Σοφία Κούβαρου : Σε ηλικία μόλις πέντε ετών είχα δηλώσει στους γονείς μου ότι “θέλω να κάνω μόδα”
Μια νέα ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας, στη Λάρνακα, η οποία ήξερε από τα πέντε της χρόνια ποιο επαγγελματικό μονοπάτι ήθελε να ακολουθήσει, ένα εντυπωσιακά όμορφο κορίτσι, η Σοφία Κούβαρου, λίγο πριν κλείσει τα 25 της χρόνια έχει ήδη συνεργαστεί με καταξιωμένους σχεδιαστές του εξωτερικού, δημιουργίες της υπάρχουν σε καταστήματα στην Ελλάδα και παρόλο το νεαρό της ηλικίας της, γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει επαγγελματικά και πως επιθυμεί να βαδίσει!
Περισσότερα στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.
Της Γιώτας Δημητρίου
Σοφία που έχεις σπουδάσει;
Έχω σπουδάσει Fashion Design στο UCA University for the Creative Arts στο Rochester στην Αγγλία και στη συνέχεια μετακόμισα στο Λονδίνο όπου παρακολούθησα μαθήματα (short courses) στο St Martins για θεατρικά και κινηματογραφικά κουστούμια και Fashion marketing.
Συμπλήρωσες ένα παζλ γύρω από το χώρο της μόδας και δεν περιορίστηκες μόνο στο πτυχίο σου.
Ναι, ήθελα να διευρύνω τις γνώσεις μου και νιώθω πως άξιζε κάθε κόπο. Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το χώρο της μόδας; Πρέπει να σου πω ότι στα πέντε μου, σε ηλικία μόλις πέντε ετών, είχα δηλώσει στους γονείς μου ότι “θέλω να κάνω μόδα”. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα από το σπίτι μου (η μητέρα μου είναι διακοσμήτρια αλλά ασχολείται με τη γλυπτική).
Είχα πλήρη στήριξη από τους γονείς μου και από μικρή θυμάμαι να ασχολούμαι όσο μπορούσα με αυτό.
Δηλαδή;
Πήγα τεχνική επειδή ήξερα τι θα έκανα όσον αφορά στις σπουδές μου και κατάφερα να φτιάξω ένα πάρα πολύ καλό πορτφόλιο. Ήμουν συνειδητοποιημένη από πολύ μικρή τι ήθελα να κάνω επαγγελματικά και αυτό με βοήθησε ακόμα και στο σχολείο να δίνω σημασία και να δείχνω πραγματικό ενδιαφέρον στα μαθήματα αφού θα αποτελούσαν την βάση για τις σπουδές μου.
Οι σπουδές σου στην Αγγλία πόσα χρόνια διήρκησαν; Τρία χρόνια για το πτυχίο μου και δύο χρόνια για τα μαθήματα στο St. Martins μαζί με την πρακτική μου.
Που έκανες την πρακτική σου; Στον σχεδιαστή Jean Pierre Braganza ο οποίος είναι Καναδός,απόφοιτος του St Martins.
Είχες ήδη κάποιο δικό σου στυλ ή έψαχνες να δεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει;
Επειδή το έψαξα πάρα πολύ καλά, ήξερα τι θέλω και ποιο είναι το δικό μου στυλ και καλλιτεχνική ταυτότητα. Από μικρή ήξερα, αλλά στο Πανεπιστήμιο βρήκα τον εαυτό μου και πρέπει να παραδεχθώ ότι ήμουν και τυχερή…
Γιατί;
Επειδή παρόλο που υπάρχει μια τάση να σε παροτρύνουν να γίνεις πιο εμπορικός στις δημιουργίες σου, εντούτοις είχα καθηγητή μου τον Marcus Wilmontο οποίος είναι σχεδιαστής στο Λονδίνο και αυτός με ενθάρρυνε να ακολουθήσω το δικό μου στυλ, αυτό που είχα στο μυαλό μου, χωρίς να με ενδιαφέρει το θέμα της εμπορικότητας.
Ως φοιτήτρια είχες την ευκαιρία λοιπόν να διδαχθείς δίπλα από καταξιωμένους σχεδιαστές που κάνουν καριέρα στην Μητρόπολη της Ευρώπης, το Λονδίνο.
Ναι και αυτό ήταν υπέροχο διότι δίπλα από αυτούς τους τόσο ταλαντούχους και καταξιωμένους σχεδιαστές αν ήθελες μπορούσες να πάρεις και να μάθεις πολλά….
Αν ήθελες;
Ναι, διότι πάντα υπάρχουν κι αυτοί που δεν δέχονται σχόλια και κριτική με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προχωρήσουν.
Από το χρόνο που εργάστηκες στον Jean Pierre Braganza τι κράτησες; Αχ…. πολλά! Καταρχάς να σου πω ότι αρχικά πήγα για ένα τρίμηνο και τελικά έμεινα ένα χρόνο! Θυμάμαι την πίεση πριν από το London Fashion Week
Γιατί διάλεξες να κάνεις την πρακτική σου στον Jean Pierre Braganza; Επειδή είχαμε κοινή αισθητική και ήξερα ότι ήταν μικρή η ομάδα του. Ήταν ένα στούντιο με πέντε άτομα και αυτό μου έδινε την ευκαιρία για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, κτλ. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία δίπλα σε αυτό τον σπουδαίο σχεδιαστή. Στη Κύπρο πότε επέστρεψες; Το 2015.
