προϋπολογισμούς του Δήμου, αλλά και μέσα από εθνικούς πόρους. Για το πυρήνα της Δρομολαξιάς τα 2/3 καταβάλλονται από το κράτος λόγω του ότι είναι ένα πολεοδομικό έργο και τα υπόλοιπα είμαστε σε θέση να τα καταβάλουμε εμείς.
Για το πάρκο Κάμειρος του οποίου το κόστος θα ξεπεράσει τις 700 χιλιάδες ευρώ, έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε το μισό ποσό από κρατικά κονδύλια και τα υπόλοιπα θα τα δώσουμε εμείς ως Δήμος.
Το πάρκο πεσόντων και αγνοουμένων το πληρώσαμε μέσα από δικά μας κονδύλια.

Το δικό σας όραμα για το Δήμο σας ποιο είναι κύριε Δήμαρχε;
Για να μπορείς να πετύχεις το όποιο όραμα ως Δήμος θα πρέπει να δημιουργήσεις μια ευρωστία όσον αφορά στα οικονομικά σου. Έχουμε παλέψει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι και σήμερα θεωρώ πως μέσα από μέτρα και σωστή στρατηγική είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Το όραμα μας δεν σταματά κάπου, προσπαθούμε συνεχώς να υλοποιούμε έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών μας.
Οι υπηρεσίες του Δήμου θέλουμε να είναι σε μια συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση.
4

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!