Search
Close this search box.

Στο  Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας οι γάμοι….. Ο Δήμαρχος Βύρας πάλεψε για να αποτρέψει την απόφαση αλλά η πλειοψηφία στάθηκε απέναντι του!

gamoi1

Της Γιώτας Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια Διαδικτυακού Περιοδικού Skala Times)

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου τη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2017 είναι μια απόφαση πληγή στο πολιτισμό της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ενώπιων του τέσσερεις πιθανές επιλογές για το χώρο εκτέλεσης πολιτικών γάμων:
1. Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας (Δημοτική Πινακοθήκη)
2. Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας
3. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
4. Λέσχη Λάρνακας

Οι πιο πάνω τέσσερεις πιθανές επιλογές ήταν πρόταση του Αρχιτέκτονα του Δήμου Γιώργου Θεοκλή και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Μετά τις κινητοποιήσεις καλλιτεχνών της πόλης και το μεγάλο ντόρο που δημιουργήθηκε όταν πριν λίγο καιρό το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε όπως οι πολιτικοί γάμοι γίνονται στη Δημοτική Πινακοθήκη ανέμενε κανείς ότι με την επανεξέταση του θέματος θα λαμβανόταν σοβαρότερα το θέμα «πολιτισμός και πόλη». Ωστόσο η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύει πως ο πολιτισμός για κάποιους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελεί προτεραιότητα.

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΙ
Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε όπως οι πολιτικοί γάμοι τελούνται στη Λέσχη Λάρνακας αλλά λόγω του ότι ο χώρος στη Λέσχη θα είναι έτοιμος το 2020, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε όπως για δύο χρόνια να παραμείνουν στο κτήριο Νικολαϊδη μέχρι να ετοιμαστεί ο χώρος στη Λέσχη. 
Με τον Δήμαρχο συμφώνησε η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ (ο Άντης Λόππας απουσίαζε και δε ψήφισε) η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΚΟ (ο Μιχάλης Γιακουμή βγήκε έξω από την αίθουσα συνεδρίασης λόγω της συγγενικής του σχέσης με ιδιοκτήτη κτηρίου Νικολαϊδη και δε ψήφισε) και ο Ηλίας Ηλία της Αλληλεγγύης.
Υπέρ του να τελούνται οι γάμοι στο Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας, και απέναντι από το Δήμαρχο, ψήφισε η Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και ο Μιχαλάκης Μάλλας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Σύμφωνα λοιπόν με την χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας τα γραφεία για τους πολιτικούς γάμους θα συνυπάρχουν με τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας και εκεί θα γίνονται οι πολιτικοί γάμοι.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας επαναλειτούργησε μόλις πριν ένα μήνα. Πριν 5-6 χρόνια έγινε μια κλοπή από υπάλληλο του Δήμου Λάρνακας ο οποίος είχε κλέψει εκθέματα του Μουσείου. Για το λόγο αυτό το Μουσείο έκλεισε για λόγους ασφάλειας έτσι ώστε να καταγραφούν τα εκθέματα και να γίνει έλεγχος.
Με την εκλογή Λουρουτζιάτη έγινε μια προσπάθεια να μεταφερθούν εκεί οι πολιτικοί γάμοι κάτι το οποίο όμως δεν πέτυχε.
Με την εκλογή του Βύρα μπήκε σε εφαρμογή η απόφαση του 2015 για επαναλειτουργία του Μουσείου Ιστορικού Αρχείου.
gamoi2ΉΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Το μουσείο αποτελεί δωρέα του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη.
Κατά τη κατάθεση του θεμέλιου Λίθου του Ιστορικού Μουσείου Αρχείου Λάρνακας το 2001 ο τότε Δήμαρχος Λάρνακας κ. Γεώργιος Λυκούργος είχε πει: «Μια από τις σημαντικότερες επιδιώξεις του Δήμου μας ήταν η εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου, ο οποίος να στέγαζε το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Λάρνακας με τη πλούσια ιστορία και την ανά αιώνες σημαντική προσφορά της στα κάθε είδους δρώμενα της χώρας μας. Για τη πόλη μας υπάρχουν αναφορές στην Αγία Γραφή, στα νερά μας έπλευσε ο ελευθερωτής Κίμωνας ο Αθηναίος, εδώ γεννήθηκε ο Ζήνων ο Κιτιεύς και χειροτονήθηκε από τους ιδρυτές της Αγίας μας Εκκλησίας Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, ο Άγιος Λάζαρος ως Πρώτος Επίσκοπος Κιτίου. Τα χώματα της πόλης μας αγίασε η Παναγία Θεοτόκος, όταν κατά την παράδοση επισκέφτηκε τον φίλο του Θεανθρώπου υιού Της για να του προσφέρει το ομοφώριο που κέντησε με τα άχραντα χέρια Της! Στο αρχαίο Βασίλειο του Κιτίου, έζησαν οι επτά από τους δώδεκα επώνυμους ιατρούς της αρχαιότητας! Στα νεώτερα χρόνια και για τρεις σχεδόν αιώνες, η Λάρνακα υπήρξε η οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Κύπρου!
Είναι ακριβώς το ένδοξο αυτό παρελθόν που επιθυμούσαμε να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας, συγκεντρώνοντας όλο το σχετικό υλικό που επέζησε μέχρι των ημερών μας. Θέλουμε τους συμπολίτες μας σημερινούς και αυριανούς, να αισθάνονται περήφανοι για τη πόλη τους. Θέλουμε να μεταδίδουμε τα σωστά μηνύματα προς τους επισκέπτες μας για την πόλη αυτή που ήταν παρούσα σε όλες τις μεγάλες στιγμές του Έθνους….»
«Αγαπητέ κύριε Παττίχη δεχθείτε από το στόμα μου το μεγάλο ευχαριστώ της πόλης του Ζήνωνα για τη νέα γεναιόδωρη προσφορά σας που αποτελεί περίτρανη απόδειξη των ευγενικών σας αισθημάτων προς τους συμπατριώτες σας αλλά και ακραιφνούς πατριωτισμού γιατί η διατήρηση της εθνικής μνήμης κάμνει τον καθένα μας να αισθάνεται υπερήφανος για τη καταγωγή του και τονώνει τη θέληση μας να διαφυλάξουμε αυτά που οι πατέρες μας μας εκληροδότησαν….»