Πώς ήταν η επιστροφή και πώς βρήκες τα πράγματα εδώ όσον αφορά στο τομέα σου;
Δύσκολα….τα βρήκα δύσκολα αν και πρέπει να σου πω ότι μόλις ήρθα στο μυαλό μου είχα την ιδέα πως θα έμενα για λίγο καιρό εδώ και θα επέστρεφα πίσω στο Λονδίνο. Ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί εδώ η νοοτροπία, οι καταστάσεις γύρω από τις τέχνες, τα πάντα είναι πολύ διαφορετικά αν τα συγκρίνεις με το Λονδίνο…
Άνοιξες δικό σου στούντιο στη Λάρνακα με την επωνυμία SophiaK για μίλησες μας λίγο γι αυτό Μέχρι τώρα εργαζόμουν με custom made δημιουργίες, ερχόταν κάποια πελάτισσα κοντά μου αν αυτό που ήθελε ταίριαζε στη δική μου αισθητική και στυλ το δημιουργούσα, αν όχι την έστελνα κάπου αλλού.
Δηλαδή δεν αναλάμβανες κάτι αν δεν ταίριαζε με το δικό σου στυλ; Ναι, γιατί να κάνω κάτι που δεν είμαι εγώ, τη στιγμή που μπορώ να στηρίξω ένα άλλον συνάδελφο που είναι το δικό του στυλ αυτό που ζητά ο πελάτη;
Σήμερα πως εργάζεσαι στο στούντιο σου; Σήμερα έχω δημιουργήσει μια συλλογή από ρούχα τα οποία βρίσκονται στο στούντιο μου αλλά επίσης δίνω και στις Boutique “White” που βρίσκονται στην Αθήνα (Γλυφάδα) στις Σπέτσες και στην Μύκονο. Επίσης συνεργάζομαι με ένα online κατάστημα το www.dotwist.com
Στο στούντιο σου τι μπορεί να βρει κανείς; Ολοκληρωμένη συλλογή και κάποια κομμάτια που έχω αποκλειστικά στο στούντιο μου πλέον τα custom made τα έχω μειώσει και αναλαμβάνω μόνο όσα μου επιτρέπει ο χρόνος μου.
Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο; Δε μπορώ να σου πω για το μεγαλύτερο μου όνειρο διότι πάντα σκέφτομαι το επόμενο μου βήμα. Θέλω κάθε καινούριο που κάνω να με παίρνει όλο και πιο μπροστά, πιο ψηλά. Με ενδιαφέρει η αγορά του εξωτερικού, Βερολίνο κτλ, να μπορώ να δώσω ρούχα μου σε μεγάλες εκθέσεις και καταστήματα του εξωτερικού.
Βλέποντας το ντύσιμο των Γυναικών στην Κύπρο τι παρατηρείς; Ότι γενικά έχουν γούστο οι Κύπριες σε σύκριση με άλλες χώρες. Αλλά, η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω, είναι ότι αντιγράφει η μια την άλλη. Ναι υπάρχουν τα trends αλλά δεν σημαίνει πως ταιριάζουν σε όλες. Αν μια κοπέλα ακολούθησε ένα trend και της ταίριαζε δε σημαίνει πως ταιριάζει σε όλες. Ο καθένας πρέπει να βρίσκει αυτό που ταιριάζει στο δικό του στυλ και προσωπικότητα. Οι δικές σου δημιουργίες είναι περισσότερο καθημερινές ή βραδινές; Πραγματικά είναι δημιουργίες που μπορείς να τις φορέσεις και με sneakers και με ankle boots και με βραδινό παπούτσι κτλ. Είναι κομμάτια που ανάλογα με το παπούτσι και με τα αξεσουάρ μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες. Είναι πολύ λίγα τα κομμάτια που έχω που είναι πολύ επίσημα/βραδινά. Πχ κάποια μεταλλικά χρώματα κτλ.
Υπάρχουν σχεδιαστές των οποίων θαυμάζεις τη δουλειά τους; Φυσικά, μια από αυτές είναι η Βελγίδα Ann Demeulemeester.
Το ότι εργάζεσαι Λάρνακα, το στούντιο σου είναι στη Λάρνακα, σε ανησυχεί καθόλου; Λόγω της πιο μικρής ίσως αγοράς…. Όχι. Η Λάρνακα είναι ο τόπος μου, είμαι χαρούμενη που ξεκινώ από εδώ. Άλλωστε με τη δύναμη της τεχνολογίας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία που είναι η βάση σου.
Τα Fashion Shows σε ενδιαφέρουν; Όχι ιδιαίτερα. Ο όρος fashion show δεν είναι το στυλ μου. Θα προτιμούσα να επέλεγα κάτι που να έφερνε πολλές τέχνες μαζί.
Πέρσι πχ έκανα ένα fashion party στο Savino Live όπου κάναμε ένα performance και ένα video art και παρουσιάστηκε η δουλειά μου μέσω ενός σκοτεινού performance και μιας dark αισθητικής. Αυτό είναι το στυλ μου, αυτό θέλω να δώσω στον πελάτη μου, ξέρω τι θέλω.
Τα μαθήματα που παρακολούθησες στο St Martins ήταν για κουστούμια θεάτρου και κινηματογράφου. Θα σε ενδιέφερε να εργαστείς στο θέατρο και στον κινηματογράφο; Ναι, εννοείται! Φυσικά.
Που μπορεί να δεις κανείς δουλειά σου; Στην ιστοσελίδα μου www.sophiak.co.com στο instagram και στο facebook: Sophiak.
SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να
Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!
“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,
O Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτινές εξόδους με κορύφωση βεβαίως την πρωτοχρονιά αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου να μας βρίσκουν σε γιορτινό