Τάσσος Παπαδόπουλος : «Η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας αποτελεί γεγονός ύψιστης σημασίας»
Σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» τον Ιούνιο του 2003 για τα εγκαίνια του Μουσείο στο άρθρο του με τίτλο «Κόσμημα για τη Λάρνακα το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο» ο δημοσιογράφος Βάσος Βάσου έγραφε: «Η λειτουργία του ιστορικού Αρχείου Λάρνακας αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας και συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό, αφού σε αυτό θα συγκεντρώνονται όλα όσα αφορούν την πλούσια και σημαντική ιστορία της Λάρνακας» αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο ΠτΔ Τάσσος Παπαδόπουλος τελώντας το βράδυ της Τετάρτης τα εγκαίνια του ιστορικού Αρχείου Μουσείου της πόλης του Ζήνωνα, στο αναπαλαιωμένο κτίριο, δίπλα από τη Δημοτική Πινακοθήκη, το οποίο στη διάρκεια της αποικιοκρατίας στέγαζε τον Αρχιτελώνη και το Λιμενάρχη Λάρνακας.
Στην ομιλία του ο ΠτΔ σημείωσε πως είμαστε κληρονόμοι και συνεχιστές ενός πανάρχαιου και πλούσιου πολιτισμού, για τον οποίο δίκαια υπερηφανευόμαστε. «Γι αυτό» συνέχισε «έχουμε ιστορικό χρέος και εθνικό καθήκον να διασώσουμε αλλά και να προβάλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας».
«Το ιστορικό Αρχείο αποτελεί κόσμημα όχι μόνο για τη Λάρνακα, αλλά και για ολόκληρη τη Κύπρο. Έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευγενή δωρεά του ζεύγους Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, που παραχώρησε προς το Δήμο Λάρνακας το ποσό των 300 χιλιάδων λιρών, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τα έξοδα της αναπαλαίωσης του κτηρίου. Στο ισόγειο φιλοξενεί τα υλικά του αρχείου που έχουν μουσειακό χαρακτήρα και στον πρώτο όροφο θα στεγάζει το ιστορικό μουσείο του Δήμου. Σε αυτό συγκεντρώνεται υλικό και πληροφορίες για τη Λάρνακα που καλύπτουν όλες τις χρονολογικές περιόδους της ιστορίας και του πολιτισμού του νησι. Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, αφίσες, σημαίες, λάβαρα, φωτογραφίες, γκραβούρες, μηχανήματα, νομίσματα, έγγραφα και γενικά ό,τι έχει σχέση με τη Λάρνακα. Στο χώρο του μουσείου λειτουργεί επίσης ειδική έκθεση για το μεγάλο φιλόσοφο Ζήνωνα».

Άθως Καζαντζής: «Θεωρούμε ότι δεν συνάδουν οι πολιτικοί γάμοι με τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας»
Το Skala Times επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Δημοτικό Σύμβουλο ΑΚΕΛ  κ. Άθω Καζαντζή ο οποίος μας είπε «Η δική μας δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, όπως και η δημοτική ομάδα του ΔΗΚΟ, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ηλία στηρίξαμε τη πρόταση του Δημάρχου όπως παραμείνουμε για ακόμα δύο χρόνια στο κτήριο Νικολαϊδη (με χαμηλότερο ενοίκιο από αυτό που πληρώναμε τα τελευταία χρόνια) και σε δύο χρόνια να μεταφερθούν οι τελετές των πολιτικών γάμων στη Λέσχη Λάρνακας αφού είναι κάτι εφικτό και μπορεί να γίνει το 2020. Οι λόγοι της δικής μας θέσης είναι ευνόητοι. Θεωρούμε ότι δεν συνάδουν οι πολιτικοί γάμοι με τα εκθέματα του Μουσείου Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας.

Ωστόσο η πλειοψηφία αποφάσισε και εμείς έχουμε μάθει να σεβόμαστε τις όποιες αποφάσεις της πλειοψηφίας ακόμα και αν διαφωνούμε».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!